Δευτέρα 3 Αυγούστου 2020

32ο Διεθνούς Φεστιβάλ Πορτοχελίου

Το πρόγραμμα του 32ου Διεθνούς Φεστιβάλ Πορτοχελίου (1-13 Αυγούστου)
Το σωματείο Όμιλος για την Μελέτη Έρευνα και Διάχυ
ση του Πολιτισμού, σε συνεργασία με τον Δήμο Ερμιονίδας και την Δημοτική Κοινότητα Πορτοχελίου και με την οικονομική και ηθική υποστήριξη του Συλλόγου Φίλων Πορτοχελίου  (Σ.Φ.Ι.Π.) θα πραγματοποιήσει φέτος για 32η συνεχόμενη χρονιά στο Πορτοχέλι Αργολίδας, από 1 έως 13 Αυγούστου, το Διεθνές Φεστιβάλ Πορτοχελίου για την Τέχνη και τον Πολιτισμό.
Το Φεστιβάλ, το οποίο ιδρύθηκε τo 1988 από τον πιανίστα και μουσικοπαιδαγωγό, Γιώργο Μάνεση, θα προσφέρει υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στο κοινό το οποίο απαρτίζεται από τους κατοίκους και τους επισκέπτες, Έλληνες και ξένους, του Πορτοχελίου αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Ερμιονίδας. Στην φετινή διοργάνωση πρόκειται να λάβουν μέρος καταξιωμένοι και διεθνούς κύρους καλλιτέχνες και νέοι ανερχόμενοι καλλιτέχνες από τέσσερις διαφορετικές χώρες. Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στον χώρο του κτήματος Μάνεση με ελεύθερη είσοδο.
Σημειώνουμε εδώ ότι λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν φέτος, οι θεατές πρέπει να ενημερώνουν εγκαίρως για την προσέλευσή τους είτε τηλεφωνικά είτε με email, γνωστοποιώντας μας τα ονοματεπώνυμα των συνοδών τους και τα τηλέφωνά τους, γιατί το Φεστιβάλ θα τηρεί ημερήσια κατάσταση των θεατών.
Ακόμη, κατά την προσέλευση και αποχώρηση από τον χώρο των εκδηλώσεων είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας, ενώ στα καθίσματα και κατά τη διάρκεια της παράστασης μπορεί να αφαιρείται, σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου.

Μουσική εκπαίδευση-παρουσίαση νέων καλλιτεχνών
Νέοι ταλαντούχοι καλλιτέχνες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μουσικό εργαστήρι και να εμφανιστούν σε συναυλία μαζί με έμπειρους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες.
Συγκεκριμένα:
  • Ο μετακληθείς από το NewportMusicFestival (ΗΠΑ) διεθνώς καταξιωμένος σολίστ και καθηγητής πιάνου στο πανεπιστήμιο της Tampa (Η.Π.Α.) Δρ. Γρηγόρης Ζαμπάρας, θα πραγματοποιήσει μέσω τηλεδιάσκεψης masterclass πιάνου (30/07-02/08).
  • Ο απόφοιτος μουσικολογίας του Νέου Βουλγαρικού Πανεπιστημίου της Σόφιας Δρ.Γιάννη Γρηγοράκη, ο σολίστ και καθηγητής πιάνου στο πανεπιστήμιο της Tampa(Η.Π.Α.) Δρ. Γρηγόρης Ζαμπάρας και ο διπλωματούχος πιάνου, μεταφραστής και ερευνητή σε θέματα παιδαγωγικής του πιάνου Στέφανος Θεοδωρίδης, θα συντονίσουν συνέδριο πιάνου με φυσική παρουσία και σύγχρονη τηλεδιάσκεψη βασισμένο στην παιδαγωγική του σολίστ και μουσικοπαιδαγωγού Γιώργου Μάνεση, με θέμα: «Νόηση, συναίσθημα & θέληση: προϋποθέσεις για τον ερμηνευτή».
  • 2 Αυγούστου– Νέοι ανερχόμενοι καλλιτέχνες, ο Πύρρος Μαρματάκης (πιάνο), ο Αιμίλιος Μπαρτζής (βιολί), ο Νικόλας Παπαϊωάννου (βιολί) και η Καλλιόπη Ρήγου (βιολί), θα παρουσιάσουν κοντσέρτα και σονάτες των W.A. Mozart, J. Haydn, L.v. Beethoven κ.α. Στο πιάνο θα συνοδεύσουν οι πολύπειροι Νίκος Κασιούρας και Δήμητρα Μαντζουράτου.
                                           Μουσικές Εκδηλώσεις
Το Φεστιβάλ για άλλη μια χρονιά θα δώσει την ευκαιρία στους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες της ευρύτερης περιοχής της Ερμιονίδας να παρακολουθήσουν ρεσιτάλ, συναυλίες μουσικής δωματίου και χορωδιακών έργων με Έλληνες και ξένους διεθνούς κύρους καλλιτέχνες.
  • 5 Αυγούστου– Ρεσιτάλ πιάνου με τον σολίστ και καθηγητή πιάνου στο πανεπιστήμιο της Tampa (Η.Π.Α.) Δρ. Γρηγόρη Ζαμπάρα σε έργα R. Schumann, F. Chopin και J. Haydn. Συμμετέχει φιλικά ο Αμερικανός σολίστ και καθηγητής βιολοντσέλου στο University of South Florida Scott Kluksdahl, καθώς και η νεαρή ανερχόμενη πιανίστα Shanna Thompson, μαθήτρια του Γ. Ζαμπάρα. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί μέσω βιντεοπροβολής στο κτήμα Μάνεση και διαδικτυακά στο www.phifestival.com.
  • 7 Αυγούστου– Βραδιά πιάνου με τον ταλαντούχο μαθητή του Γιώργου Μάνεση και απόφοιτο της Ακαδημίας των Τιράνων Aulon Bino σε έργα F. Chopin και L.v. Beethoven.
  • 8 Αυγούστου– «Ψαρεύοντας έρχεται η θάλασσα», βραδιά τραγουδιού με τον διεθνούς φήμης βαρύτονο Τάση Χριστογιαννόπουλο, την ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου και τον πιανίστα Γιάννη Τσανακαλιώτη με τραγούδια του Γιώργου Κουρουπού σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη.
  • 9 Αυγούστου– «Η συνέλευση των ζώων», μουσικό παραμύθι του Γιώργου Κουρουπού με τον βαρύτονο Τάση Χριστογιαννόπουλο και τον συνθέτη Κορνήλιο Σελαμσή στο πιάνο. Στο δεύτερο μέρος, «Αγαπημένο μου ημερολόγιο» με την ηθοποιό του Εθνικού Θεάτρου και συγγραφέα Μάρθα Τομπουλίδου, τον Μαρίνο Ταρνανά στο τραγούδι και τον Aulon Bino στο πιάνο.
  • 10 Αυγούστου– Η σημαντική υψίφωνος Λητώ Μεσσήνη με τον πιανίστα Σταύρο Διαμαντόπουλο παρουσιάζουν τραγούδια σημαντικών λόγιων Ελλήνων συνθετών.
  • 13 Αυγούστου– Η σοπράνο crossover και συγγραφέας Μάνια Βλαχογιάννη, με τον πιανίστα Δημήτρη Χρυσανθακόπουλο παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα με γνωστά τραγούδια από μιούζικαλ και κινηματογραφικές ταινίες.

