Τετάρτη 29 Ιουλίου 2020

"Εγκληματικό να φτιαχτεί εργοστάσιο επεξεργασίας νερού στον Ανάβαλο"

Δ. Δρούγκας: Είναι εγκληματικό να φτιαχτεί εργοστάσιο επεξεργασίας ...
"Καμαρωτοί – καμαρωτοί, ο περιφερειάρχης και οι αντιπεριφερειάρχες Αργολίδας ανακοίνωσαν τα έργα που δρομολογούνται για την Αργολίδα…
Μεταξύ αυτών και το προϋπολογισμού 12.200.000 ευρώ, το πλέον δαπανηρό όλων, που αφορά την κατασκευή εργοστασίου επεξεργασίας νερού του Αναβάλου για την υδροδότηση των δήμων Άργους – Μυκηνών και Ναυπλιέων.
Πριν έξι μήνες είχαμε καταθέσει επερώτηση στο ΠΕΣΥΠ για την προστασία των πηγών της Λέρνης που υδροδοτούν τους δύο δήμους.
Είχαμε τονίσει την ανάγκη να προστατευτούν οι πηγές απ’ τα λύματα και το νεκροταφείο των Μύλων, την κακοδιαχείριση απ’ τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης του αντλούμενου νερού, την υπεράντληση ιδιωτικών γεωτρήσεων άρδευσης στον υδροφόρο ορίζοντα των πηγών.
Είχαμε λάβει τότε την δέσμευση του περιφερειάρχη να γίνει σύγκλιση όλων των αρμόδιων φορέων (περιφέρεια, δήμοι, και αποκεντρωμένη) να γίνει ο καλύτερος δυνατός συντονισμός, για να λυθούν τα σοβαρά προβλήματα που απειλούν τις κυριολεκτικά ζωτικές για την Αργολίδα πηγές της Λέρνης.
Αντί αυτής της δέσμευσης ο περιφερειάρχης κ. Νίκας και οι αντιπεριφερειάρχες Αργολίδας κκ Μαλτέζος, Σχοινοχωρίτης και Ματζούνης, συνεχίζοντας τον σχεδιασμό της προηγούμενης περιφερειακής αρχής του κ. Τατούλη, καμαρώνουν για ένα έργο που καταργεί τις πηγές της Λέρνης από την υδροδότηση των δήμων.
Ένα έργο που έχει αρνητική εισήγηση από το Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφέρειας.
Ένα έργο που είναι σε πλήρη αντίθεση με τις ομόφωνες αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων των δύο δήμων.
Ένα έργο που σκοντάφτει στην κοινή λογική, μια και η Αργολίδα θα έχει την παγκόσμια πρωτοτυπία να χύνεται το νερό των πηγών στη θάλασσα, και να υδρεύονται οι δήμοι απ’ το εργοστάσιο αφαλάτωσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το κόστος χρήσης του νερού.
Αυτό που συμβαίνει αποτελεί καθαρό παραλογισμό, εκτός αν βγάζουν τις πηγές από την υδροδότηση των δήμων γιατί τις έχουν τάξει σε ιδιώτες που θα εμφιαλώνουν και θα εμπορεύονται το νερό. Αυτό έχει λογική…
Όπως και να’χει, το εγκληματικό αυτό έργο δεν πρόκειται να περάσει.
Με τις ζωές των κατοίκων της Αργολίδας, και την πηγή της ζωής, το νερό, δεν επιτρέπεται να παίζει κανείς."
Δημοσθένης Δρούγκας, περιφερεικός σύμβουλος Αργολίδας της “Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου”