Κυριακή 10 Μαΐου 2020

ΑΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΟΙ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΓΙΑ ΕΝΑ ΤΟΣΟ ΣΟΒΑΡΟ ΘΕΜΑ ?

Βουλή: Συνεδρίαση για την ενδοοικογενειακή βία χωρίς ουσιαστική προετοιμασία


ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣΗ εικόνα ίσως περιέχει: 2 άτομα, άτομα κάθονταιφωτο από την συνεδρίαση
Μία από τις αρνητικές πτυχές της κοινοβουλευτικής λειτουργίας αναβίωσε σήμερα, με επίκεντρο συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου: 
Αν και το θέμα ήταν εξαιρετικά σοβαρό και επίκαιρο, δηλαδή η “ενημέρωση από τη Γενική Γραμματέα Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων για τα αποτελέσματα της εκστρατείας κατά της ενδοοικογενειακής βίας, στη διάρκεια της καραντίνας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού», η εξέλιξη της συνεδρίασης κατέδειξε ότι δύο ώρες -όσες και η διάρκειά της- μάλλον σπαταλήθηκαν μόνο για να καταγραφεί στα “πρακτικά” ότι ασχολήθηκε η ελληνική Βουλή με ένα κρίσιμο θέμα της συγκυρίας.
Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν (από την κυρία Μαρία Συρεγγέλα - Γραμματέα Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, και την κυρία Θεοδοσία Ταντάρου- Κρίγγου - Πρόεδρο του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας) ήταν ήδη γνωστά
από τις προ τριημέρου (5/5/2020) σχετικές ανακοινώσεις, ενώ τα -λιγότερα από τα μισά- μέλη της Επιτροπής που έλαβαν το λόγο, πλην μιας-δυο εξαιρέσεων που εξέφρασαν κάποιες ιδέες για πρωτοβουλίες οι οποίες μπορούν να αναληφθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την αντιμετώπιση του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας, φαίνεται πως προσήλθαν χωρίς ουσιαστική προετοιμασία.
Κατά την έναρξη της συνεδρίασης η πρόεδρος της Επιτροπής Σοφία Βούλτεψη, μίλησε επαινετικά για τις γνωστές δράσεις που έχουν αναληφθεί: “Εμείς αμέσως ετοιμάσαμε το «σποτάκι», η Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, με την κυρία Ελεονώρα Μελέτη, προκειμένου να γνωστοποιηθούν και άλλοι τρόποι με τους οποίους θα μπορούσε κάποιος να ειδοποιήσει χωρίς την χρήση του τηλεφώνου, γι' αυτό βγήκε και το e-mail, γι' αυτό και η Αστυνομία - πέραν του αριθμού της τηλεφωνικής γραμμής «SOS 15900» που λειτούργησε αμέσως και λειτούργησε κανονικά”, είπε για να προσθέσει μεταξύ άλλων: "Βρέθηκαν χώροι σε όλη την Ελλάδα μυστικοί που δεν έγιναν γνωστοί, σε ξενοδοχεία για να μπορούν να οδηγούνται εκεί τα θύματα που δεν θα μπορούσαν ίσως ως νέα θύματα να μπουν στις παλιές δομές για τον κίνδυνο του κορωνοϊού. Ενεργοποιήθηκε η Αστυνομία, ενημερώθηκαν όλα τα αστυνομικά τμήματα. Ήδη, η Αστυνομία εξέδωσε δικό της «σποτάκι». Ενημερώθηκε η Ελληνική Ιατροδικαστική Υπηρεσία και βέβαια, καλέσαμε με όλους τους τρόπους τις γυναίκες να μη διστάσουν να καταγγείλουν, ενημερώνοντας το ευρύ κοινό και ζητώντας και τη συνδρομή του κοινού”.
