Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2021

ΑΡΓΟΣ - Δημιουργία μνημείου για το Ολοκαύτωμα των Ρομά

 


Ρομά στον Δήμο Άργους Μυκηνών και μνημείο Ολοκαυτώματος

Έρχεται σχεδόν καθημερινά στον Τύπο αρθρογραφία και θεματολογία που αφορούν το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα του καταυλισμού Ρομά πλησίον της Νέας Κίου αλλά και άλλων γειτονικών περιοχών. Εντυπωσιάζει κάθε φορά η αγανάκτηση των κατοίκων αλλά και η παθητική δεκτικότητα μίσους που αντανακλάται από τα πρόθυμα δημοσιογραφικά μέσα να εκτοξεύσουν τα ξενοφοβικά σύνδρομα.
Ακούσαμε και πάλι πως οπλίστηκαν με καραμπίνες οι ορκισμένοι για εκδίκηση δημότες, για να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους. Άραγε, η Αστυνομία κάλεσε ήδη αυτά τα άτομα να τους κατασχέσει την άδεια κατοχής όπλου και το ίδιο το όπλο, εφόσον έγινε δημόσια απειλή κατάχρησης;
Ταυτόχρονα είδαμε τον τοπικό δήμαρχο να προαναγγέλλει μνημείο Ολοκαυτώματος στον Δήμο. Άραγε γνωρίζει πως το Ολοκαύτωμα αφορά και τους Ρομά όπως ακριβώς και τους Εβραίους, τους ομοφυλόφιλους, τους ψυχικά και σωματικά ασθενείς και γενικά μειονότητες, γλωσσικές και εθνικές, που βρήκαν οικτρό θάνατο ανά εκατομμύρια στο όνομα της καθαρότητας της φυλής και του αρειανού έθνους κράτους;
Απειλείται εμφύλιος πόλεμος μεταξύ κατοίκων στη Νέα Κίο και περίχωρα, σύμφωνα με τα ίδια τα λόγια των πρωταγωνιστών. Ο στόχος είναι η κοινότητα του καταυλισμού, πηγή του προβλήματος που πρέπει να τιμωρηθεί αμείλικτα για την παραβατικότητα και παρανομία της περιοχής.
Η πολιτεία ακούει; Η τοπική αυτοδιοίκηση μεριμνά; Η κοινωνία πολιτών υπάρχει, έχει λόγο και ρόλο; Αναλαμβάνει έργο;
Ενώ η εθνική στρατηγική πρέπει να αντιμετωπίζει το πρόβλημα της ενσωμάτωσης της τοπικής μειονότητας, χωρίς να γκετοποιείται η μικρή κοινωνία, λόγω οικονομικού, γνωστικού, κοινωνικού αποκλεισμού, οι πολιτειακοί θεσμοί καταστολής, απονομής δικαιοσύνης, νομοθετικής πρόληψης των γενεσιουργών καταστάσεων οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Σύμφωνα πάντα με την παγκόσμια και ευρωπαϊκή νομοθεσία περί προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων και κατά συνέπεια του πολίτη, εφόσον το Ελληνικό Σύνταγμα εμπνέεται και καθορίζεται πλήρως από το γενικό πλαίσιο αναφοράς ΟΗΕ και Ε.Ε.
Ταυτόχρονα απαιτείται μια θεραπεία της αντιδεοντολογικής συμπεριφοράς του τοπικού Τύπου που υπόκειται σε στρεβλώσεις ή εκμετάλλευση της ενημέρωσης και ενδεχομένως εξαρτάται μόνο από συναισθηματικές ή άλλες σκοπιμότητες, ιδεολογικοπολιτικές προσεγγίσεις, ακόμα και εμπορικότητας ειδησεογραφίας για κερδοσκοπία, με τη διάχυση μίσους.
Η ατζέντα «Ευρώπη 2020», δεν δέχεται πλέον τη λήψη «έκτακτων» μέτρων καταστολής για να καταστήσει τις μειονότητες μέρος μιας πιο ολοκληρωμένης διαδικασίας πολιτιστικής ωρίμανσης, η οποία επηρεάζει ολόκληρη την κοινωνία. Η ποιότητα πολιτικών ενσωμάτωσης των Ρομά θα βοηθήσει στον καθαρισμό της εθνικής και ευρωπαϊκής νοοτροπίας των σπόρων των φυλετικών και ρατσιστικών διακρίσεων, οι οποίες σε αυτήν τη συγκεκριμένη περίπτωση ιστορικά έχουν τη μορφή αντι-Γιτανισμού (ενάντια στους αθίγγανους). Πρόκειται για ένα περίπλοκο ιστορικό και πολιτιστικό φαινόμενο περίπου 1000 ετών, γεμάτο με πολύ αρνητικές επιπτώσεις στις συνθήκες διαβίωσης των πληθυσμών Ρομά, από την εκδίωξή τους από την Ινδία και την περιπλάνησή τους στην Ευρασία. Ιστορικό πρόβλημα το οποίο κατά τη διάρκεια του εικοστού αιώνα επέτρεψε να ξεδιπλωθεί η τραγωδία του "Porrajmos", του Ολοκαυτώματος των Ρομά στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και αφανισμού.
Η ανάμνηση του Ολοκαυτώματος στον Δήμο Άργους Μυκηνών με τη δημιουργία ενός μνημείου για το Ολοκαύτωμα των Ρομά θα συμβάλει στην οριστική έξοδο της τοπικής κοινότητας από την τρέχουσα κουλτούρα αυτών των ρατσιστικών διακρίσεων, με σκοπό να προβληθεί κυρίως στις νέες γενιές που επηρεάζονται από το δράμα της εξόντωσης. Οι νέοι θα μπορούν έτσι να απολαμβάνουν μια περαιτέρω ευκαιρία για εκπαίδευση σε σχέση με αυτό το πρόβλημα. Όλη η εθνική κοινότητα θα επωφεληθεί, εφόσον αφορά την ευρύτερη γνώση ενός ιστορικού σχεδίου αποκλεισμού και θανάτου που ενυπάρχει στις ναζιστικές-φασιστικές πολιτικές της φυλετικής κι εθνικής καθαρότητας.
Είμαι βέβαιος πως η ιδέα του Δημάρχου για το ιστορικό μνημείο Ολοκαυτώματος στον Δήμο Άργους - Μυκηνών, θα συμβάλει στα μέγιστα στην αντιμετώπιση της ιδεολογίας του μίσους και το Δημοτικό Συμβούλιο θα υπερψηφίσει ομόφωνα την ιδέα αυτή, της παραδειγματικής κοινωνικής σύγκλισης.

Ευάγγελος Αλεξανδρής
Εκπαιδευτικός, Κοινωνιολόγος, Δημοσιογράφος

https://el.wikipedia.org/.../%CE%A1%CE%BF%CE%BC%CE%AC_%CF...