Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Στα χαρέμια της Ανατολής

Μεσούσης της κρίσης αναβιώνουν σε ολόκληρο τον πλανήτη οι παλιές και δοκιμασμένες συνήθειες της μπουρζουαζίας. Η μεσαία τάξη περιθωριοποιείται, οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι, αλλά οι πλούσιοι ουδόλως πτοούνται, βλέποντας τα εισοδήματά τους να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Εχουν όμως κι αυτοί τα προβλήματά τους. Τους τρώει η αγωνία να κάνουν την ευμάρειά τους εμφανή.

Πασχίζοντας λοιπόν να δείξουν τον πλούτο τους, στύβουν το τσερβέλο μπας και κατεβάσει καμιά ιδέα, αλλά ως γνωστόν το χρήμα φυραίνει το μυαλό. Στερούμενοι φαντασίας, αδυνατούν να προβάλουν εικόνες του μέλλοντος στο ανιαρό παρόν τους. Αυτό προϋποθέτει φαιά ουσία, πνευματικότητα· παραμένει προνόμιο των ανατρεπτικών εγκεφάλων. Καταφεύγουν έτσι στην εύκολη λύση του μιμητισμού.

Ανίκανοι να δημιουργήσουν δικές τους αξίες, αντιγράφουν τα ταξικά πρότυπα παλαιότερων εποχών, τα πρωτόκολλα και τις παραδόσεις τους. Και προσλαμβάνουν -τι άλλο;- την προσωποποίηση της οικιακής οργάνωσης, της ψυχρής διακριτικότητας και της υπεροπτικής υποταγής: Αγγλους μπάτλερ με τον αυστηρό ενδυματολογικό και εργασιακό κώδικα της βικτοριανής περιόδου.

Τους χρυσοπληρώνουν. Οι ετήσιες αποδοχές τους φτάνουν σε εξαψήφιους αριθμούς. Ασε τα τυχερά, ήτοι ταξίδια με ιδιωτικά αεροπλάνα και κότερα και συνθήκες διαβίωσης αντάξιες ενός εμίρη. Συνήθως τα αφεντικά είναι Αραβες κροίσοι, οι οποίοι ενίοτε αποδεικνύονται άκρως απαιτητικοί. Τους θέλουν σταντ μπάι είκοσι τέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο επί επτά ημέρες την εβδομάδα.

Λέγεται, πάντως, ότι οι φραγκάτοι με τις κελεμπίες έψαξαν στην εγγύς Δύση πριν απευθυνθούν στις ακαδημίες επιμόρφωσης της Βρετανίας. Ακουσαν ότι ειδικότητα των Ελλήνων πολιτικών είναι το να προσκυνούν τους ξένους και ψώνισαν μερικούς απ” τον πάγκο. Πρώτο και καλύτερο τον Θεόδωρο Πάγκαλο. Γι” αυτό λείπει σε ταξίδια για δουλειές τόσο συχνά τελευταία. Ο Τεό με το χαριτωμένο όνομα διαθέτει όλα τα προσόντα.

Ευφυής, οργανωτικός, ευγενής, μπριόζος. Ολο το Ντουμπάι μιλούσε γι” αυτόν. Τα χαλάσανε όμως ένα βράδυ πριν από το σερβίρισμα, όταν τους είπε «Μαζί τα φάγαμε» και διαπίστωσαν ενεοί πως δεν τους είχε αφήσει ούτε κοκαλάκι για γλείψιμο. Επειτα δοκίμασαν τον Γιώργο Παπανδρέου. Καλός, δουλευταράς αλλά κομμάτι μπουνταλάς. Παιδί του σεμιναρίου βλέπετε, των διαλέξεων· τους φλόμωσε στο μπλα μπλα.

Ραμαζανιού εποχή προσέλαβαν τον Κώστα Καραμανλή. Εξαίρετος κι αυτός. Γνώστης του σαβουάρ βιβρ. Παρότι ήξερε να σταθεί στα σαλόνια, εμφανιζόταν σπανίως. Κλεινόταν με τις ώρες στο δωμάτιο υπηρεσίας πάνω απ” το πλέι στέισον. Τους μπαΐλντισε με τα μπλιμπλίκια. Τους σύστησε φεύγοντας τον πολλά υποσχόμενο Βύρωνα Πολύδωρα. Αλλά έμεινε στις υποσχέσεις. Σηκώναν οι μουσώνες ακόμα και το τραπεζομάντιλο κι αυτός ατάραχος με τη δικαιολογία στο στόμα. «Φταίει ο στρατηγός άνεμος» έλεγε. Στα εμιράτα η ζέστη θα είναι ανυπόφορη σήμερα. Το ίδιο κι εδώ, μολονότι υποχωρεί κάπως η θερμοκρασία με την επικράτηση μαΐστρων 4 έως 6 Μποφόρ. Σαλάμ αλέκουμ. Αλέκουμ, όχι Αλέξη, ξεδιάντροποι!

Μετέωρος