Την αλλαγή του τρόπου απονομής των αδειών στις λαϊκές αγορές σχεδιάζει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος ο εκσυγχρονισμός του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Περιφερειακής Αυτοδιοίκησ
ης (ΟΠΣΠΑ) βρίσκεται στην τελική ευθεία. Σε αυτό το σύστημα θα αποτυπώνεται σε έναν ψηφιακό χάρτη σειρά δεδομένων όπως το τοπογραφικό διάγραμμα ανάπτυξης της λαϊκής, ο αριθμός των θέσεων στην εκάστοτε λαϊκή αγορά και ποιοι παραγωγοί/ έμποροι τις καταλαμβάνουν.
Υπολογίζεται ότι από το αναβαθμισμένο ΟΠΣΠΑ θα μπορέσουν να δοθούν νέες άδειες περί τα τέλη Αυγούστου καθότι προωθείται νωρίτερα σχετική ρύθμιση. Σε σχέση με τη νομοθετική πρωτοβουλία που θα πάρει σειρά τον Σεπτέμβριο, επί της ουσίας θα τροποποιεί τα κριτήρια απονομής αδειών. Στελέχη με γνώση του αντικειμένου αναφέρουν ότι στόχος αυτής είναι να καταστούν “πιο ανταγωνιστικές οι λαϊκές αγορές, να διατρέχεται η απονομή των αδειών από την αρχή της διαφάνειας και να ρυθμιστεί το πλαίσιο για τις ιδιωτικές αγορές που σήμερα εκμεταλλεύονται κενό νόμου”. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι το επικείμενο νομοσχέδιο επιχειρεί να δώσει τέλος “στο χαοτικό καθεστώς που διακρίνει τη λειτουργία των λαϊκών αγορών της χώρας”.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, με τα νέα δεδομένα οι άδειες θα χορηγούνται αποκλειστικά ηλεκτρονικά. Ο παραγωγός θα καλείται να επισυνάψει το σύνολο των απαιτούμενων δικαιολογητικών στο ΟΠΣΠΑ. Στη συνέχεια θα πραγματοποιείται ο σχετικός έλεγχος και εφόσον δεν υπάρχουν λάθη και εκκρεμότητες θα εκδίδεται η άδεια με αριθμό πρωτοκόλλου. Ο παραγωγός που θα καταλαμβάνει μία θέση στην εκάστοτε λαϊκή αγορά θα πρέπει να τη λειτουργεί καθόλη τη διάρκεια του έτους εκτός εάν έχουν εξαντληθεί οι παραγωγές του. Στην περίπτωση που δεν το κάνει, θα χάνει τη θέση του στην εν λόγω αγορά.
Στο νομοσχέδιο θα περιγράφεται πώς θα πραγματοποιείται η εποπτεία των λαϊκών αγορών. Θα υπάρχει point system για την αξιολόγησή τους, έτσι ώστε η παραβατικότητα να αποτελεί κριτήριο για τη λειτουργία και την επισκεψιμότητα των καταναλωτών. Για κάθε λαϊκή αγορά, μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής e-καταναλωτής του υπουργείου ο παραγωγός θα είναι υποχρεωμένος να δίνει την τιμή εκκίνησης των προϊόντων του. Κατεβάζοντας ο πολίτης την εφαρμογή στο κινητό ή στο tablet του θα έχει εικόνα σε κάθε πάγκο κάθε λαϊκής αγοράς της χώρας σε ποια τιμή πωλούνται τα προϊόντα.
Πηγή πληροφοριών: εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής