Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

Για ένα φεστιβάλ Χώρο - Κίνησης στον Δήμο Ναυπλιέων

Η εικόνα ίσως περιέχει: την Καλλιόπη Ζάχου-Καλκούνου
Καλλιόπη Ζάχου-Καλκούνου

Για ένα φεστιβάλ Χώρο-Κίνησης.......και μην ξεχνάμε! Για ένα κτίριο Θεάτρου και Συναυλιών στο Ναύπλιο!
Πιστεύω ότι η τέχνη, εκτός από το να είναι η ελπίδα μας σε αυτόν τον όλο και ζοφερότερου κόσμο, σε δύσκολες περιόδους της ιστορίας, σαν αυτήν που διανύουμε , δίνει πάντα το δημιουργικό της παρόν!
Στην προκειμένη περίπτωση οι καλλιτέχνες έχουν την ευκαιρία να εμπνευστούν από αυτήν την ιδιαίτερη και καθόλου κανονική πορεία του πλανήτη μας, και να προτείνουν με βάση τις υγειονομικές οδηγίες και με δεδομένο το δομικό προφίλ ενός τόπου, πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις , που δεν επιδιώκουν μόνον την προσαρμοστικότητα αλλά αποτελούν την άλλη πρόταση στο εμβληματικό πλέον 2020!
Το Ναύπλιο και ο Δήμος Ναυπλιέων ευρύτερα, ο τόπος που ζω και τον βιώνω ως πολίτης και στο παρελθόν ως αιρετή στην αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα στον χώρο του πολιτισμού, προσφέρεται απλόχερα για πολιτιστικές εφαρμογές που δεν έχουν την στατικότητα μιας στερεότυπες παράστασης!
Ας κινηθούν οι καλλιτέχνες χορεύοντας και τραγουδώντας σε πλατείες και δρόμους αλλά και στο άνοιγμα που δημιουργεί ο χώρος του λιμανιού! Ας αξιοποιήσουν την τεχνική της Βαρκαρόλα που μας έρχεται από παλιά και ο παλαιότερες σύλλογος της πόλης , ο «Παλαμήδης» αναβίωσε τα τελευταία χρόνια!
Ας αξιοποιήσουμε τα μπαλκόνια του ιστορικού κέντρου για να απαγγείλουμε κείμενα και θεατρικούς μονολόγους!
Ας απλωθούν τεράστια ζωγραφικά πανό από τους εικαστικούς μας σε τοίχους πολυκατοικιών της νέας πόλης και νεοκλασικών κατοικιών της παλιάς!
Το τραινάκι και το ανοιχτό λεωφορείο ας γίνουν οι κινητές σκηνές και εξέδρες στην πόλη εντός και εκτός των τειχών!
Η κινητή Βιβλιοθηκη που διαθέτει η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθηκη ας ταξιδέψει για τα παιδιά των δημοτικών μας διαμερισμάτων με επιβάτες την Παραμυθένια σκηνή του ΔΟΠΠΑΤ, τις αγαπημένες Παραμυθούδες αλλά και με δράσεις εμψυχωτών!
Ας λειτουργήσουν τα υπαίθρια θέατρά μας σε αντίστροφη διάταξη. Στην σκηνή ας απλωθούν οι θεατές και στο κοίλον οι καλλιτέχνες!
Τα μνημεία του δημου Ναυπλιέων, που είναι η Οδος που ενώνει το ιστορικό κέντρο με τα διαμερίσματα και δημιουργεί έναν μαγευτικό Δρόμο πολιτιστικού και ιστορικού περιπάτου, ας πλαισιωθούν με ολοήμερες δράσεις στις οποίες δημότες και επισκέπτες παρακολουθούν τα δρώμενα, όχι καθισμένοι σε μια πλαστική καρέκλα, αλλά μετακινούμενοι στον χώρο απολαμβάνοντας εικόνα και ήχο!
Από τον σημαντικότατο κατάλογο των μνημείων μας , κάποια πλαισιώνονται με τις εκδηλώσεις του ΥΠ.ΠΟ, γιατί τα αλλά προσφέρονται στους καλλιτέχνες για.....Πεδίον δόξης λαμπρόν! και μην ξεχνάμε, τα αναξιοποίητα μεν αλλά σημαντικά δε, μνημεία του λαϊκού μας πολιτισμού!
Μέσα από ένα παιχνίδι καλλιτέχνη και θεατή, ένα παιχνίδι κίνησης και ξάφνιάσματος, ας αναζητήσουμε μια ιδιότυπη συνάντηση, όχι άγνωστη, με οδηγό την καλλιτεχνική έκφραση!
Τα μουσεία της πόλης ας προβάλουν τα εκθέματα στους εξωτερικούς τοίχους των κτιρίων τους σε κοινή θέα και απόλαυση των διερχόμενων!
Μην ξεχνάμε ότι το ανοιχτό μουσείο της πόλης θα πρέπει πάντα να είναι ο στόχος κάθε δημοτικής αρχής και η παράταξη Ανάπλι εμπρός το υποστηρίζει μετά πάθους! Το Ναύπλιο είναι από τις λίγες πόλεις που μπορούν να το υποστηρίξουν τεχνικά και βεβαίως θεματικά!
Χορωδίες, φιλαρμονική, μουσικά και φωνητικά σύνολα, θεατράνθρωποι, φοιτητές του πανεπιστημίου μας ,χορευτικές ομάδες, εικαστικοί, Μουσειοπαιδαγωγοί, εμψυχωτές! Ας είναι το δυναμικό που θα έχουν τον πρώτο λόγο σε κάθε πολιτιστικό πόνημα!
Μια ανοιχτή αίθουσα τέχνης το ιστορικό κέντρο της παλιάς πόλης! Μια τεράστια αγορά υποδοχής πολιτιστικών δράσεων η πόλη έξω από τα τείχη! Μια πολλά υποσχόμενη πρόσκληση τα μνημεία των δημοτικών διαμερισμάτων!
Ένα movement festival ....επι τω ελληνικώ...ας απλωθεί σε όλον τον δήμο Ναυπλιέων αυτό το ιδιότυπο καλοκαίρι που είναι συγχρόνως και άκρως προκλητικό σε νέες οπτικές!
Τουρισμός και πολιτισμός σε πλέον πρωτότυπη και πρότυπη συνύπαρξη!
Οι παραπάνω προτάσεις δεν διεκδικούν την παρθενογένεση, άλλωστε αυτή σπάνια υφίσταται, αλλά την σύνθεση χώρων, ανθρώπων και τεχνών!
Ευφάνταστες λοιπόν δράσεις σε αυτό το απρόσμενα διαφορετικό Παρον!