DR Παναγιώτης Γκανάς
Μέλος του Δ.Σ τη Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικών λοιμώξεων
Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα το 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο των Χειρουργικών Λοιμώξεων. Η θεματολογία του Συνεδρίου περιελάμβανε τις λοιμώξεις του χειρουργικού ασθενούς στο νοσοκομειακό περιβάλλον, στις χειρουργικές αίθουσες, στις ΜΕΘ, αλλά και στους θαλάμους γενικής νοσηλείας. Στη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου αναδείχτηκαν από διακεκριμένους καθηγητές μείζονα θέματα σχετιζόμενα με τις χειρουργικές λοιμώξεις, όπως τα προληπτικά μέτρα που επιβάλλεται να λαμβάνονται για την αποφυγή των λοιμώξεων, η εμφάνιση πολυανθεκτικών στα συνήθη αντιβιοτικά μικροβιακών στελεχών, η ορθολογική διαχείρηση των αντιβιοτικών κ.α. Οι λοιμώξεις είναι ένα μεγάλο πρόβλημα στα Ελληνικά Νοσοκομεία. Συγκρινόμενη η Ελλάδα με άλλες χώρες της Ε.Ε. είναι στην κορυφή της πυραμίδας των Νοσοκομειακών πολυανθεκτικών μικροβιακών στελεχών με σοβαρές επιπτώσεις στην επιτυχή έκβαση των εγχειρήσεων αλλά και στην υγεία των ασθενών αφού οι λοιμώξεις όταν εμφανιστούν και δεν αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά απειλούν την υγεία των χειρουργικών ασθενών στους θαλάμους γενικής νοσηλείας αλλά και στις ΜΕΘ. Είναι η χώρα που με την επί χρόνια αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών παρουσιάζει σε νοσοκομειακό περιβάλλον αρκετά πολυανθεκτικά μικροβιακά στελέχη που προκαλούν σοβαρή νοσηρότητα και θνησιμότητα(Klebsiella, MRSA,Acinobacteur, Pseudomonas) .Το κόστος είναι τεράστιο αφού επιβαρύνει πολλαπλά ένα ήδη προβληματικό Εθνικό Συστημα Υγείας, αλλά δυσφημεί και τη χώρα μας αφού πολυανθεκτικά στελέχη Κλεμψιέλλλας που απομονώθηκαν σε ασθενείς στη Μεγάλη Βρεταννία, Γαλλία και Σκανδιναυίκές χώρες προήρχοντα από τουρίστες που νοσηλεύτηκαν στις διακοπές τους σε Ελληνικά Νοσοκομεία.
Η Επιστημονική εταιρεία των χειρουργικών λοιμώξεων προσπαθεί εδώ και 23 χρόνια να αναδείξει τέτοια ζητήματα και να εκπαιδεύσει τόσο το ιατρικό όσο και το νοσηλευτικό προσωπικό στη πρόληψη και στην ορθή αντιμετώπιση των λοιμώξεων. Το Υπουργείο Υγείας έχει κάνει σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια στο θέμα αυτό( καθιέρωση ιατρικής ειδικότητας λοιμωξιολόγου, συγκρότηση επιτροπής λοιμώξεων σε κάθε Νοσοκομείο, διαφώτιση του ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας). Όμως τα παραπάνω βήματα δεν φτάνουν. Πρέπει να συμπληρωθούν με βήματα παραπέρα όπως:
-Να πιστοποιηθούν σε κάθε Νοσοκομείο γιατροί και νοσηλευτές που θα έχουν εξιδικευμένες γνώσεις ώστε να διαχειρίζονται υπεύθυνα και με επιστημονική γνώση τις λοιμώξεις σε κάθε Νοσοκομείο
-Να πιστοποιηθούν γιατροί με γνώσεις στις λοιμώξεις και αυτοί να διαχειρίζονται αιτιολογημένα τη συνταγογραφία των αντιβιοτικών σε κάθε Νοσοκομείο
-Να πιστοποιηθούν όλα τα μικροβιολογικά εργαστήρια στο θέμα καλλιέργειες και αντιβιογράμματα για να αποδίδουν στις κλινικές αξιόπιστα αποτελέσματα
-Να καθιερωθεί ο κλινικός μικροβιολόγος και ο κλινικός φαρμακοποιός στο Νοσοκομείο.
-Να χαρτογραφείται περιοδικά σε μικροβιακά στελέχη η κάθε κλινική και τμήμα του Νοσοκομείου(χειρουργικές αίθουσες, ΜΕΘ) και να ενσωματώνεται ο χάρτης αυτός σε ετήσια αξιολόγηση της κλινικής- Νοσοκομείου.
Μέχρι σήμερα οι managers των Νοσοκομείων δεν έχουν δεί το θέμα «λοιμώξεις» με την σοβαρότητα που του αξίζει. Το όλο θέμα πρέπει να προσεγγιστεί με μεγαλύτερη σοβαρότητα και μεθοδικότητα τόσο από τη πλευρά των managers όσο και από το Υπουργείο, ιδιαίτερα σήμερα που βιώνουμε μία τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία γιατί οι λοιμώξεις πέρα από το ότι απειλούν τη ζωή των ασθενών στα Ελληνικά Νοσοκομεία κοστίζουν πολύ ακριβά σε ένα όλο και πιο προβληματικό ΕΣΥ που του λείπουν πόροι(υπολογιζόμενο μέσο κόστος ανά νοσοκομειακή λοίμωξη 3000-8000 euro/λοίμωξη).
Η ορθολογική διαχείρηση των αντιβιοτικών σε πρωτοβάθμια φροντίδα(ιατρεία, Κέντρα Υγείας), αλλά και στη δευτεροβάθμια φροντίδα εξοικονομεί τεράστιους πόρους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και οφελεί πολλαπλά τους ασθενείς.
Τα μέτρα πρόληψης οφείλουν να τα ακολουθούν με ευλάβεια και σεβασμό όλοι οι εμπλεκόμενοι στα επαγγέλματα υγείας γιατί είναι στοιχειώδες δικαίωμα του ασθενούς να νοσηλεύεται σε ένα ασφαλές περιβάλλον απαλλαγμένο από τον κίνδυνο μετάδοσης λοιμώξεων.