Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020

Αγγελική Λούμη: Ας δώσουμε εμείς πρώτοι το καλό παράδειγμα

Αγγελική Λούμη: Ας δώσουμε εμείς πρώτοι το καλό παράδειγμα στους ...
Αποφασίσαμε να κάνουμε μια γενναία προσπάθεια να ομορφύνουμε και να βάλουμε σε τάξη το Πορτοχέλι, ένα τόπο τουριστικό, που δέχεται χιλιάδες επισκέπτες κάθε καλοκαίρι. Τα λόγια μας τα κάνουμε πρά
ξη καθημερινά και κομμάτι κομμάτι βελτιώνουμε την εικόνα του. Ξεκινήσαμε με τις πλάκες πεζοδρομίου στο κεντρικό λιμάνι, στο ύψος του αντλιοστασίου, οι οποίες έδωσαν στους δημότες και τους επισκέπτες την αίσθηση του καθαρού και του καινούριου.
”Κυνηγήσαμε” την μελέτη των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, που είχε βαλτώσει από το 2016, οριοθετώντας με γλάστρες όλο το παραλιακό μέτωπο απαγορεύοντας το parking των αυτοκινήτων έμπροσθεν των καταστημάτων. Η εικόνα με τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα μπροστά στα μαγαζιά αποτελεί πλέον παρελθόν και τα καταστήματα φαίνονται όμορφα. Ο κόσμος πλέον μπορεί να κάθεται να απολαμβάνει το φαγητό του, το ποτό του και τον καφέ του χωρίς την απαίσια θέα μιας λαμαρίνας. Αποφασίσαμε να βάψουμε τμήμα του παραλιακού δρόμου και του λιμανιού, με την βοήθεια των καταστημάτων, ώστε να δώσουμε μια αίσθηση νησιού και καθαριότητας. Οι άξιες εθελόντριες μας, έβαψαν τα παραδοσιακά στενά του χωριού, δίνοντας τους ζωντάνια.
Απαιτήσαμε από την Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας, ύστερα από σειρά εγγράφων και προσωπικών οχλήσεων, να περιοριστούν τα αντλιοστάσια στο Ηρώων και στην είσοδο του Πορτοχελίου μέχρι να τελειώσει η σεζόν. Αποκαταστήσαμε με σταμπωτό τα σημεία όπου είχε επέμβει η Εταιρεία που εκτελεί το έργο της αποχέτευσης, μπροστά και πίσω από την Κοινότητα Πορτοχελίου.
Επιχωματώσαμε τμήμα του δρόμου στην θέση Κυπαρίσσια, ο οποίος είχε καταρρεύσει από το ”νεροφάγωμα”. Καθαρίσαμε τους φοίνικες και την παραλία της Λίμνης. Φωτίσαμε σημεία του Πορτοχελίου, που ήταν σκοτεινά τοποθετώντας προβολάκια στο τρίγωνο απέναντι από την παιδική χαρά αλλά και σε σημεία του λιμανιού.
Παραχωρήσαμε επιπλέον χώρο στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος όπου μας ζητήθηκε και ήταν εφικτό, δίνοντας στους επαγγελματίες ένα χέρι βοηθείας στην δύσκολη εποχή που διανύουμε λόγω του covid-19.
Πεζοδρομήσαμε τον κεντρικό δρόμο από το ”Απέραντο Γαλάζιο” ως το ύψος του παλαιού πεζόδρομου. Η αποκομιδή των απορριμμάτων και η καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων γίνεται σε καθημερινή βάση. Καθαρίσαμε σε αρκετά σημεία τα χύδην απορρίμματα γύρω από του κάδους, τα οποία είχαν διασκορπιστεί σε όμορα χωράφια. Προχωράμε τις μελέτες για πεζοδρόμηση όλου του παραλιακού μετώπου καθώς και την υλοποίηση της ένωσης του τριγώνου με την παιδική χαρά, με σκοπό να δημιουργήσουμε μια μεγάλη πλατεία.
