Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021

Συνδικάτο Τροφίμων Αργολίδας

 Συνδικάτο Τροφίμων Αργολίδας: Η διάδοση του κορωνοϊού συνεχίζεται...

Σε μια περίοδο που η εξέλιξη της πανδημίας δείχνει μεγάλες συρροές κρουσμάτων κυρίως σε χώρους δουλειάς αλλά και σε άλλους κρίσιμους χώρους, όπως σχολεία κ.α. Μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα όπου σχολεία, εστίαση και η πλειοψηφία του λιανεμπορίου έμειναν κλειστά. Μετά από αλλεπάλληλους περιορισμούς μετακινήσεων, απαγορεύσεις κυκλοφορίας και αυστηρά κατά τόπους «lockdown», τώρα και στην Αργολίδα, η διάδοση του κορωνοϊού συνεχίζεται, με την ανησυχία για ένα τρίτο κύμα να μεγαλώνει.

Αντί όμως η κυβέρνηση να επιβάλει μέτρα εκεί που πραγματικά υπάρχει το πρόβλημα, δηλαδή στους μεγάλους χώρους δουλειάς, όπως εργοστάσια, αποθήκες, σούπερ μάρκετ, κ.λπ., εξακολουθεί να «σφυρίζει αδιάφορα» απέναντι στις διεκδικήσεις και προπάντων τις καταγγελίες εργαζομένων και συνδικάτων.

Ακόμη και τώρα, δεν παίρνει τα αναγκαία μέτρα για τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας και την προστασία του λαού, καθώς δεν έχει ενισχύσει τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Αργολίδας. Δεν παίρνει μέτρα ώστε να μη γίνονται οι χώροι δουλειάς υγειονομικές βόμβες εξάπλωσης της πανδημίας, δεν κάνει ελέγχους στους χώρους δουλειάς, διατηρώντας υποστελεχωμένους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

ΣΥΝΕΠΗΣ ΣΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΡΓΟ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.


Τα μόνα μέτρα που παίρνει, είναι μέτρα αστυνόμευσης, συνεχίζοντας με την καραμέλα της "ατομικής ευθύνης" και προσπαθώντας να κρυφτεί πίσω από την έναρξη των αναγκαίων εμβολιασμών. Ενώ ταυτόχρονα, περνάει και μονιμοποιεί σειρά αντεργατικών μέτρων, δίνει ψίχουλα επιβίωσης στους εργαζόμενους και επιδοτεί αδρά τη μεγαλοεργοδοσία. Εντείνει την καταστολή και βάζει την αστυνομία μέσα στα πανεπιστήμια.

Με ευθύνη της κυβέρνησης και της εργοδοσίας, οι έλεγχοι του ΕΟΔΥ δεν γίνονται με επίκεντρο τους χώρους δουλειάς, ο αριθμός των κρουσμάτων στους χώρους δουλειάς δε δημοσιοποιείται, ενώ σε περιπτώσεις επιβεβαιωμένου κρούσματος το πρωτόκολλο υγείας συχνά γίνεται λάστιχο. Χώρια που η Επιθεώρηση Εργασίας δεν ενημερώνεται από τον ΕΟΔΥ για τυχόν συρροές κρουσμάτων ή για μεμονωμένα κρούσματα σε εργασιακούς χώρους, οπότε δεν γίνονται ούτε στοχευμένοι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων προστασίας!

Την ώρα λοιπόν που οι χώροι δουλειάς μετατρέπονται σε χώρους υπερμετάδοσης του ιού, η κυβέρνηση δεν έχει κάνει ούτε μια μέρα «lock down» στη συνέχιση της αντεργατικής της πολιτικής. Αντίθετα, πρώτο στη λίστα των «μεταρρυθμίσεών» της βρίσκεται το νομοσχέδιο για τα εργασιακά που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη νομοθέτηση του 10ωρου, με απλήρωτες υπερωρίες. Τα μέτρα που παίρνει δεν έχουν κριτήριο την προστασία των εργαζομένων και την κάλυψη των αναγκών τους, αλλά αντίθετα εξυπηρετούν την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων.

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΑΛΩΣΙΜΟΙ. 

ΔΕ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΜΑΣ! 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

· Καθημερινή θερμομέτρηση όλων των εργαζομένων κατά την έναρξη και τη λήξη της βάρδιας

· Μόνιμη παρουσία γιατρού εργασίας με διασφάλιση της ύπαρξης του απαραίτητου εξοπλισμού

· Επιμήκυνση της γραμμής παραγωγής για να μεγαλώσουν οι αποστάσεις ανάμεσα στους εργαζόμενους και τοποθέτηση πλεξιγκλάς.

· Τακτική απολύμανση των χώρων όπου συγκεντρώνονται οι εργαζόμενοι (γραμμές παραγωγής, αποδυτήρια, εστιατόρια, γραφεία κλπ)

· Μαζικά και επαναλαμβανόμενα ΤΕΣΤ σε όλους τους εργαζόμενους με ευθύνη και κόστος του κράτους και της εργοδοσίας.

· Αναρρωτική άδεια σε όσους νοσούν χωρίς να χαθεί ούτε 1 ευρώ ούτε ένα ένσημο για το χρονικό διάστημα που δεν εργαστήκαν.

· Διασφάλιση της τήρησης όλων των απαραίτητων μέτρων στην περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος. Καταγραφή και δημοσιοποίηση του αριθμού των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε κάθε επιχείρηση.

· Σε ενδεχόμενο ύπαρξης πολλαπλών κρουσμάτων άμεση διακοπή του εργοστασίου για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται.

· Διασφάλιση των μισθών και του μεροκάματου όπως και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, σε τέτοια περίπτωση και με ευθύνη της κυβέρνησης και της εργοδοσίας, χωρίς δυσμενή μεταβολή των όρων εργασίας των εργαζομένων.

· Ειδική άδεια με πλήρεις αποδοχές σε εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και σε όσους χρειάζεται να μείνουν σε καραντίνα.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