Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020

20ετη απαγόρευση τοποθέτησης μελισσιών στην περιοχή του Φαρμακά στην Αργολίδα

Αντιδράσεις μελισσοκόμων για την 20ετη απαγόρευση μελισσοσμηνών στην περιοχή του Φαρμακά Αργολίδας
Με μια οργισμένη ανακοίνωση μελισσοκόμοι αντιδρούν στην 20ετη απαγόρευση τοποθέτησης μελισσιών στην περιοχή του Φαρμακά στην Αργολίδα. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση

"Κύριοι απαγορεύστε τελείως την άσκηση της μελισσοκομίας στην Ελλάδα τι μας βασανίζετε, μας το πάτε λίγο λίγο και υπομένουμε το μαρτύριο της σταγόνας;

Αποφασίζετε και διατάζετε για τοποθέτηση μελισσιών 50 μέτρα μακριά από τους δρόμους αλλά μόλις 30 μέτρα μακριά από σπίτια;

Έχουν μεγαλύτερη αξία οι δρόμοι από τα σπίτια δηλαδή;

Και που υπάρχουν στα βουνά μέρη 50 μέτρα μακριά από δρόμους;

Τι τα περάσατε τα μελίσσια για σπιρτόκουτα;

Οι Μελισσοκομικές οργανώσεις της χώρας, η ΟΜΣΕ και η Ελληνική διεπαγγελματική μελιού νομίζω επιβάλλεται δια του νόμου να αποκαταστήσουν τις αυθαίρετες αυτές αποφάσεις κατά των Ελλήνων μελισσοκόμων.

Που ξανακούστηκε οι κυνηγετικές οργανώσεις και οι θηροφύλακες να ελέγχουν μελίσσια και μελισσοκόμους;

Η μελισσοκομία κύριοι είναι επάγγελμα δεν είναι χόμπι, το ψωμί μας πάμε να βγάλουμε δεν πάμε να κυνηγήσουμε ορτύκια.

Αυτή η απόφαση είναι ΣΚΑΝΔΑΛΟ και όνειδος για την δασική υπηρεσία και πρέπει να επέμβει τώρα το αρμόδιο Υπουργείο.

Να αναπνέουμε μπορούμε τουλάχιστον ή βάλατε και εκεί περιορισμούς;"

Διαβάστε την απόφαση:

Με απόφαση του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου εγκρίθηκε η έκδοση Δασικής Απαγορευτικής Ρυθμιστικής Διάταξης Τοποθέτησης Μελισσοσμηνών από τη Διεύθυνση Δασών Αργολίδας για το δασικό σύμπλεγμα Φαρμακά Δήμου Άργους Μυκηνών.

Σύμφωνα με την σχετική Δ.Α.Ρ.Δ., για τους μήνες Ιούνιο-Ιούλιο και Αύγουστο και για χρονική διάρκεια είκοσι ετών (20) απαγορεύεται:

Η τοποθέτηση μελισσοσμηνών σε τμήμα του δασικού συμπλέγματος Φαρμακά Δήμου Άργους-Μυκηνών π.ε. Αργολίδας, (αποτυπώνεται στο συνημμένο απόσπασμα ορθοφωτοχάρτη κλίμακας 1:7.500, που συνοδεύει αναπόσπαστα την απόφαση).

Η τοποθέτηση μελισσοσμηνών επί του καταστρώματος των δασικών δρόμων και σε απόσταση μικρότερη των 50 μέτρων από τον άξονα του δρόμου, οποιασδήποτε κατηγορίας σε όλο το δασικό σύμπλεγμα του δάσους Φαρμακά δήμου Άργους-Μυκηνών π.ε. Αργολίδας.

Επίσης, απαγορεύεται η τοποθέτηση μελισσοσμηνών:

-σε απόσταση μικρότερη των 30 μέτρων από κατοικημένες οικίες ποιμνιοστάσια και τόπους ποτίσματος ζώων,
-σε καλλιεργημένες ή ακαλλιέργητες εκτάσεις χωρίς γραπτή συγκατάθεση των ιδιοκτητών.
-σε απόσταση μικρότερη των 200 μέτρων από δασικές εγκαταστάσεις που εξυπηρετούν την υλοτομία, Πυροφυλάκεια, Υδατοδεξαμενές, θέσεις στάθμευσης των πυροσβεστικών οχημάτων, καθώς και σε εξωκλήσια και ιερές μονές.
Καθώς και το κάπνισμα μελισσών με την επιφύλαξη των ρυθμίσεων του άρθρου 9 της 9/2000 Πυροσβεστικής Διάταξης όπως ισχύει.
Επιτρέπεται η τοποθέτηση των μελισσοσμηνών τους μήνες που αυτό επιτρέπεται και στο χώρο που επιτρέπεται με την αναγραφή σε ικανό αριθμό κυψελών το ονοματεπώνυμο, τη διεύθυνση και το τηλέφωνό του κατόχου τους.

Κατά την εγκατάσταση των κυψελών θα πρέπει να τοποθετηθούν δεξαμενές νερού πλησίον αυτών για την παροχή νερού στις μέλισσες.

Η ισχύς της παρούσας αρχίζει από τη δημοσίευση της και η τήρηση της ανατίθεται στα όργανα της Δασική Υπηρεσίας, την Ελληνική Αστυνομία τους αναγνωριζόμενους Φύλακες Θήρας των Κυνηγετικών Οργανώσεων και σε κάθε φιλόνομο πολίτη.

Πηγή: melissocosmos.com