Στη συνέχεια και μετά από την παρουσίαση εκ μέρους των προσκεκλημένων των στοιχείων που -όπως προαναφέρθηκε- είχαν ήδη δημοσιοποιηθεί, έλαβαν το λόγο μέλη της Επιτροπής. Στο πλαίσιο αυτό, αρχικώς η κυρία Ραλλία Χρηστίδου (ΣΥΡΙΖΑ) μεταξύ άλλων σημείωσε: “Για λόγους διαφάνειας μόνο, θα θέλατε να μας ενημερώσετε πόσο κόστισε το εν λόγω σποτ, με ποιο τρόπο έγινε παραγωγή του, αν έγινε με απευθείας ανάθεση ή αν υπήρχαν συγκεκριμένα κριτήρια επιλογής; Το σποτ προβάλλεται δωρεάν; Προβάλλεται σε περιφερειακά τηλεοπτικά κανάλια και εάν ναι, αυτό γίνεται δωρεάν”;
Στη συνέχεια ξεχώρισε η παρέμβαση της κυρίας Λιάνας Κανέλλη: αφενός έθεσε θέμα επικείμενης διεύρυνσης του φαινομένου της κακοποίησης δεδομένου ότι θα ακολουθήσει μεγάλη περίοδος ανεργίας και της εξαιτίας αυτής νέου εγκλεισμού στο σπίτι, και αφετέρου παρουσίασε μια ιδέα προς περαιτέρω μελέτη: “Μήπως μπορούμε να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία της ψηφιοποίησης και να δημιουργηθεί ένα  ALERT, το οποίο να είναι χρησιμοποιήσιμο. Δεν υπάρχει παιδί που δεν έχει κινητό ή τάμπλετ. Ένα ALERT, το οποίο να μπορούν να το χρησιμοποιήσουν και τα παιδιά και οι γυναίκες και να τυγχάνει της άμεσης ανταπόκρισης.
Φανταστείτε σε τριάρι, παιδί κλειδωμένο σε ένα δωμάτιο, 99% θα έχει μαζί του το κινητό του ή το τάμπλετ, γιατί τα παιδιά ξέρετε τώρα και με την τηλεκπαίδευση τα χρησιμοποιούν πολύ, μπορεί να γίνεται έξω από την πόρτα ο χαμός και το παιδί, πηγαίνοντας ή μην πηγαίνοντας σχολείο, ανάλογα με την ώρα της ημέρας, δεν μπορεί ποιον  να ειδοποιήσει. Ποιον θα πάρει;  Τον θείο; Τον μεγαλύτερο αδερφό; Τον αδερφό που είναι φαντάρος; Ποιον θα πάρει; Πρέπει να υπάρχει ένα ALERT, ένα κουμπί, το οποίο να κινητοποιεί. Έτσι μπορεί να προλάβουμε” είπε χαρακτηριστικά.
Με την ιδέα συμφώνησε η κυρία Χρηστίδου, με την κυρία Βούλτεψη να σχολιάζει: “Ωραία, σωστά. Έτσι και αλλιώς ξέρετε υπάρχει μια συνεργασία και με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής για να βρούμε τέτοιες λύσεις”, και να σημειώνει απλώς λίγο πριν το τέλος της συνεδρίασης: “Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια της δημοσιότητας. Την επόμενη φορά θα έχουμε με τηλεδιάσκεψη και τις εκπροσώπους των γυναικείων οργανώσεων, θα φέρουμε και την αστυνομία, για να είμαστε έτοιμοι για την περίπτωση που θα χρειαστεί τους επόμενους μήνες να δοθεί βοήθεια σε ανθρώπους που τη χρειάζονται”.

Ετσι, όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις κατά το παρελθόν, χάθηκε ακόμα μία ευκαιρία, μέσω συστηματικής και οργανωμένης προετοιμασίας, να διεξαχθεί μια συνεδρίαση κοινοβουλευτικής Επιτροπής με κατάθεση επεξεργασμένων προτάσεων, σχεδιασμό συγκεκριμένων δράσεων και παρεμβάσεων, ή και δρομολόγηση πρωτοβουλιών. Το “κενό” αναδεικνύεται ιδιαιτέρως έντονα, καθώς στην προκειμένη περίπτωση και το πρόβλημα της ενδοοικογενειακής βίας στους καιρούς της πανδημίας είναι απολύτως επίκαιρο, αλλά και -όπως ήδη επισημάνθηκε- θα εξακολουθεί να πληγώνει και την ελληνική κοινωνία για πολύ καιρό ακόμα.
ΠΗΓΗ