Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019

Οι Κλημεντίνες είναι στο τελείωμα και οι έμποροι στρέφονται πλέον στα μανταρίνια Νόβα

Οι Κλημεντίνες είναι στο τελείωμα και οι έμποροι στρέφονται πλέον στα μανταρίνια Νόβα
Σε όλες τις περιοχές της χώρας παρατηρείται μειωμένη παραγωγή και αποδόσεις, αλλά οι τιμές είναι σε σαφώς υψηλότερα επίπ
εδα απ' ό,τι πέρσι, γεγονός που κάνει τους παραγωγούς να δηλώνουν ικανοποιημένοι.

Άρτα

Μειωμένη κατά 20 με 30% υπολογίζει την εφετινή παραγωγή Νόβα μανταρινιών στο νομό Άρτας, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού (ΕΑΣ) κ. Νίκος Γκίζας. Όπως λέει «το γεγονός ότι οι Κλημεντίνες είχαν μείωση, έχει επιδράσει θετικά στο αγοραστικό ενδιαφέρον για τα Νόβα. Οι ποιότητες είναι πολύ καλές λοιπόν και η ζήτηση καλή. Οι πρώτες κοπές έγιναν και μάλιστα νωρίτερα, απ' ό,τι άλλες σαιζόν».

Θεσπρωτία

Μειωμένη παραγωγή έως και 50% από πέρσι στα κτήματα παρατηρείται στο νομό Θεσπρωτίας. Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Εσπεριδοειδών Σαγιάδας, κ. Γιάννης Αναστασιάδης, «το καλό είναι ότι οι απώλειες ισοφαρίζονται κατά κάποιο τρόπο από τις πολύ καλές τιμές. Αυτές για την ώρα κυμαίνονται στα 40 λεπτά ανά κιλό και η ζήτηση, δεδομένου ότι οι Κλημεντίνες είναι στο τελειώμα, είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα. Οι ποιότητες είναι πολύ καλές».


Έντονο το ενδιαφέρον των εμπόρων μετά τις Κλημεντίνες και για τα Νόβα

Αργολίδα

Σύμφωνα με όσα δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Θωμάς Φάκλαρης, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Σκαφιδακίου Αργολίδος «οι κοπές στα μανταρίνια Νόβα ξεκίνησαν, υπάρχει εμπορικό ενδιαφέρον μεγάλο, η παραγωγή είναι μειωμένη 30-40% από πέρσι και οι τιμές κυμαίνονται στα 42-43 λεπτά το κιλό (μικτά) με τα κοπτικά να φτάνουν τα 5-6 λεπτά. Οι ποιότητες για τη μεγάλη πλειοψηφία των παραγωγών είναι πολύ καλές και λίγα θέματα υπάρχουν στον καρπό σε πολύ λίγες περιπτώσεις από τις υγρασίες».

Λακωνία

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εσπεριδοειδών Αγίου Γεωργίου Σκάλας Λακωνίας «Sparta Orange», κ. Πέτρος Μπλέτας, οι κοπές στα Νόβα έχουν αρχίσει εδώ και 20 ημέρες περίπου, η ποσότητα είναι ελαφρώς μειωμένη, η ποιότητα εξαιρετική και ως προς το χρώμα και ως προς τα σάκχαρα, ενώ έντονη είναι και η ζήτηση. Οι τιμές είναι ήδη στα 30 λεπτά και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα παραπάνω.

Αιτωλοακαρνανία

Πάνω από 30 λεπτά πιάνουν τα μανταρίνια Νόβα στις πρώτες κοπές στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο Θεόδωρος Μιχαλόπουλος, παραγωγός από το Πεντάλοφο Μεσολογγίου στην περιοχή της παραχελωίτιδας δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα οι κοπές, Αντίθετα στα Όχθια, λίγο έξω από την πόλη του Αγρινίου, όπου έχουν γίνει αρκετές φυτεύσεις τα τελευταία χρόνια, οι πρώτες εμπορικές πράξεις αφορούν τιμές πέριξ των 30 λεπτών το κιλό, γεγονός που κάνει τους παραγωγούς, να δηλώνουν ικανοποιημένοι. Στην περιοχή του Μεσολογγίου ορισμένοι αγρότες λένε ότι δεν έχουν την καρποφορία, που ίσως ανέμεναν.

Σημειώνεται ότι οι συγκεκριμένες μανταρινιές δίνουν καρπό την τέταρτη - πέμπτη χρονιά από την φύτευσή τους.


Μπίκας Αλέξανδρος
Πηγή: agrotypos.gr