Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

Κλιμάκιο της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Πόρτο Χέλι

Κλιμάκιο της Λαϊκής Συσπείρωσης στο ξενοδοχείο που φιλοξενούνται μετανάστες στο Πόρτο Χέλι
Κλιμάκιο της Λαϊκής Συσπείρωσης θα πραγματοποιήσει περιοδεία στην πε
ριοχή αύριο Παρασκευή 29 Μάη του 2020.  Οι τελευταίες εξελίξεις στη δομή φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων στην Ερμιονίδα, με τα απανωτά κρούσματα κορωνοϊού, δείχνουν την αδυναμία της κυβέρνησης να πάρει ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας των προσφύγων και του λαού της περιοχής.

Η συνεχής εμφάνιση κρουσμάτων στο συγκεκριμένο χώρο και ενώ προέρχεται από καραντίνα και μέτρα καταπολέμησης του ιού φανερώνει τόσο τα κενά και τις αδυναμίες που έχουν τα ίδια τα πρωτοκόλλα της επιστημονικής επιτροπής και της κυβέρνησης όσο και τις σοβαρές ελλείψεις στην υλοποίηση τους.

Δικαιολογημένες είναι λοιπόν οι ανησυχίες και οι αντιδράσεις των κατοίκων του Κρανιδίου. Αποδείχτηκαν ψεύτικες για ακόμη μια φορά οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για τη δήθεν στελέχωση του ΚΥ Κρανιδίου με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ώστε να μπορεί να καλύψει τις ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες. Όχι μόνο δεν έγιναν προσλήψεις, αλλά συνεχίζεται η υποβάθμιση με την υποστελέχωση του. Η κυβέρνηση με έκτακτα μέτρα και διατάγματα μπουκώνει με δισεκατομμύρια τους μεγάλους ομίλους (ξενοδοχειακούς, κλινικάρχες και άλλους) αλλά για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο σύστημα υγείας δεν δίνει δεκάρα. Χαρακτηριστικά ν’ αναφέρουμε ότι κανένας μόνιμος γιατρός δεν προσελήφθη στην Πελοπόννησο.

Είναι τέτοια η αδυναμία να αντιμετωπίσουν την άσχημη κατάσταση, που με ευθύνη της κυβέρνησης έχει δημιουργηθεί, που δεν αξιοποιούν ούτε την κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ - που απ' ότι γνωρίζουμε τις τελευταίες μέρες βρίσκεται στο Άργος - ώστε να βοηθήσει κάνοντας έστω επαναληπτικά τεστ στους μετανάστες.

Ευθύνες έχει και η περιφέρεια που παρά τις επανειλημμένες προτάσεις μας αρνείται να παρθούν μέτρα πρόληψης, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε ευαίσθητους χώρους όπως οι δομές μεταναστών και προσφύγων, οι καταυλισμοί ΡΟΜΑ, τα γηροκομεία και γενικότερα τα ευαγή ιδρύματα.

Το πρόβλημα με τη λειτουργία αυτών των δομών δεν πρόκειται ν΄ αντιμετωπιστεί , όσο δεν αλλάζει η πολιτική των κυβερνήσεων στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, που απ’ τη μια στηρίζει τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους αυξάνοντας τα κύματα των προσφύγων και απ’ την άλλη μετατρέπει την Ελλάδα σε χώρα – φυλακή για να προστατεύεται το “φρούριο” της ΕΕ.

Καλούμε τους κατοίκους της Αργολίδας, ιδιαίτερα τους κατοίκους της περιοχής του δήμου Ερμιονίδος, να οργανώσουν τον αγώνα τους, στρέφοντας τα πυρά στους υπεύθυνους και τις αιτίες που γεννούν το πρόβλημα. ‘Ομοψυχία” και συμμαχία να έχει ο λαός μέσα στους αγώνες του, κόντρα στις αστικές κυβερνήσεις και τους ιμπεριαλιστικούς εταίρους τους.

Αν δεν υπάρξει τώρα αμφισβήτηση και σύγκρουση με αυτή την πολιτική, με τον Κανονισμό του Δουβλίνου και τις συμφωνίες ΕΕ – Τουρκίας, κανένα μέτρο καταστολής, καμία υποκριτική φωνή ευαισθησίας και συμπαράστασης από τους κυβερνώντες και τη δήθεν αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει την όξυνση του προβλήματος.

Καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα

· Στην κατάργηση της δομής και στον άμεσο απεγκλωβισμό των προσφύγων της περιοχής και με γρήγορες διαδικασίες να πάνε στις χώρες προορισμού τους.

· Να κλείσουν όλα τα hotspots και οι κλειστές δομές, να μη δημιουργηθούν νέες, ούτε κλειστές, ούτε ανοιχτές

· Για το σύντομο διάστημα μέχρι να κλείσουν να δημιουργηθούν ιατρεία, εξοπλισμένα και στελεχωμένα με το απαιτούμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό μέσα στις δομές φιλοξενίας και να ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα υγιεινής και πρόληψης. Να πραγματοποιηθούν έγκαιρα τεστ επαναληπτικά και νέα σε όσους δεν έχουν γίνει για τον κορονοϊό σε πρόσφυγες και μετανάστες.

· Να κατοχυρωθεί η πλήρης πρόσβαση προσφύγων και μεταναστών σε δημόσιες υπηρεσίες Υγείας, χωρίς αποκλεισμούς.

· Να στελεχωθεί άμεσα το Κέντρο Υγείας Κρανιδίου με το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Τώρα η ΕΕ και ο ΟΗΕ να οργανώσουν διαδικασίες υποβολής αιτήσεων ασύλου μέσα στην Τουρκία και στα σύνορα με την Ελλάδα για απευθείας μετακίνηση στις χώρες προορισμού τους. Αυτό το μέτρο μπορεί να στηρίξει το δικαίωμα των προσφύγων σε προστασία, με βάση τις διεθνείς συμβάσεις.