Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020

Εκδηλώσεις μνήμης στο Άουσβιτς για το Ολοκαύτωμα

Εκδηλώσεις μνήμης στο Άουσβιτς για το Ολοκαύτωμα

Επιζώντες του στρατοπέδου θανάτου Άουσβιτς-Μπιρκενάου συγκεντ
ρώνονται σήμερα για τον εορτασμό της επετείου των 75 χρόνων από την απελευθέρωση του στρατοπέδου, με τις μαρτυρίες τους να αποτελούν προειδοποίηση για την άνοδο του αντισημιτισμού και του μίσους σήμερα σε όλο τον κόσμο.
Στις εκδηλώσεις θα παραβρεθεί και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Περισσότεροι από διακόσιοι επιζώντες του στρατοπέδου έφθασαν επί τόπου, πολλοί εκ των οποίων υπέργηροι Εβραίοι, οι οποίοι ταξιδεύουν από πολύ μακριά, όπως από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, την Αυστραλία, το Περού, τη Ρωσία, τη Σλοβενία και αλλού. Πολλοί απ' αυτούς έχασαν τους γονείς τους και τους παππούδες τους στο Άουσβιτς ή σε άλλα ναζιστικά στρατόπεδα του θανάτου, αλλά σήμερα ενώνονται σ' αυτό το ταξίδι μνήμης με εγγόνια και δισέγγονα.
Οι επιζώντες, ντυμένοι με σκούφους και εσάρπες με μπλε και άσπρες ρίγες που συμβολίζουν τις στολές που φορούσαν οι κρατούμενοι στο στρατόπεδο, διέσχισαν την διαβόητη σιδερένια πύλη με την επιγραφή «Arbeit macht frei» (στα γερμανικά, «Η εργασία απελευθερώνει»). Συνοδευόμενοι από τον Πολωνό πρόεδρο Αντρέι Ντούντα, κατέθεσαν στεφάνια λουλουδιών κοντά στον «τοίχο του θανάτου», όπου οι ναζί σκότωσαν χιλιάδες κρατουμένους.
«Θέλουμε η επόμενη γενιά να γνωρίζει αυτό που ζήσαμε και θέλουμε αυτό να μην συμβεί ποτέ ξανά», δήλωσε πριν από την τελετή χθες, Κυριακή, το πρωί ο 93χρονος Ντέιβιντ Μαρκς, επιζών του Άουσβιτς, με τη φωνή σπασμένη από τη συγκίνηση.
Τριάντα πέντε μέλη της στενότερης και ευρύτερης οικογένειάς του, Εβραίων της Ρουμανίας σκοτώθηκαν στο Άουσβιτς, το μεγαλύτερο από τα στρατόπεδα του θανάτου που δημιουργήθηκαν από τη ναζιστική Γερμανία και το οποίο έγινε το σύμβολο των έξι εκατομμυρίων Εβραίων της Ευρώπης που σκοτώθηκαν στο Ολοκαύτωμα.
Οι περισσότεροι από τους 1.1 εκατομμύρια ανθρώπους που δολοφονήθηκαν από τους Γερμανούς ναζί ήταν Εβραίοι, αλλά μεταξύ των φυλακισμένων υπήρχαν επίσης Πολωνοί και Ρώσοι, οι οποίοι θα είναι μεταξύ εκείνων που θα αποτίσουν φόρο τιμής σήμερα, υπό τον Πολωνό Πρόεδρο, Αντρέι Ντούντα, αλλά και τον επικεφαλής του Παγκόσμιου Εβραϊκού Κογκρέσου, Ρόναλντ Λάουντερ.
Το Άουσβιτς απελευθερώθηκε από τον σοβιετικό στρατό στις 27 Ιανουαρίου του 1945.
Ηγέτες απ' όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην Ιερουσαλήμ για να γιορτάσουν την επέτειο, όπου όμως δεν έλειψαν οι πολιτικές αντιπαραθέσεις σχετικά με την ιστορική «ανάγνωση» της επετείου. 
Επιλογή των διοργανωτών φέτος στην Πολωνία, το κρατικό μουσείο Άουσβιτς-Μπιρκενάου και του Παγκόσμιου Εβραϊκού Κογκρέσου ήταν να επικεντρωθούν οι εκδηλώσεις στους επιζώντες. «Οι εκδηλώσεις αφορούν τους επιζώντες και όχι την πολιτική» δήλωσε ο Λάουντερ χθες, καθώς κατευθυνόταν μαζί με αρκετούς επιζώντες στο Άουσβιτς. Κάλεσε μάλιστα τους ηγέτες να κάνουν περισσότερα για την αντιμετώπιση του αντισημιτισμού, περιλαμβανομένων νόμων για την καταπολέμησή του».

Αντόνιο Γκουτέρες: «Δεσμευόμαστε ότι δεν θα ξεχάσουμε ποτέ»

«Η αναζωπύρωση του μίσους τα τελευταία χρόνια, από τον βίαιο εξτρεμισμό έως τις επιθέσεις σε χώρους λατρείας, δείχνει ότι ο αντισημιτισμός, οι άλλες μορφές θρησκευτικού φανατισμού, ο ρατσισμός και οι προκαταλήψεις εξακολουθούν να υφίστανται σε μεγάλο βαθμό», παρατηρεί ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, σε μήνυμά του, για τη σημερινή Διεθνή Ημέρα Μνήμης Θυμάτων του Ολοκαυτώματος.
«Αλλά όπως το μίσος συνεχίζεται, έτσι πρέπει να συνεχίζεται και η δική μας αποφασιστικότητα να το καταπολεμήσουμε», υπογραμμίζει και προσθέτει: «Σήμερα και κάθε μέρα τιμούμε τα θύματα του Ολοκαυτώματος, επιδιώκοντας την αλήθεια, τη μνήμη και την εκπαίδευση και οικοδομώντας την ειρήνη και τη δικαιοσύνη σε όλον τον κόσμο».
Πηγή: Associated Press