Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Μουσικό Σχολείο Αργολίδας. Μια ματιά στη χρονιά που πέρασε……


………….. Ας επιχειρήσουμε λοιπόν ένα οδοιπορικό στους δρόμους που περπάτησε φέτος το σχολείο μας. Η θετική ενέργεια, η πνευματική ανάταση που μας χάρισαν φέτος καθηγητές και παιδιά υπήρξε ισχυρό αντίδοτο στα κτιριακά προβλήματα που αντιμετωπίσαμε ώστε να συνεχίσουμε να είμαστε υπέρμαχοι αυτού του ξεχωριστού για τον τόπο μας σχολείο.
-Ξεκινώντας τη σχολική χρονιά δόθηκαν τα καθιερωμένα πλέον χρηματικά         βραβεία ΄΄ Κ. Τσιριγώτης ΄΄ στον αριστεύσαντα της κάθε τάξης .  Στις πρώτες εβδομάδες οργανώθηκαν  τα μουσικά σύνολα του σχολείου μας τα οποία κάθε χρονιά κατορθώνουν να μας μυούν όλο και περισσότερο στο μαγικό κόσμο της μουσικής.
-Στις 23 Δεκεμβρίου το σχολείο μας γιόρτασε με τραγούδια και μουσικές τα Χριστούγεννα στην πλατεία Προσύμνης  παρέα με τους κατοίκους της, οι οποίοι πρόσφεραν κεράσματα σε όλο το κόσμο.
– Αυτή τη χρονιά ένα από τα σύνολά μας ασχολήθηκε με τραγούδια των χωρών της Μεσογείου μιας και η Μεσόγειος Θάλασσα, κατά τη γνώμη διαπρεπέστερων επιστημόνων, αποτελεί την αρχική κοιτίδα και το  κέντρο του παγκόσμιου ανθρώπινου πολιτισμού. Το σύνολο αυτό  μαζί με το παραδοσιακό , ταξίδεψε στο Ηράκλειο της Κρήτης όπου εκεί  δόθηκε μια συναυλία σε συνεργασία με το Μουσικό σχολείο Ηρακλείου Κρήτης. Στη συνέχεια ένα μουσικό εργαστήρι καθώς και συναυλία από το διακεκριμένο μουσικό Ross Daly χάρισε στους μαθητές του σχολείου μια μοναδική εμπειρία.
-Τα παιδιά μας σε συναυλία, η οποία έγινε στο Βουλευτικό του Ναυπλίου στις 14  Μαρτίου, κατόρθωσαν να μας ταξιδέψουν από την Ανδαλουσία ως την Αίγυπτο, από το Μαρόκο ως την Κύπρο, από τη Συρία ως τη Γαλλία. Εξ ίσου μαγικές στιγμές στην ίδια συναυλία μας χάρισε και το παραδοσιακό μας σύνολο με μουσική από τη Μικρά Ασία.
-Στις 2 Μαΐου  μουσικά σύνολα του σχολείου μας συμμετείχαν στη τελετή έναρξης του Χατζιδάκειου Φεστιβάλ Ξάνθης μαζί με τη Σαββίνα Γιαννάτου και τον Βασίλη Γισδάκη. (συμμετείχαν επίσης σε σεμινάρια-διαλέξεις με διακεκριμένους μουσικούς).
-Τόσο στο Μαραθώνιο Ναυπλίου όσο και στο Μυκηναϊκό Δρόμο τα σύνολα των πνευστών και κρουστών έδωσαν τη δική τους ιδιαίτερη παρουσία.
-Μαθητικό μουσικό συγκρότημα του σχολείου μας συμμετείχε σε πολλές εκδηλώσεις δίνοντας άλλη αίσθηση στα καλλιτεχνικά δρώμενα του τόπου.
Στο δρόμο της μουσικής δεν μπορεί παρά το θέατρο να είναι συνοδοιπόρος της. Έχουμε λοιπόν, δημιουργήσει και το θεατρικό μας σύνολο.
-Σε ομιλία του κ. Νίκου Λυγερού (Μουσική και Ψυχική Ανάταση) που έγινε στο χώρο του σχολείου μας, στις 12 Δεκεμβρίου, τα παιδιά θέλοντας να τιμήσουν τη φυσιογνωμία του παρουσίασαν ένα θεατρικό δρώμενο με τίτλο «Οι αλλιώτικοι οδοιπόροι της σκακιέρας» παρμένο από το βιβλίο του.
-Αλλά και σε ομιλία στο Φουγάρο στις 25 Απριλίου από τον κ. Συρόπουλο (Αμαζόνες και πολιτική στην Αθήνα της κλασσικής περιόδου), παρουσίασαν ένα ιδιαίτερο μουσικο θεατρικό  δρώμενο με θέμα «Βαδίζοντας στους δρόμους του….. Ορφικού Ύμνου της Ήρας». Δραματοποίησαν τον Ορφικό Ύμνο στην Ήρα και τον έθεσαν σε «συνομιλία» με έργα νεότερων ποιητών και πεζογράφων (Οδ. Ελύτη, Σ. Μυριβήλη, Γ. Ρίτσου, Ν. Βρεττάκου, Χαλίλ Γκιμπράν, Φερνάντο Πεσσόα).
-Φέτος το σχολείο μας πήρε το ΔΕΥΤΕΡΟ ΒΡΑΒΕΙΟ Καλλιτεχνικής Δημιουργίας στο Πανελλήνιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ΄Κύπρος 1974-2014, Δεν ξεχνώ, Διεκδικώ, Δημιουργώ. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 420 σχολικές μονάδες από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ομογένεια και πάνω από 20000 μαθητές  με 3000 περίπου μαθητικές δημιουργίες.
-Στο μαθητή της Γ΄ τάξης Σάββα Γεώργιο απενεμήθη το ΠΡΩΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΟΙΗΣΗΣ αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές.
Θα θέλαμε όμως να τονίσουμε ότι  δεν παραγκωνίζονται στο ελάχιστο  τα μαθήματα γενικής παιδείας. Οι διδακτικές ώρες είναι ακριβώς οι ίδιες με τα άλλα σχολεία. Δεν είναι τυχαίο τα υψηλά ποσοστά επιτυχίας στις πανελλήνιες εξετάσεις που έχουν τα μουσικά σχολεία, αφού μουσική είναι η κίνηση του ήχου να φτάσει στη ψυχή και να της δείξει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει στη ζωή.

Πηγή: https://musicsxolargolidas.wordpress.com