Τρίτη 14 Ιουλίου 2020

ΠΕΤΡΟΣ ΘΩΜΟΠΟΥΛΟΣ - "ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ "


Δεν είναι γενικώς κακό να μη γνωρίζεις ένα θέμα, κακό είναι να μην το γνωρίζεις και να λες μπαρούφες προσποιούμενος οτι το γνωρίζεις.
Οι ΖΟΕ ( Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου) εφαρμόστηκαν σε διάφορες περιοχές στην Ελλάδα,ως όπλο της κεντρικής πολιτείας για να ανακόψει την άναρχη εξάπλωση οικισμών και πόλεων που δεν είχαν προχωρήσει σε ευρύτερο πολεοδομικό σχεδιασμό. Προφανώς και οι ΖΟΕ δεν ήρθαν για να μείνουν αλλά έμειναν γιατί ο επί μια δεκαετία Δήμαρχος δεν γνωρίζει καν τι είναι οι ΖΟΕ.
Πατώντας στις ΖΟΕ συντάχθηκε το ΓΠΣ (Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο) και γι' αυτό και πολλοί περιορισμοί που ισχύουν στις ΖΟΕ ισχύουν και στο ΓΠΣ.
Επειδή ως γυμναστής έχει αποδείξει, όπως έχει παραδεχτεί και με το γεφυράκι της πλατείας, οτι δεν γνωρίζει, καλό θα είναι να ρωτήσει κάποιον που γνωρίζει για τις ευθύνες που φέρει.
Επι 10 χρόνια δεν έχει καταφέρει να ολοκληρώσει την εφαρμογή του σχεδίου πόλεως στο Νότιο τμήμα, να περάσει τα δίκτυα υποδομών και να δημιουργήσει οικόπεδα που θα προσελκύσουν νέους ανθρώπους να μείνουν στην πόλη. Αντ' αυτού φεύγουν για το Ναύπλιο όπου έχει κάνει δύο επεκτάσεις ( Στο Ναύπλιο εκδόθηκαν 660 άδειες ενώ στο Άργος 390 το τελευταίο 18μηνο σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΤΕΕ)
Επί 10 χρόνια δεν έχει κάνει καμιά πράξη εφαρμογής του ΓΠΣ στην περιοχή του ΒΙΟΠΑ έχοντας αφήσει όλες τις επιχειρήσεις μετέωρες χωρίς να μπορούν να χωροθετήσουν βιοτεχνίες και βιομηχανίες με σαφείς και ξεκάθαρους όρους δόμησης. Το γεγονός αυτό λειτουργεί αντιαναπτυξιακά καθώς όλοι οι επιχειρηματίες που θέλουν να επενδύσουν, ντόπιοι και μη, βρίσκονται στον αέρα καθώς τα εργοστάσια τους και οι επιχειρήσεις τους είναι εν δυνάμει αυθαίρετα...Μείωση στις επενδύσεις σημαίνει λιγότερες θέσεις εργασίας για την πόλη, λιγότερα διαθέσιμα χρήματα προς κατανάλωση και αντιστοίχως η ανάλογη μιζέρια που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην πόλη του Άργους...Το Άργος με τις δεκάδες μεταποιητικές βιοτεχνίες και βιομηχανίες δεν έχει κατορθώσει να χωροθετήσει ένα χώρο για Βιομηχανικές και Βιοτεχνικές χρήσεις. ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ και οχι της κεντρικής πολιτείας.
Επί 10 χρόνια δυναμικοί οικισμοί πέριξ του Άργους, όπως της Δαλαμανάρας, δεν διαθέτουν σχέδιο και δεν έχει γίνει η ρυμοτόμηση τους.
Επί 10 χρόνια δεν έχει κάνει καμιά διάνοιξη οδού και δημιουργία κοινόχρηστων χώρων στις γειτονιές του Άργους, έχοντας φέρει την πόλη σε συγκοινωνιακό και πολεοδομικό τέλμα.
Αυτά και πολλά ακόμα έργα υποδομής επί μια δεκαετία δεν έχουν γίνει ΕΣΚΕΜΜΕΝΑ, γιατί έχουν ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ.
Τα πραγματικά μεγάλα έργα έχουν πολιτικό κόστος, καθώς θίγονται μικρο - ιδιωτικά συμφέροντα για να επιτευχθούν ευρύτερα κοινωνικά οφέλη.
Αυτός είναι και ο λόγος που όποιος πράγματι ενδιαφέρεται για το κοινωνικό καλό γίνεται δυσάρεστος και εν τέλει κάποια στιγμή δεν εκλέγεται.
Η ενασχόληση με τα κοινά δεν είναι συμμετοχή σε reality show όπου θα πρέπει μονίμως ο λαός να σε λατρεύει και να σε χειροκροτά για να κερδίσεις το έπαθλο.
Η ενασχόληση με τα κοινά ΑΠΑΙΤΕΙ να συγκρουστείς και να γίνεις ΔΥΣΑΡΕΣΤΟΣ ώστε να επιτευχθεί το ευρύτερο κοινωνικό καλό.
Δυστυχώς οι πολίτες του Άργους επιλέγουν για Δήμαρχο έναν "τηλεπαρουσιαστή" που διοργανώνει ωραία παρτάκια με τραγουδιστές και κάθε εβδομάδα βγαίνει να μας ενημερώσει για το τι δεν γνωρίζει.
Η ευθύνη είναι πρωτίστως σε εμάς τους ΠΟΛΙΤΕΣ...
Υ.Γ.1: Παραθέτω έναν σύνδεσμο για να μάθει οποίος επιθυμεί και δεν γνωρίζει τι είναι οι ΖΟΕ και τι εξυπηρετούσαν την εποχή που θεσμοθετήθηκαν.
Υ.Γ2: Πριν ξεκινήσει τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια ας κάνει εφαρμογή του ΓΠΣ και να μεταφέρει τα ΚΤΕΛ εκεί που ορίζει το ΓΠΣ και όχι όπου βρήκαν κενό οικόπεδο και μετά μιλάμε...
Υ.Γ.3: Έχει ενδιαφέρον να δεί κάποιος ότι ο μόνος Δήμαρχος που είχε κυρωμένο το ΓΠΣ έτοιμο για εφαρμογή ήταν αυτός που καταγγέλει όλους τους άλλους...