Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Ψυχρολουσία στα ιαματικά λουτρά


Βεβαίως και απαιτεί γενναιότητα το να κολυμπάς στις αρχές Απριλίου. Ακόμα κι αν έχει λιακάδα, στις παραλίες επικρατεί ψύχρα και η θάλασσα εξακολουθεί να ‘ναι μπούζι. Για αυτό πολλοί κάτοικοι του κλεινού άστεως καταφεύγουν στη λίμνη της Βουλιαγμένης, τα ιαματικά νερά της οποίας διατηρούν υψηλές θερμοκρασίες ολογυρίς του χρόνου.

Ομως τις μεγαλύτερες ψυχρολουσίες τις παθαίνει κανείς στη ζέστη, και ενίοτε στα ρηχά. Εκεί που έκανε αμέριμνος τις απλωτές του άτυχος συμπολίτης μας αντίκρισε στην ακτή καμαρωτό-καμαρωτό τον Θεόδωρο Πάγκαλο με το μπουρνούζι του, που μάλλον έχει πληρώσει ο ίδιος, και την προσωπική του φρουρά την οποία πληρώνουμε εμείς. Κι όπως είχαν ανάψει τα αίματα από το κάλιο, το νάτριο, το λίθιο, το αμμώνιο, το ασβέστιο, τον σίδηρο, το χλώριο και το ιώδιο τού ανέβηκαν κατευθείαν στο κεφάλι.

Υπαγε οπίσω μου σατανά, σκέφτηκε. Αλλά δεν μπορούσε να κρατηθεί! Πλησίασε τον τέως υπουργό και έκραξε απευθυνόμενος προς τους άλλους λουόμενους: «Δείτε το γαϊδούρι που έχει το θράσος να έρχεται και για μπάνιο». Ο «πονηρός πολιτευτής» αισθάνθηκε βαθύτατα προσβεβλημένος. Κάλεσε τον αστυνομικό της ασφαλείας του και ζήτησε από τον οργισμένο κολυμβητή να επαναλάβει τη φράση του, πράγμα που έπραξε ασμένως.

Τότε ο μπόντιγκαρντ ειδοποίησε την άμεσο δράση, η οποία κατέφθασε με πέντε περιπολικά και δυο μοτοσικλέτες. Ο αχάριστος και αυθάδης μπανιολόγος οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα, όπου πληροφορήθηκε ότι του έχει υποβληθεί μήνυση. Διαδόσεις ότι προσέφυγε εναντίον του, όταν μαθεύτηκε το περιστατικό, και η Εταιρεία Προστασίας Ζώων για υβριστική συμπεριφορά κατά των απανταχού όνων, δεν διασταυρώθηκαν.

Ιδεώδης για βουτιές στη λίμνη της Βουλιαγμένης προμηνύεται ο σημερινός καιρός. Τα μετέωρα, ωστόσο, αδυνατούν να προεξοφλήσουν εάν οι ανυποψίαστοι λουόμενοι θα αναμετρηθούν εκ νέου με τον τυφώνα Πάγκαλο. Η εδραιωμένη πεποίθηση ότι το εν λόγω φαινόμενο παίρνει μόνο γυναικεία ονόματα αποδεικνύεται ανακριβής. Ηλιοφάνεια με αυξημένες νεφώσεις μετά το μεσημέρι θα επικρατήσει στην Αττική ενώ στη Σαλονίκη θα βρέξει το απόγευμα.

Ευμετάβλητες θα είναι οι συνθήκες στην υπόλοιπη, χώρα με τοπικές βροχές στα βόρεια και κεντρικά ηπειρωτικά. Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός αύριο. Συννεφιές παροδικά αυξημένες θα εκδηλωθούν στα ηπειρωτικά με πιθανότητα να βρέξει στα βόρεια ορεινά. Πουνέντες έως 6 Μποφόρ θα ταράξει τα πελάγη, εκτός από το βόρειο και κεντρικό Αιγαίο στο οποίο θα αφρίζει όστρια έως 5.

Σε ανοδική τροχιά θα κινηθεί ο υδράργυρος. «Η Ιταλία μπορεί να έχει το τέλος της Ελλάδας» δηλώνει ανήσυχος ο Μπέπε Γκρίλο. Τέλος; Κάτι παραπάνω θα ξέρει. «Απολύτως διασφαλισμένες είναι οι καταθέσεις των πολιτών» διαβεβαιώνει ο Γ. Στουρνάρας. Το επαληθεύουν οι ουρές στις τράπεζες.

Μετέωρος meteoros@efsyn.gr