Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ν.Κίου


«Η Δια Βίου Εκπαίδευση Ενηλίκων στους νέους άξονες δράσης των  Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης»

Τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) – δομές του Υπουργείου Παιδείας- μέχρι σήμερα υλοποιούσαν προγράμματα αειφόρου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που απευθύνονταν σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Οργάνωναν δε επιμορφωτικά σεμινάρια σε εκπαιδευτικούς καθώς και δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των τοπικών κοινωνιών. Με τη νέα χρηματοδοτική περίοδο (ΕΣΠΑ 2010 – 2015) και με απόφαση του Υπουργείου Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων (Υ.Π.Δ.Β.Μ.Θ.) τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης καλούνται να διευρύνουν τις δράσεις τους και στον τομέα της Δια Βίου Μάθησης, να αναπτύσσουν προγράμματα, να πραγματοποιούν εκδηλώσεις (ημερίδες, σεμινάρια) και να παράγουν επιμορφωτικό υλικό.
Στα πλαίσια αυτά το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νέας Κίου έχει ήδη από την περσινή χρονιά πραγματοποιήσει πιλοτικά μια σειρά από δράσεις για ενήλικες. Έτσι λοιπόν με στοχευμένες δράσεις απευθυνόμαστε σε όλες τις ομάδες πολιτών (Υπάλληλοι Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, νέοι αγρότες, πολιτιστικοί σύλλογοι, εκπαιδευτικοί, σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων, συμβούλια νέων, Κ.ΑΠ.Η) και  άλλους κοινωνικούς φορείς της περιοχής.
Τα προγράμματα που θα αναπτυχθούν θα δώσουν έμφαση στην καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης στους πολίτες, στα σύγχρονα περιβαλλοντικά προβλήματα, στην αειφόρο ανάπτυξη, στην τοπική ιστορία, στην ανταλλαγή απόψεων και αξιοποίηση εμπειριών, στη γνωριμία με  τον τόπο τους.
Η απόκτηση γνώσεων θεωρούμε ότι προάγει την κριτική σκέψη για την πολυπλοκότητα των περιβαλλοντικών προβλημάτων, ενισχύει δεξιότητες στην κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης και ενθαρρύνει την αυτενέργεια και την ανάληψη συμμετοχικών και εθελοντικών πρωτοβουλιών.
Οι άξονες που θα κινηθεί το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νέας Κίου είναι:

1.  Τι είναι αειφορία; Ας μάθουμε.
Η αειφόρος ανάπτυξη αποτελεί στόχο όλων των σύγχρονων κοινωνιών και σήμερα είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Ποια είναι όμως, η έννοια των όρων αειφορία και αειφόρος ανάπτυξη; Πώς μπορούμε να πετύχουμε κάτι που δεν κατανοούμε τι σημαίνει; Στο πρόγραμμα αυτό επιχειρείται η εξοικείωση και η βιωματική προσέγγιση με την έννοια «αειφορία», η σύνδεσή της με ζητήματα της τοπικής κοινωνίας και η ισορροπία ανάμεσα στις τρεις συνιστώσες: Περιβάλλον, Οικονομία, Κοινωνία.
2.  Υγεία και παραγωγικές διαδικασίες.
Η υγεία στην αειφορική της διάσταση σε ένα βιώσιμο μέλλον που  υπηρετείται από υγιείς κοινότητες, μέσα σε ευκαιρίες και δυνατότητες που παρέχει ένα υγιές φυσικό περιβάλλον.
3.  Γνωρίζοντας καλύτερα τον τόπο μου.
Στο πρόγραμμα αυτό επιχειρείται η γνωριμία με το περιβάλλον και την ιστορία της περιοχής, τα ποτάμια, τον υγρότοπο και τους γεωμυθότοπους της περιοχής μέσα από τα προγράμματα που υλοποιεί το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νέας Κίου:
α. Ερασίνος, ο γιος του βράχου.
β. Όταν οι πηγές της Αργολίδας αναβλύζουν μύθους.
γ. Με τα φτερά του γλάρου.
δ. Ταξίδι στο παρελθόν- Ναύπλιο.
ε. Άργος, μια πόλη ταξιδευτής της ιστορίας.
        Πιστεύουμε ότι τέτοιες δράσεις ενημερώνουν και κινητοποιούν τους πολίτες, τους βοηθούν να παρεμβαίνουν, να διατυπώνουν απόψεις και να δρουν, όταν χρειάζεται.  Για το σκοπό αυτό οργανώνουμε την πρώτη για φέτος ημερίδα μας, με θέμα: «Υγεία και παραγωγικές διαδικασίες» με αφορμή το θεματικό έτος της UNESCO για το 2012. Το θέμα αφορά στην εξάρτηση της ανθρώπινης υγείας από το πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό και φυσικό περιβάλλον.

        Η Ημερίδα απευθύνεται σε ενήλικες από 25-64 ετών με στόχο την ενημέρωσή τους για θέματα που αφορούν πιεστικά την καθημερινότητά τους (Υγεία, διατροφικές συνήθειες, ασφάλεια στην εργασία κ.λ.π.) και  σε εκπαιδευτικούς, προκειμένου  να αξιοποιήσουν αυτή τη γνώση ως εργαλείο στο εκπαιδευτικό τους έργο και για προγράμματα που πιθανά θα εκπονήσουν.
Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23   Νοεμβρίου και ώρα  17.00 – 21.00   στο Πνευματικό Κέντρο της Νέας Κίου.
    
                                        Η   Υπεύθυνη του ΚΠΕ Νέας Κίου
                                               Βλάχου – Βρέτου Ειρήνη