Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2018

Έκθεση για τον Γιάννη Τσεκλένη στο Ναύπλιο

Τον Οκτώβριο η έκθεση για τον Γιάννη Τσεκλένη στο Ναύπλιο
Σχεδίασε ενδύματα και υφάσματα. Μεγαλούργησε στη μόδα. Σχεδίασε όμως
και αεροπλάνα, λεωφορεία, τρόλεϊ, αντικείμενα, σπίτια. Ο Γιάννης Τσεκλένης είναι μια τόσο ιδιαίτερη περίπτωση για τα ελληνικά δεδομένα, που όμοιά της δεν θα βρεις. Από τους συμπατριώτες μας που διακρίθηκαν με το σπαθί τους στο διεθνές στερέωμα, έχει μια πορεία αξιοθαύμαστη για μια σειρά λόγους που δεν είναι μόνο επαγγελματικοί. Ανθρωπος θαρραλέος, ακέραιος, ανθεκτικός, ξεπέρασε στη ζωή του κάθε λογής εμπόδια. Στάθηκε όρθιος και παρέμεινε ακάματα παραγωγικός.

Ο χώρος ζωής και τέχνης «Φουγάρο» στο Ναύπλιο σε συνεργασία με το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ιδρυμα (ΠΛΙ) παρουσιάζει μια μεγάλη αναδρομική έκθεση αφιερωμένη στον Ελληνα δημιουργό. Το αφιέρωμα θα διαρκέσει από τις 7 Οκτωβρίου έως τις 25 Νοεμβρίου και εστιάζει στο έργο του σχεδιαστή μέσα από συλλογές ρούχων και υφασμάτων του. Η εκκίνηση γίνεται το 1965 –όταν λανσάρει την πρώτη του συλλογή– και καταλήγει στο 1991 με την οριστική του αποχώρηση από τον κόσμο της μόδας. Τα εκθέματα προέρχονται από δύο μεγάλες δωρεές του δημιουργού προς το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ιδρυμα το 1997 και το 2009, οι οποίες εμπλούτισαν τις συλλογές του Ιδρύματος με 685 ενδύματα και 978 σχέδια και μακέτες. Συνολικά, θα δούμε εβδομήντα πέντε δημιουργίες.


Η έκθεση δεν θα μας ξεναγεί μόνον στα ενδύματα. Ο επιμελητής της Δημήτρης Ξανθούλης –είχε οργανώσει και τον χειμώνα μια εξαιρετική εκδήλωση για τον Τσεκλένη στον χώρο του ΠΛΙ στο Κολωνάκι– φιλοδοξεί να αναδείξει όλες τις πτυχές της επαγγελματικής του ανησυχίας. Ετσι, το αφιέρωμα περιλαμβάνει πολλές μακέτες υφασμάτων, φωτογραφίες, ντοκουμέντα της εποχής, ταινίες και σπάνιο εποπτικό υλικό από το αρχείο του σχεδιαστή. Με υπομονή και μεθοδικότητα ο Ξανθούλης με τον Σταμάτη Ζάννο έχουν φτιάξει ένα πολύ ενδιαφέρον αφήγημα που πλοηγεί τον επισκέπτη στα πεπραγμένα του σχεδιαστή, με ζωντάνια και φαντασία. Οπως πραγματικά του αξίζει, δηλαδή.

Η έκθεση θα περιλαμβάνει εβδομήντα πέντε δημιουργίες, αλλά και αρχειακό υλικό.

Ο χώρος που υποδέχεται την έκθεση έχει επίσης τη δική του ιστορία. Η παλαιά κονσερβοποιία ντομάτας «Ανθός» μεταμορφώθηκε από τη Φλωρίκα Κυριακοπούλου πριν από μερικά χρόνια σε μια «ζωτική κυψέλη» για το Ναύπλιο. Είναι ένα στέκι ευρύχωρο και φιλόξενο για κάθε τύπου δραστηριότητα. Εκτός από το κομψό του εστιατόριο και καφέ, διαθέτει αίθουσα τέχνης, βιβλιοθήκη, χώρους για εργαστήρια, αίθρια και κήπο. Οι θαμώνες του είναι άνθρωποι κάθε ηλικίας, ενώ οι Αθηναίοι το τιμούν με την παρουσία τους σε κάθε επίσκεψη στο Ναύπλιο. Είναι από τα εγχειρήματα που πραγματικά έδωσαν ανάσα στην περιφέρεια.

Η Φλωρίκα Κυριακοπούλου έχει βιωματική σχέση με την τέχνη καθώς είναι και εικαστικός αλλά και συλλέκτρια. Πάντοτε χαμηλών τόνων, αθόρυβα εργατική και πάντοτε με σχέδια για το μέλλον προτιμά τις πράξεις από τα λόγια.