Του Γιώργου Χατζόπουλου
Συχνά η ματιά μας καθηλώνεται βλέποντας τις τεράστιες ανεμογεννήτριες που περιβάλλουν τον Αργολικό κάμπο. Κάπως νιώθεις, γεννιούνται αμφιβολίες...
Τον τελευταίο καιρό έχουν αυξηθεί οι διαμαρτυρίες τόσο των κατοίκων των περιοχών που φιλοξενούν τα αιολικά πάρκα όσο και των οικολογικών οργανώσεων.
Θεωρώντας δεδομένο ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει άμεσα κάθε τομέα της ζωής μας, πολλές φορές με βίαιο τρόπο, καθώς και ότι η Ελλάδα έχει δεσμευθεί στο να προωθήσει τις ΑΠΕ με χρονοδιάγραμμα έως το 2030, αναπόφευκτα γεννιούνται ερωτήματα.
Γιατί οι πολίτες αντιδρούν ενώ σίγουρα κατανοούν το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής; Μήπως δεν υπάρχει επαρκής και έγκαιρη πληροφόρηση, αλλά όλα γίνονται ξαφνικά και απροετοίμαστα; Μήπως οι πολίτες αλλά και οι οικολογικές οργανώσεις φοβούνται για την άναρχη χωροθέτηση αλλά και τον αριθμό των ανεμογεννητριών;
Γιατί οι επενδυτές προτιμούν τις προστατευόμενες περιοχές (Natura); Ισως γιατί σε αυτές τις περιοχές η γη είναι δημόσια, άρα δωρεάν και είναι μακριά από κατοικημένες περιοχές και περιορίζουν έτσι τις αντιδράσεις;
Συμπερασματικά θα λέγαμε: Από την στιγμή που δεχόμαστε ότι η κλιματική αλλαγή ανατρέπει βίαια και βάναυσα τις ισορροπίες της φύσης σε παγκόσμιο επίπεδο, επηρεάζοντας τη ζωή όχι μόνο των ανθρώπων αλλά όλων των ζώντων οργανισμών, οφείλουμε να εξετάσουμε ή μάλλον να δεχθούμε ότι για να συνεχίσουμε να έχουμε το ίδιο επίπεδο ζωής, η μόνη λύση αυτή τη στιγμή είναι η ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) αφού θεωρούνται και οι πιο καθαρές μορφές ενέργειας.
Απαραίτητο είναι να γίνουν ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες (σήμερα βρίσκονται στο στάδιο της εκπόνησης!) με βασικό στόχο την προστασία της βιοποικιλότητας πού να περιλαμβάνουν "ειδική οικολογική αξιολόγηση". Θα πρέπει να δοθεί ειδική βαρύτητα στη χωροθέτηση των ανεμογεννητριών, ώστε να αποφύγουμε τις βαρύτατες και πιθανόν δύσκολα αναστρέψιμες συνέπειες όπως είχε η άναρχη και ανεξέλεγκτη δόμηση της Αθήνας τις δεκαετίες '60 και '70.
Ταυτόχρονα, λογικές του είδους "αδειοδότηση ΑΠΕ σε οποιονδήποτε και οπουδήποτε" δεν πρέπει να επικρατήσουν. Οι περιοχές Natura πρέπει να είναι η έσχατη επιλογή εγκατάστασης ΑΠΕ και μάλιστα επ’ ουδενί στον πυρήνα της αλλά μόνο στη περιφέρειακή της ζώνη.
Η Ζήρεια, τα Άγραφα, η Άνδρος και άλλα μέρη της Ελλάδας πρέπει να αποτελέσουν το σωστό οδηγό μελέτης και τυχόν εγκατάστασης ΑΠΕ, για το μέλλον. Ας μην "κάψουμε" μία καλή λύση "καθαρής ενέργειας" που έχουμε. Δεν πρέπει να επαναλαμβάνεται τα λάθη του παρελθόντος. Άλλωστε η Ελλάδα δεν είναι πρωτοπόρος στις ΑΠΕ, άρα έχει δεδομένα να πορευτεί. Επιβάλλεται να επαναπροσδιορίσει τους στόχους της καθώς και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να τους πετύχει.