Το ίδρυμα Καποδίστρια στην ψηφιακή σύγκληση.
Μπάμπης Αντωνιάδης
δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα αργολική ανάπτυξη 3/11/2011
Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (Δευτέρα 31/10/2011) το ίδρυμα Καποδίστριας κατέθεσε πρόταση για ένταξη του σε Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση μέσα από τα προγράμματα ψηφιακής σύγκλισης. Το συνολικό ποσό της πρότασης ήταν 450.000 ευρώ και η περιγραφή του έργου ήταν επισκευές κτηρίου !!!!!και ψηφιοποίηση του αρχείου του ιδρύματος.
Ο συνδυασμός Η ΑΛΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ όταν συμμετείχε στο Δ.Σ του ιδρύματος (πριν από τρία χρόνια) είχε προτείνει συγκεκριμένα πράγματα για ένταξη έργου στην ψηφιακή σύγκλιση.
Με την σκέψη ότι ένα πρόγραμμα ψηφιακής σύγκλισης πρέπει να έχει αποτελέσματα και για το ίδιο ίδρυμα αλλά για την πόλη και την κοινωνία προτείναμε τα εξής:
1.Καταγαρφή όλων των τίτλων των βιβλίων που σήμερα βρίσκονται στην βιβλιοθήκη του ιδρύματος
2. Η αναζήτηση βιβλίων με θέμα Καποδίστριας και Καποδιστριακή περίοδος από βιβλιοθήκες και πανεπιστήμια ώστε να υπάρχει μια κεντρική αναζήτηση όλης της καποδιστριακής περιόδου μέσα από τις ψηφιακές εφαρμογές του Ιδρύματος Καποδίστρια στο Ναύπλιο.
3. Την δημιουργία εκπαιδευτικού προγράμματος με θέμα «η Καποδιστριακή περίοδος στο Ναύπλιο» με αναφορά σε αντίστοιχες εκπαιδευτικές βαθμίδες. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα μπορούσε να γνωρίσει στους εκπαιδευόμενους τα κτήρια που χρησιμοποιήθηκαν την καποδιστριακή περίοδο ή να δείχνει πως ήταν η πόλη πριν κατά την διάρκεια και μετά την Καποδιστριακή περίοδο. Ας αναλογιστούμε ότι το ρυμοτομικό σχέδιο του ιστορικού κέντρου όπως σήμερα είναι διαμορφωμένο είναι από την καποδιστριακή περίοδο. Το πρόγραμμα μπορεί να είναι και ψηφιακό αλλά και πρόγραμμα πεδίου που σημαίνει επισκέψεις στην πόλη μετά από προεργασία στην τάξη μέσα από ψηφιακό πρόγραμμα.
4. Η σύνδεση όλων των βιβλιοθηκών της πόλης για αναζήτηση βιβλίων και πληροφορικού υλικού (Παλαμήδης ΑΝΘΟΣ Αρχαιολογική βιβλιοθήκη Δ΄ ΕΠΚΑ Αργολική αρχειακή βιβλιοθήκη κ.λπ )
5. Η ψηφιοποίηση όλου των εντύπων αυτής της περιόδου (εφημερίδες και περιοδικά ) γιατί είναι δύσκολα προσβάσιμα και με πολλά προβλήματα διατήρησης. Θα μπορούσε να λειτουργήσει και ανοικτός σχολιασμός ώστε να γίνεται ένας δημόσιος διάλογος για την εποχή.
Με τις προτάσεις αυτές δεν γίνεται ένα πρόγραμμα απλά για να απορροφήσουμε λεφτά (κάποιοι μάλιστα λένε και τι πειράζει δικά μας είναι αν τα σπαταλάμε). Δημιουργούμε μια υποδομή να ωφεληθεί και το ίδρυμα αλλά και η πόλη.
Τέλος ας μην υποβαθμίζουμε εμείς οι ίδιοι τα προγράμματα βάζοντας σημαντικά ποσά σε κτηριακά σε πρόγραμμα ψηφιακής σύγκλισης.
http://alliprotasi.wordpress.com/2011/11/03/karod/#more-6059
http://alliprotasi.wordpress.com/2011/11/03/karod/#more-6059