Σε τρεις φάσεις θα γίνει η άρση των περιοριστικών μέτρων, με επίκεντρο τις επιχειρήσ
εις, αρχής γενομένης από το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου. Αυτό αναφέρουν πληροφορίες της aftodioikisi.gr, με τις σχετικές ανακοινώσεις, τουλάχιστον για την πρώτη φάση, να γίνεται, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, πριν τις 27 Απριλίου, οπότε λήγει η απαγόρευση της κυκλοφορίας
Οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό των αρμόδιων υπουργών και των επιστημόνων τις επόμενες ημέρες, αλλά ήδη οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό θα γίνει ανά μία ή δύο εβδομάδες ως εξής:
-Η πρώτη φάση θα αφορά τα μικρά καταστήματα αλλά με αυστηρούς όρους αναφορικά με την είσοδο των πελατών.
-Η δεύτερη φάση θα αφορά τα μεγαλύτερα καταστήματα, επίσης με αυστηρούς όρους για την είσοδο των πελατών.
-Η τρίτη φάση τα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά κέντρα με όρους αντίστοιχους με αυτούς που τηρούν τα σούπερ μάρκετ.
Σε αυτή την, τρίτη, φάση αναμένεται να ανοίξουν και τα σχολεία με επίκεντρο την Γ΄ Λυκείου.
Την ίδια πορεία άρσης των μέτρων θα ακολουθήσουν και τα καταστήματα εστίασης (εστιατόρια, καφέ), με ιδιαίτερα αυστηρούς όρους σε ότι αφορά τα τραπεζοκαθίσματα
Τέλος, τον Ιούλιο αναμένεται να ανοίξουν και τα τουριστικά καταλύματα, προκειμένου να δεχθούν τουρίστες.
Οι τέσσερις παράγοντες που κρίνουν την άρση των μέτρων
Υπενθυμίζεται ότι κατά τη χθεσινή ενημέρωση, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας, τόνισε ότι ήδη η επιτροπή των ειδικών κάνει συζήτηση για την άρση των μέτρων, κάτι που θα εξαρτηθεί από τέσσερις παράγοντες:
1.Το Ρ0, που «αντιπροσωπεύει τον μέσο αριθμό ανθρώπων που θα κολλήσουν τη νόσο από έναν άνθρωπο», στην Ελλάδα είναι κάτω από 1, κάτι που σημαίνει ότι ένας ασθενής από κορωνοϊό «κολλάει» κάτω από έναν συμπολίτη του, μακροπρόθεσμα «η νόσος φθίνει και τελικώς εξαφανίζεται»
2.Την αντοχή του συστήματος υγείας που έχει αυξηθεί
3.Τον έλεγχο των εστιών αναζωπύρωσης.
4.Τον στόχο της ανοσίας της αγέλης, που φαίνεται ότι στην Ελλάδα, καθώς έχουμε καλύτερη εικόνα από άλλες χώρες αναφορικά με τα κρούσματα, «αυτό σημαίνει μάλλον μικρότερη ανοσία».
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΣΧΕΤΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΣΙΟΔΡΑ
Δεν περιμένεις φυσικά να δεις μηδέν κρούσματα για να χαλαρώσεις τα μέτρα, έτσι; Και βλέπετε ότι στον περισσότερο κόσμο αυτή τη στιγμή που κάνει τη συζήτηση για άρση των μέτρων – και πιστέψτε με και εμείς την κάνουμε τη συζήτηση σε συνεργασία με την ηγεσία – ο κύριος αριθμητικός δείκτης είναι αυτό το R0, η μείωση της μεταδοτικότητας στο γενικό πληθυσμό. Αυτό είναι το ένα, η μία παράμετρος.
Η δεύτερη παράμετρος είναι η αντοχή του συστήματος υγείας, η οποία υπάρχει και ευτυχώς έγιναν και ακόμα περισσότερες ενέργειες και ενδυναμώθηκε ακόμα περισσότερο. Μπορούν να μιλήσουν άλλοι για αυτό περισσότερο από εμένα
Το τρίτο, φυσικά, είναι το να ελέγχεις εστίες αναζωπύρωσης του ιού ακόμα καλύτερα. Και όσο λιγότερα κρούσματα έχεις, όσο πλησιάζεις αυτούς τους μικρούς αριθμούς, τόσο καλύτερα μπορεί να ελέγξεις τέτοιες εστίες αναζωπύρωσης του ιού.
Το τέταρτο είναι φυσικά η ανοσία, για το οποίο ακόμα δεν μπορούμε να πούμε, και κανείς στον κόσμο δεν μπορεί να πει. Όλοι λένε ότι υποκαταγράφουμε τον ιό αρκετές κλίμακες, αλλά κανείς δεν έχει δεδομένα. Και αυτά τα δεδομένα μπορεί να διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή. Και είναι τεράστια η ετερογένεια της νόσου, αυτή τη στιγμή, σε όλη την Ευρώπη. Θα το έχετε δει, θα το έχετε παρακολουθήσει.
Εμείς έχουμε πολύ καλύτερη εικόνα από άλλες χώρες. Αυτό μάλλον σημαίνει λιγότερη ανοσία. Εξαρτάται από το επίπεδο διασποράς στον πληθυσμό, εξαρτάται από τις ασυμπτωματικές μορφές, όπως ακούγεται και γράφεται από όλους. Θεωρώ ότι θα ξέρουμε περισσότερα για αυτό τις επόμενες εβδομάδες, ίσως μέχρι το τέλος Μαΐου να έχουμε μία καλύτερη εικόνα.
Όλα αυτά, λοιπόν, τα παίρνει κανείς μαζί, τα βάζει σε μια, αυτό που λέμε ένα brain storming, μια διαδικασία σκέψης, ένα think tank ανθρώπων οι οποίοι σκέφτονται, και βλέπει πώς κινείται ο κόσμος.
Ο WHO εξέδωσε οδηγίες και ειδικό πλάνο επανόδου μιας χώρας από αυτά τα μέτρα. Αλλά πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι είναι δυναμική κατάσταση. Αν δεις και ξεφεύγει η κατάσταση, επανέρχεσαι σε μέτρα. Και αυτό θα δούμε να γίνεται με αυτό τον ιό, μέχρι να έχουμε ένα εμβόλιο. Και γιατί θα γίνεται αυτό; Για να προστατεύσεις το σύστημα υγείας και να χτίσεις σιγά-σιγά τη συλλογική ανοσία, την οποία επικαλείται και ο δημοσιογράφος.