Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2018

Τραγικές καταστάσεις ζουν οι αγρότες

Αποτέλεσμα εικόνας για ειδεσ η δεη
Τραγικές καταστάσεις ζουν οι αγρότες της χώρας που είναι υποχρεωμένοι να αφήνουν τις δουλειές τους και να στηθούν στην ουρά, έξω από τα υποκαταστήματα της ΔΕΗ, για να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά ώστε να έχουν αγροτικό τιμολόγιο. Η επιχείρηση έχει ειδοπ
οιήσει τους δικαιούχους αναφορικά με τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν, καθώς και τα δικαιολογητικά που καλούνται να προσκομίσουν, προκειμένου να παραμείνουν στο αγροτικό τιμολόγιο, έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2018. Ήδη υπάρχουν καταγγελίες στον ΑγροΤύπο ότι σε πολλές περιπτώσεις ο εκνευρισμός ήταν μεγάλος από τις ουρές και υπήρξε παρέμβαση της αστυνομίας. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, αναμένεται να δοθεί παράταση μέχρι τέλος του έτους (που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες) για την κατάθεση των δικαιολογητικών. Στο μεταξύ, αγρότες με δικές τους γεωτρήσεις, που δεν κατάφεραν να προχωρήσουν σε ρύθμιση των οφειλών τους στη ΔΕΗ, από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να τους κοινοποιηθούν «διαταγές πληρωμής».

Η ΔΕΗ θεωρεί τους αγρότες σαν «στρατηγικούς κακοπληρωτές, που δεν καλύπτουν τις οφειλές τους ενώ έχουν την δυνατότητα να το κάνουν». Για τη ρύθμιση η ΔΕΗ ζητά από τους αγρότες προκαταβολή 30% του χρέους. Αν όμως έχει προχωρήσει σε καταγγελία της σύμβασης η προκαταβολή ανέρχεται σε 40%. Οι δόσεις στις περισσότερες περιπτώσεις ανέρχονται από 8 έως 9. Με όλα αυτά πολλοί αγρότες δεν κατάφεραν να ενταχθούν στη ρύθμιση χρεών και τώρα κινδυνεύουν με κατασχέσεις.

Η ταλαιπωρία των αγροτών με την κατάθεση των δικαιολογητικών θα μπορούσε να αποφευχθεί αν γινόταν με ηλεκτρονικό τρόπο. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Κηπευτικών Μεγάρων κ. Γιώργος Παπαβασίλης, «εμείς από την πρώτη στιγμή κάναμε λόγο για ηλεκτρονική κατάθεση των δικαιολογητικών αλλά η διοίκηση της ΔΕΗ ήθελε να μας ταλαιπωρήσει και να στηνόμαστε στις ουρές». Επίσης ο κ. Παπαβασίλης καταγγέλλει την επιβολή «χαρατσιού» σαν εγγύηση 500 ευρώ για κάθε ρολόι αλλά και τα «παραμάγαζα» που στήθηκαν έξω από τα υποκαταστήματα της ΔΕΗ και οι αγρότες δίνουν 50 ευρώ για να τους διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις τους.

Το περίεργο είναι ότι κανείς δεν απαντά ούτε από τη διοίκηση της ΔΕΗ αλλά ούτε από την ηγεσία του ΥπΑΑΤ σε αυτές τις καταγγελίες. Η ενέργεια (αγροτικό πετρέλαιο και αγροτικό ηλεκτρικό τιμολόγιο) αποτελεί το βασικό παράγοντα για το κόστος και την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών αγροτικών προϊόντων αλλά πολιτικοί και στελέχη της πολιτείας δεν κάνουν καμιά αναφορά σε αυτά.
Σταύρος Παϊσιάδης
info@agrotypos.gr