Σε συνεννόηση με την Εταιρεία ”Ερμιονίδα Α.Ε.” ξεκίνησαν ήδη τα έργα ανάπλασης έξω από το Τουριστικό Καταφύγιο. Κόπηκαν τα χόρτα στον δρόμο που καταλήγει στη παραλία της Βερβερόντας, τα οποία εμπόδιζαν την ορατότητα και την ασφαλή διέλευση των αυτοκινήτων. Επισκευάσαμε την Γεώτρηση του Πορτοχελίου τοποθετώντας καινούργιο σύστημα άντλησης. Συνεργαζόμαστε άψογα με την Λιμενική Αρχή, ώστε να υπάρχει μία τάξη στο λιμάνι, τόσο στην χερσαία ζώνη όσο και στην θαλάσσια. Προσέχουμε την καθημερινότητα και θέλουμε την βοήθειά σας σε αυτό. Ότι εντοπίζετε να μας το λέτε, να το φτιάχνουμε ή να το βελτιώνουμε ή τουλάχιστον να προσπαθούμε. Δεν τα ξέρουμε όλα. Εδώ είμαστε. Γνωριζόμαστε. Και συνεχίζουμε…
Γιατί έχουμε κέφι. Γιατί μας αρέσει το ωραίο. Γιατί έχουμε συμπαραστάτες που μας εμπιστεύονται. Γιατί έχουμε προγραμματίσει να κάνουμε πολλά ακόμα. Για να διατηρηθούν όλα αυτά όμως, απαραίτητη είναι η συμβολή των δημοτών, των επισκεπτών και κυρίως των επαγγελματιών. Τι εννοώ. Βλέπουμε συχνά σακούλες σκουπιδιών έξω από τους κάδους, κυρίως από καταστήματα, ενώ αυτοί είναι άδειοι και επίσης τους κάδους της ανακύκλωσης ξεχειλισμένους από χαρτόκουτα. Ο Κανονισμός Καθαριότητας είναι σαφής. Για λόγους που σχετίζονται µε την αισθητική της πόλης και τη δηµόσια υγεία, δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση σκουπιδιών έξω από τους κάδους μηχανικής αποκομιδής ή άλλων μέσων προσωρινής αποθήκευσης.
Επίσης, υποχρεούνται οι υπεύθυνοι για τα πάσης φύσεως απορρίμματα συσκευασίας που τοποθετούνται προς αποκομιδή (χαρτοκιβώτια, ξυλοκιβώτια , καφάσια) να έχουν προηγουμένως ελαχιστοποιήσει τον όγκο τους δια της πιέσεως, περιδέσεως κ.λπ.. Στους μη συμμορφωμένους με την διάταξη αυτή, ο Δήμος επιβάλλει πρόστιμο σύμφωνα με το άρθρο 33. Ακόμα και 1.000 υπαλλήλους καθαριότητας να είχε ο Δήμος, πάλι δεν θα έφταναν αν εμείς οι ίδιοι δεν πράττουμε το σωστό για τον τόπο μας.Όσον αφορά το παρκάρισμα, έχουν τοποθετηθεί σήματα για το που επιτρέπεται και που όχι.
Γιατί επιμένουμε να παρκάρουμε το αυτοκίνητο μας εκεί που δεν πρέπει; Γιατί επιμένουμε να δείχνουμε έλλειψη παιδείας; Γιατί δυσκολευόμαστε να περπατήσουμε 100 μέτρα, παρκάροντας εκεί όπου επιτρέπεται, έτσι ώστε να δημιουργείται μια εικόνα τάξης; Γιατί πρέπει να παρκάρουμε έξω από τα μαγαζιά μας; Γιατί ενώ βλέπουμε τα απαγορευτικά σήματα πάνω στα κάγκελα που κλείνουν τον νέο πεζόδρομο παρκάρουμε, δημιουργώντας ένα τείχος; Πώς θα περάσει ένα ασθενοφόρο ή ένα πυροσβεστικό όχημα αν παραστεί ανάγκη; Γιατί μόνο όταν μαθαίνουμε ότι έρχεται να μας κόψει κλήση η Αστυνομία ή το Λιμεναρχείο, τότε και μόνο τότε πειθαρχούμε; Γιατί αυτοί που κάνουν το σωστό να θεωρούνται ηλίθιοι από τους δήθεν έξυπνους;
Ας δώσουμε εμείς πρώτοι το καλό παράδειγμα στους επισκέπτες του τόπου μας, για να έχουμε την ευκαιρία να μας ξανάρθουν και να καταγράψουν ωραίες εικόνες!