Άνθρωπος & Eπιστήμη-Έρευνα Κοινωνία
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν εισηγήσεις από επιστήμονες και ερευνητές. Αναλυτικότερα:
  • Η νομικός και μεταφράστρια στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ερευνήτρια Ζωή Ξαρλή, στις10/08 θα πραγματοποιήσει ομιλία τίτλο «Αρκαδία & Αρκαδισμός: συνάντηση του πραγματικού με το φανταστικό».
  • Το πρώην μέλος του Συμβουλίου της Επικρατείας και επίτιμη πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Προγεννητικής Αγωγής Ιωάννα Μαρή, θα κάνει στις05/08 ομιλία με τίτλο «Προετοιμασία για τον γονεϊκό ρόλο».
  • Η Δρ. Κλινικής Βιοχημείας και Ανοσολογίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Κατερίνα Σκενδέρη Τριγκάκη θα πραγματοποιήσει στις 13/08 ομιλία με τίτλο «Διατροφή και άσκηση».
  • Η νομικός και μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος) κα Άρτεμις Χατζή θα πραγματοποιήσει στις 07/08 ομιλία με τίτλο «Κυκλική οικονομία & προϊόντα – πως ωφελείται ο καταναλωτής».
  • Ο σύλλογος χορευτικής έκφρασης και λαογραφικής μελέτης Δόλοπες σε επιμέλεια του χοροδιδάσκαλου Γιώργου Κόνιαρη θα παρουσιάσει την 01/08 ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς από την Ήπειρο, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και τον Πόντο με αφιέρωμα στα 100 χρόνια από την Γενοκτονία των Ποντίων. Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί μέσω βιντεοπροβολής στο κτήμα Μάνεση και διαδικτυακά στο www.phifestival.com.
  • Ο Νορβηγός ψυχολόγος Steffen Andreas Rostock Svendsen θα πραγματοποιήσει από 07-10/08 εργαστήριο Συστημικής Αναπαράστασης (Family Constellation Workshop).

Το 32ο Διεθνές Φεστιβάλ Πορτοχελίου για την Τέχνη & τον Πολιτισμό πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και σε συνεργασία με τον Δήμο Ερμιονίδας και την Δημοτική Κοινότητα Πορτοχελίου.
Χορηγοί του Φεστιβάλ είναι ο Σύλλογος Φίλων Πορτοχελίου (Σ.ΦΙ.Π.) και τα Ελευσινιακά Πλαστικά-Αφοί Μαραγκού Ο.Ε.
Αναλυτικά το πρόγραμμα του φεστιβάλ στην ιστοσελίδα www.phifestival.com 
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 27540-51206