Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

“EventsSeries 2016”

Αποτέλεσμα εικόνας για “Events Series 2016”
EventsSeries 2016”
«Παγκοσμιοποίηση και τοπικά ιδιώματα: πολιτισμικές
και θεσμικές αλληλεπιδράσεις»

ΤηνΤετάρτη 18 Νοεμβρίουου 2015 και ώρα 7.00 μ.μ. στοΚέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvardστο Ναύπλιον (αίθουσα διαλέξεων «Οικογενείας Νίκου Μαζαράκη»), θα δώσει διάλεξηoJosiah Ober, Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών και Κλασικών Σπουδών στην
έδρα «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης» του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, και Επισκέπτης Καθηγητής Ελληνικών Σπουδών (με χορηγία του Ιδρύματος Λεβέντη) στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Συνομιλητής του θα είναι οΝικόλαος Κυριαζής,Καθηγητής, πρώην Πρόεδρος,στοΤμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας &Επισκέπτης Ερευνητής στοΚέντρο Διεθνών Σχέσεων, Πανεπιστήμιο Harvard

Θέμα της ομιλίας, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της σειράς διαλέξεων και εκδηλώσεων “Events Series 2016” του Κέντρου μας, θα είναι:«Η Άνοδος και η Πτώση της Κλασικής Ελλάδας» / "Τhe Rise and Fall of Classical Greece"

Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά, ενώ το υλικό που θα προβληθεί και θα διανεμηθεί θα είναι μεταφρασμένο στα ελληνικά. Το κοινό καλείται να υποβάλει ερωτήσεις στα ελληνικά, εάν επιθυμεί.

Σύντομη περίληψη της διάλεξης

Η άνοδος της κλασικής Ελλάδας ήταν πραγματικά αξιοσημείωτη, αλλά δεν ήταν το προϊόν ενός θαύματος. Αντίθετα, η πολιτισμική άνθηση της Ελλάδας ήταν το αποτέλεσμα μιας μοναδικής πολιτικής και οικονομικής ανάπτυξης. Νέες προσεγγίσεις στην μελέτη αρχαίων εγγράφων και αρχαιολογικών μαρτυριών και μία νέα θεωρία αποκεντρωμένης ανάπτυξης εξηγούν «την δόξα που ήτανε Ελλάδα», τις νίκες του Φιλίππου της Μακεδονίας και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, και την επιβίωση του ελληνικού πολιτισμού στην Ρωμαϊκή εποχή και πέρα.


Βιογραφικό σημείωμα του Josiah Ober

Ο Josiah Ober είναι Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών και Κλασικών Σπουδών στην έδρα «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης» του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, και Επισκέπτης Καθηγητής Ελληνικών Σπουδών (με χορηγία του Ιδρύματος Λεβέντη) στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Αντικείμενό του είναι η ιστορία των θεσμών και η πολιτική θεωρία, με έμφαση στην πολιτική σκέψη και πρακτική του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Εκτός από το βιβλίο του Η Άνοδος και η Πτώση της Κλασικής Ελλάδας (2015), έχει συγγράψει πολλά βιβλία που έχουν εκδοθεί από τον οίκο Princeton University Press, συμπεριλαμβανομένων των Mass and Elite in Democratic Athens (Μάζα και Ελίτ στη Δημοκρατική Αθήνα - 1989), The Athenian Revolution (Η Αθηναϊκή Επανάσταση - 1996), Political Dissent in Democratic Athens (Πολιτική Διαφωνία στη Δημοκρατική Αθήνα- 2008), και Democracy and Knowledge (Δημοκρατία και Γνώση - 2008).


Η σειρά εκδηλώσεων EventsSeries 2015 συνδιοργανώνεται με τους Δήμους
Ναυπλιέων, Άργους-Μυκηνών, Ερμιονίδας και Επιδαύρου.



Κέντρο Ελληνικών Σπουδών (Ελλάδος)
Πανεπιστήμιο Harvard