«Χωρίς τον ξενοδόχο» (όπου στον ρόλο του ξενοδόχου είναι... οι διατάξ
εις του Συντάγματος) λογάριαζε για ακόμα μία φορά το υπουργείο Περιβάλλοντος. Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε την προηγούμενη εβδομάδα αντισυνταγματική τη ρύθμιση του 2017 για την εξαγορά καταπατημένων και εκχερσωμένων δασικών εκτάσεων από αγρότες που τις καλλιεργούν. Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί περίπου 74.400 αιτήματα εξαγοράς, τα οποία αντιστοιχούν σε περισσότερα από 370.000 στρέμματα, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων επιδοτείται από κοινοτικούς πόρους.
Το ζήτημα των εκχερσωμένων, καταπατημένων δασικών εκτάσεων ήταν ένας από τους «σκελετούς που βγήκαν από το ντουλάπι» όταν ξεκίνησε η ανάρτηση των δασικών χαρτών σε όλη τη χώρα. Η πρώτη σχετική ρύθμιση έγινε το 2014, διευρύνθηκε όμως το 2017, περιλαμβάνοντας και εκτάσεις που εκχερσώθηκαν πριν από το 1975, οπότε και τροποποιήθηκε το Σύνταγμα της Ελλάδας (σε ένα κλίμα... διευθέτησης, όπως και στην περίπτωση των οικιστικών πυκνώσεων που επίσης κρίθηκαν αντισυνταγματικές). Το βασικό πρόβλημα ήταν ότι το μεγαλύτερο μέρος των εκτάσεων αυτών (που μπορεί να καλλιεργούνταν μεν για δεκαετίες, αλλά κάποια στιγμή στο παρελθόν είχαν εκχερσωθεί) επιδοτείτο, αφού δεν υπήρχε κανένας σοβαρός έλεγχος από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ούτε καν για το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς.
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος, μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί στις Διευθύνσεις Δασών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων 74.395 αιτήσεις που αντιστοιχούν σε 370.294 στρέμματα, εκ των οποίων επιδοτούνται μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ (ο αρμόδιος Οργανισμός του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης) 351.245, δηλαδή το 95%. Το πρόβλημα είναι εντονότερο σε συγκεκριμένους νομούς (υπενθυμίζεται ότι τα στοιχεία αφορούν μόνο τις περιοχές όπου έχει μέχρι στιγμής καταρτιστεί δασικός χάρτης): στη Λάρισα 62.547 στρέμματα, στη Μαγνησία 59.617 στρέμματα, στην Ηλεία 53.170 στρέμματα, στη Χαλκιδική 55.752 στρέμματα, στη Μεσσηνία 29.161 στρέμματα, στην Πιερία 21.489 στρέμματα, στην Αχαΐα 12.805 στρέμματα, στη Λακωνία 12.170.
Πάντως, το υπουργείο Περιβάλλοντος επισημαίνει ότι ο πραγματικός αριθμός των αιτημάτων ενδέχεται να είναι λίγο μικρότερος, καθώς έχουν έως τώρα βρεθεί αρκετές «διπλοεγγραφές». Το ενδιαφέρον, πάντως, είναι ότι στον νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα (δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως) το υπουργείο Περιβάλλοντος επέκτεινε έτι περαιτέρω τις ρυθμίσεις αυτές, προβλέποντας ότι οι ήδη αναρτημένοι ή κυρωμένοι δασικοί χάρτες θα πρέπει μέσα σε δύο μήνες να αναμορφωθούν, ουσιαστικά εξαιρώντας τις εκτάσεις που θα υποδειχθούν ψηφιακά από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Επίσης εξαιρέθηκαν από τον δασικό χάρτη βιομηχανικές και τουριστικές περιοχές σε δάση ή δασικές εκτάσεις για τις οποίες δεν υπήρχε άδεια, αλλά κάποιο πληροφοριακό έγγραφο (το ΣτΕ έχει στο παρελθόν ακυρώσει ανάλογη δυνατότητα).
Χθες, η «Ελληνικό Κτηματολόγιο» ανακοίνωσε ότι επαναλειτουργεί πλήρως το σύνολο των γραφείων κτηματογράφησης στη χώρα, που θα δέχεται το κοινό έπειτα από ραντεβού. «Η “Ελληνικό Κτηματολόγιο” καλεί για τελευταία φορά τους πολίτες που είτε δεν έχουν δηλώσει καθόλου την ιδιοκτησία τους, είτε έχουν προχωρήσει σε δήλωση εμπρόθεσμης προσέλευσης να το πράξουν άμεσα», αναφέρει η ανακοίνωση, υπενθυμίζοντας ότι μέσα στον Ιούλιο θα θεσμοθετηθούν νέα πρόστιμα για όσους δεν δηλώνουν την περιουσία τους εγκαίρως.
Το Κτηματολόγιο έκανε ειδική αναφορά στις περιφερειακές ενότητες με τη μικρότερη συμμετοχή: Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Ιθάκη, Λήμνο, Λέσβο, Σάμο, Χίο, Ικαρία, Αχαΐα, Λακωνία, Κορινθία, Αργολίδα, Μεσσηνία, Ηλεία, Μαγνησία/Σποράδες, Ιωάννινα, Θεσπρωτία και Δυτική Αττική/νησιά Αττικής.