Με έκδηλο ενδιαφέρον λάβαμε γνώση του από 27/1/2021 συμφωνητικού των Προέδρων όλων των Κοινοτικών Συμβουλίων, οκτώ τον αριθμό, του Δήμου Ερμιονίδας, με το οποίο αναγνωρίζουν και υποστηρίζουν την Κοινότητα ως διαχρονικό πυρήνα της Ελληνικής κοινωνίας που υπηρετεί και εκφράζει το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄βαθμού.
Εκδηλώνουν επομένως, την αντίθεσή τους στον κυοφορούμενο εκλογικό νόμο, που συνθλίβει το ρόλο και τη σημασία των Κοινοτικών Συμβουλίων ως αυτοτελών αυτοδιοικητικών οργάνων εκλεγομένων με ανεξάρτητη κάλπη.
Οι Κοινότητες των Δήμων, με το Νόμο 4555/2018 καθιερώθηκαν ως αυτοδύναμος αυτοδιοικητικός θεσμός με το σκοπό να υπηρετήσει αμεσοδημοκρατικές και συμμετοχικές αρχές διακυβέρνησης στις μικρότερες υπάρχουσες δομές αυτοδιοικητικής οργάνωσης. Αναφερόταν συγκεκριμένα σε δημοτικά διαμερίσματα αστικών κέντρων αλλά κυρίως σε μικρότερες πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά.
Η θέσπιση αυτή δεν προήλθε ως εγκεφαλική σύλληψη και αφηρημένο κατασκεύασμα. Προέκυψε από τη βούληση να υπηρετηθούν, στο βέλτιστο βαθμό, οι αρχές της άμεσης και συμμετοχικής διαδικασίας και της αρχής της εγγύτητας. Η κοινωνική αποδοχή υπήρξε πολύ μεγάλη αφού, όπως επί λέξει αναφέρουν οι οκτώ πρόεδροι των Κοινοτικών Συμβουλίων της Ερμιονίδας: «Η ύπαρξη ξεχωριστής κάλπης για την ανάδειξη αιρετών των τοπικών Κοινοτήτων ενεργοποίησε μια γενιά αυτοδιοικητικών που στόχο έχουν την εκπροσώπηση των συμφερόντων του τόπου τους, πέρα από κομματικές ή δημαρχοκεντρικές εξαρτήσεις».
Ποιοι γνωρίζουν τα τοπικά θέματα, τις ανάγκες των κοινοτήτων τους και ποιοι μπορούν να προτείνουν λύσεις; Ποιοι βλέπουν καθημερινά και συνδιαλέγονται με τους κατοίκους του χωριού και της πόλης τους; Ποιοι θα πάρουν πρωτοβουλίες και θα εργασθούν και εθελοντικά για να επιλυθεί ένα άμεσο πρόβλημα στον τόπο τους;
Δεν είναι άλλοι από τους τοπικούς αυτοδιοικητικούς της νέας γενιάς, αυτούς που υιοθετούν και κάνουν πράξη τη δημοκρατία στην τοπική τους κοινωνία.
Είναι οι ίδιοι που συζητούν, συνδιαλέγονται, ακόμα και απολογούμενοι καθημερινά, ερχόμενοι πρόσωπο με πρόσωπο με τους συμπολίτες τους.
Αυτά τα άτομα έδρασαν συλλογικά και έδειξαν διάθεση συμμετοχής, έθεσαν στόχους και υπηρέτησαν ψυχή τε και σώματι την τοπική αυτοδιοίκηση. Οι κινήσεις αυτές που επιβραβεύτηκαν και επελέγησαν από τους πολίτες, αντί να ενδυναμωθούν με αποφασιστικές αρμοδιότητες και πόρους, όπως προδιέγραψε ο ανωτέρω Νόμος 4555/2018, τις υποβάθμισε ως νέα κοινοτικά Συμβούλια η παρούσα Κυβέρνηση και τους αφαίμαξε στην κυριολεξία, καθιστώντας τους στην ουσία «ένα στρατό χωρίς όπλα» με το νόμο 4623/2019 που εψήφισε.
Η σχεδιαζόμενη περαιτέρω συρρίκνωση του αυτοδιοίκητου και της αυτοδυναμίας των ως πρωταρχικών κυττάρων της δημοκρατίας στις πόλεις, τις κωμοπόλεις και τα χωριά τους είναι βέβαιο ότι θα αποκρουσθεί αποφασιστικά από την κοινωνία των πολιτών.
Τρανό παράδειγμα της πανστρατιάς που θα αντιταχθεί σε περαιτέρω φαλκίδευση του ρόλου και της εξουσίας των τοπικών συμβουλίων, υπήρξε η ομόθυμη απόφαση όλων των Προέδρων των Κοινοτικών Συμβουλίων της Ερμιονίδας και το κυοφορούμενο κίνημα αντίδρασης των τοπικών κοινοτικών συμβουλίων όλης της χώρας.
Ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ως απλός πολίτης δηλώνω την αμέριστη συμπαράστασή μου σ’ αυτή την πανστρατιά που θα ενισχύσει τη δημοκρατία φέρνοντας τη λήψη των αποφάσεων στο εγγύτερο προς την τοπική κοινωνία όργανο της πιο γνήσιας και αντιπροσωπευτικής έκφρασης των πολιτών