Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020

Τί σχέση έχει η Αργολίδα με το Διαφάνι στις Άγριες Μέλισσες;


Γράφει ο Μπάμπης Αντωνιάδης
Όλη η ιστορία – σενάριο της σειράς έχει στηθεί γύρω από μια αντιπαράθεση στο χωριό Διαφάνι:

Την κατασκευή βιομηχανικής ζώνης στα χωράφια του χωριού.  Όλα αυτά τα χρόνια, κάποιοι πιστεύουν ότι θα είχε αλλάξει η μοίρα του Άργους και της Αργολίδας αν δεν υπήρχαν οι Ζώνες Οικιστικού Έλεγχου (ΖΟΕ). Σύμπτωση στο σενάριο;

Έχω ακούσει τελευταία: 

“Οι ζώνες θανάτωσαν το Άργος.”
“Να τις πετάξουμε από πάνω μας.” 
“Ο νόμος των ΖΟΕ ψηφίστηκε από το Νομαρχιακό Συμβούλιο!!!”
“Το Ναύπλιο μάλλον με μέσον δεν έχει ΖΟΕ”. (Αναφέρω απλώς ότι στην πραγματικότητα σ΄ ένα τμήμα των ΖΟΕ περιλαμβάνεται και ο δήμος Ναυπλιέων)

Και για να μην ξεχνιόμαστε, στις ανακοινώσεις για τις ΖΟΕ υπάρχει πάν

τα και μια μικρή δόση από “Μακεδονία” και προδοσία.

Ας υπενθυμίσουμε όμως μια λεπτομέρεια: Μέχρι να βγει ο νόμος των ΖΟΕ, ο διάλογος με τους φορείς στην Αργολίδα κράτησε από το 1991 έως το 1999. Οκτώ χρόνια! Πόσα χρόνια εκτιμούν κάποιοι ότι πρέπει να περάσουν για να εκδοθεί ένας χωροταξικός νόμος; Μάλιστα, χρειάστηκαν 18 χρόνια για να θεσμοθετηθεί η προστασία (1982-2000).

21 χρόνια από τον νόμο των ΖΟΕ, ο νομός δεν μπόρεσε να χωροθετήσει ένα βιοτεχνικό πάρκο ή μια βιομηχανική ζώνη.  Και όλες οι ενστάσεις ήταν για να σωθούν πέντε βιομηχανίες στην περιοχή (που πρέπει να σωθούν), γιατί είναι μέσα στις ΖΟΕ. Όλα αυτά τα χρόνια όμως, και παρά τις προβλέψεις του νόμου, οι βιομηχανίες – βιοτεχνίες εντός ΖΟΕ δουλεύουν κανονικά, με πολιτικές παρεμβάσεις όλων των κομμάτων που ήταν στην εξουσία (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ).

Δεν θα είχε λυθεί το ζήτημα, αν στα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια Ναυπλίου και Άργους είχε χωροθετηθεί  βιοτεχνικό πάρκο ή βιομηχανική ζώνη; Δεν θα είχαν μεταφερθεί εκεί οι βιοτεχνικές και βιομηχανικές μονάδες που είναι μέσα στις ΖΟΕ; Δεν θα είχαμε τότε και άλλες επενδύσεις σ΄ έναν χωροθετημένο χώρο, με προδιαγραφές για τη λειτουργία του;



Πουθενά, σε καμιά ανακοίνωση δεν γίνεται αναφορά στο ότι εκείνη η προσπάθεια χωροταξίας δημιούργησε τους όρους ώστε να μπει τάξη σε περιβαλλοντικά θέματα στην περιοχή. Να προστατευτεί  ο υγροβιότοπος, να μπουν όροι δόμησης στο βάλτο και να θεσμοθετηθούν αρχαιολογικές ζώνες. Αυτά δεν υπάρχουν για κάποιους. Όλα ίσωμα. 

Ξέρουν ότι δεν μπορούν να ανατρέψουν τον νόμο των ΖΟΕ. Ότι υπάρχει ακόμα και απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον νόμο. Τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια δεν μπορούν να ανατρέψουν την κεντρική φιλοσοφία ενός νόμου που αφορά τη χωροταξία και την προστασία του περιβάλλοντος. 

Σε όλο τον σύγχρονο κόσμο η χωροταξία είναι ένα αναπτυξιακό εργαλείο. Εδώ, στην Αργολίδα, θεωρούμε υποβάθμιση οποιαδήποτε χωροταξικό μέτρο.



Ας δούμε μερικά παραδείγματα: 

Τις αντιδράσεις για τις χρήσεις γης στο ιστορικό κέντρο Ναυπλίου, για τους όρους δόμησης περιοχών, όπου πάντα θέλουμε μεγαλύτερο  μεγάλο συντελεστή, για τον καθορισμό αιγιαλού και παραλίας, για τις αρχαιολογικές ζώνες, για τις περιοχές Natura, για τις κορεσμένες τουριστικά περιοχές κλπ.

Δείτε  στα εισαγωγικά στοιχεία του νόμου ποιοι συμμετείχαν και ποιοι δεν συμμετείχαν στον διάλογο για τις ΖΟΕ.

Ας ξαναδούμε το ιστορικό της δημιουργίας των Ζωνών Οικιστικού Ελέγχου ΖΟΕ, γιατί μ’ αυτά που ακούμε, μπορεί να ξεχάσουμε και αυτά που έχουν γίνει.

Μην φτιάχνουμε τηλεοπτικά σενάρια φαντασίας….