Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Gratin μπρόκολου, πατάτας και κουνουπιδιού

Gratin μπρόκολου, πατάτας και κουνουπιδιού

Περιγραφή

Μία ξεχωριστή ημέρα σαν κι’ αυτήν, πάει κανείς σε “εγγυημένες” συνταγές, με πλούσια, εντυπωσιακά, αφροδισιακά ενίοτε, υλικά. Στόχος; Να εντυπωσιάσουμε τον/την Βαλεντίνο/-α μας.
Ή, σφίγγουμε τα δόντια μας και, για χάρη τους, επειδή αρέσει σε εκείνους ή επειδή τους κάνει καλό, μετατρέπουμε απλά υλικά, υλικά που δεν μας λένε τίποτα, σε ένα πολύ νόστιμο πιάτο,.
Πως το κουνουπίδι και το μπρόκολο μπορούν, με τη βοήθεια μόνον λίγου γάλακτος και δυό καρυκευμάτων (άντε και με δυό πατάτες, λίγο βούτυρο και τυρί) από “ασχημόπαπα” να μετατραπούν σε “κύκνους”. Πιάτο εξαιρετικής νοστιμιάς, και πολύ εύκολο στην ετοιμασία του.

Τι χρειαζόμαστε:

  • 2 μέτριες πατάτες (περί τα 359 με 400 γρ)
  • 1 μέτριο μπρόκολο (2 μεγάλες κούπες ή 230-240 γρ)
  • 1 μέτριο κουνουπίδι (2 μεγάλες κούπες ή 230-240 γρ)
  • 600 ml γάλα
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. πιπέρι σε σκόνη
  • 100 γρ. τριμμένη γραβιέρα
  • 3 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά
  • 1 κ.σ. βούτυρο σε κομματάκια
  • λίγο βούτυρο για το βουτύρωμα του σκεύους
  • 1 σκελίδα σκόρδο κομμένη στη μέση

Για τη μπεσαμέλ:
  • 40 γρ. αλεύρι (περίπου 4,5 κ.σ. )
  • 60 γρ. βούτυρο
  • γάλα πλήρες (συμπληρώνουμε όσο περίσσεψε από το βρασμό, μέχρι να γίνει 600 ml)
  • 1/3 κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • αλάτι (εάν το χρειάζεται)
  • πιπέρι (εάν το χρειάζεται)