Στο νέο μέτρο θα συμπεριληφθούν πόροι αδιάθετοι από το τρέχον Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (2014-2020) και σίγουρα τα δυο υπομέτρα Δασώσεων.
Στο νέο μέτρο θα συμπεριληφθούν πόροι αδιάθετοι από το τρέχον Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (2014-2020) και σίγουρα τα δυο υπομέτρα Δασώσεων.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Κώστας Μπαγινέτας και προς διευκρ
ίνιση στους αγρότες-κτηνοτρόφους, που ερωτούν σχετικά τον ΑγροΤύπο, «όσοι κλάδοι του πρωτογενούς τομέα, ενισχύονται τώρα για τις απώλειες εισοδήματος λόγω κορονοϊού από άλλες πηγές (π.χ. ανθοπαραγωγοί, αλιείς, παραγωγοί λαϊκών που ακόμα βέβαια δεν έχουν λάβει χρήματα, αιγοπροβατοτρόφοι, αμπελουργοί, σπαραγγοπαραγωγοί κ.λπ.), δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο νέο μέτρο, που προβλέπει ενίσχυση έως 7.000 ευρώ για αγρότες-φυσικά πρόσωπα και έως 50.000 για τις αγροτικές επιχειρήσεις, καθώς αυτό προβλέπει το κανονιστικό πλαίσιο».Είναι νωρίς ακόμα για οριστικό χρονοδιάγραμμα στο 7χίλιαρο
Κατά συνέπεια, υποψηφιότητα και συνάμα προβάδισμα για ένταξη στο 7χίλιαρο αποκτούν εκ των πραγμάτων κλάδοι του πρωτογενούς τομέα, που αποδεδειγμένα επλήγησαν από την έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού, με πιο χαρακτηριστικό το παράδειγμα των ελαιοπαραγωγών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν έλλειψη ζήτησης και εξαιρετικά χαμηλές τιμές.
Αυτή ωστόσο είναι μια δυναμική διαδικασία και ενδεχομένως να προκύψουν κι άλλοι κλάδοι με απώλειες στο εγγύς μέλλον (π.χ. βαμβάκι, κλάδοι κτηνοτροφίας άλλοι κ.λπ.).
Δεν θα τρέξουν τα υπομέτρα 8.1 και 8.2
Σύμφωνα εξάλλου με τον σχεδιασμό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τα δυο υπομέτρα για την πρώτη δάσωση γαιών και τα γεωργοδασοκομικά συστήματα (8.1 και 8.2.) δεν θα τρέξουν τελικά, όπως αναμενόταν από πολλούς ενδιαφερόμενους.
Μάλιστα, τα χρήματα που αντιστοιχούν σε αυτά, θα χρησιμοποιηθούν για να αυξηθεί το μπάτζετ του 7χίλιαρου (έως 7.000 ευρώ).