Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Ελληνική Γλώσσα και αυτογνωσία


"Η ελληνική με την μαθηματική δομή της είναι η γλώσσα της πληροφορικής και της νέας γενιάς των εξελιγμένων υπολογιστών, διότι μόνο σε αυτήν δεν υπάρχουν όρια", έχει δηλώσει ο Μπιλ Γκέϊτς, της Μάϊκροσοφτ.
Το CNN σε συνεργασία με την εταιρεία υπολογιστών apple ετοίμασαν ένα εύκολο πρόγραμμα εκμάθησης ελληνικών προς τους αγγλόφωνους και ισπανόφωνους των ΗΠΑ. Το σκεπτικό αυτής της πρωτοβουλίας ήταν ότι η ελληνική εντείνει το ορθολογικό πνεύμα, ξύνει το επιχειρηματικό πνεύμα και προτρέπει τους πολίτες προς την δημιουργικότητα.
Είναι γνωστό ότι οι αρχαίοι Έλληνες, στο πρόσωπο του δικού μας Παλλαμήδη πρόσφεραν στην ανθρωπότητα τους φθόγγους διευκολύνοντας την μάθηση και άρα τον πολιτισμό. 
Ο ίδιος ο Οδυσσέας Ελύτης είπε «Εγώ δεν ξέρω να υπάρχει παρά μία γλώσσα, η ενιαία Ελληνική γλώσσα. Το να λέει ο Έλληνας ποιητής, ακόμα και σήμερα, ο ουρανός, η θάλασσα, ο ήλιος, η σελήνη, ο άνεμος, όπως το έλεγαν η Σαπφώ και ο Αρχίλοχος, δεν είναι μικρό πράγμα. Είναι πολύ σπουδαίο. Επικοινωνούμε κάθε στιγμή μιλώντας με τις ρίζες που βρίσκονται εκεί. Στα Αρχαία».
Παρ’ ότι πέρασαν χιλιάδες χρόνια, όλες οι Ομηρικές λέξεις έχουν διασωθεί μέχρι σήμερα. 
Μπορεί να μην διατηρήθηκαν ατόφιες, άλλα έχουν μείνει στην γλώσσα μας μέσω των παραγώγων τους.
Μπορεί να λέμε νερό αντί για ύδωρ αλλά λέμε υδροφόρα, υδραγωγείο και αφυδάτωση. Μπορεί να μην χρησιμοποιούμε το ρήμα δέρκομαι (βλέπω) αλλά χρησιμοποιούμε την λέξη οξυδερκής. Μπορεί να μην χρησιμοποιούμε την λέξη αυδή (φωνή) αλλά παρ’ όλα αυτά λέμε άναυδος και απηύδησα.
Και κάτι επικαιρο: Σήμερα δεν λέμε λωπούς τα ρούχα, αλλά λέμε την λέξη «λωποδύτης» που σημαίνει «αυτός που βυθίζει (δύει) το χέρι του μέσα στο ρούχο σου (λωπή) για να σε κλέψει».
"Η οικογένεια και ο δάσκαλος αντικαταστάθηκαν από την τηλεόραση, που ασκεί ολέθρια επίδραση όχι μόνο στην γλώσσα, αλλά και στον χαρακτήρα και στο ήθος", είπε ο Αντώνης Κουνάδης, ακαδημαϊκός.
Εγώ, σας είπα λίγα λόγια για την γλώσσα και ιδιαίτερα την Ελληνική γλώσσα».

(Απόσπασμα από την παρουσίαση που έκανε ο Πρόεδρος του Προοδευτικού Συλλόγου «Παλλαμήδης»,Γεώργιος Μαντάς, στον καθηγητή της φιλοσοφίας, κ. Βασίλειο Κύρκο, ο οποίος μίλησε σε εκδήλωση του Συλλόγου, στο Ναύπλιον, με θέμα «σχέση της γλώσσας με την αυτογνωσία»).