Αναστάτωση στον αγροτικό κόσμο από την απόφαση του Υπουργείου να εισάγει στη Βουλή προς συζήτηση το θέμα της επιστροφής των δανείων που δόθηκαν σε συνεταιριστικές οργανώσεις από τα μέσα της δεκαετίας του ‘80. Το ύψος τους φθάνει στα 108 εκατομμύρια πανελλαδικά χωρίς τους τόκους όπ
ως ο Αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης αναφέρει στο Ράδιο 98.4. Στην περιοχή του Ηρακλείου φαίνεται τα χρέη να φθάνουν στα 10 εκατομμύρια για 5 Συνεταιρισμούς και κοντά στα 3 εκατομμύρια για την Ένωση Ηρακλείου, πάντα χωρίς τους τόκους.
Το νομοσχέδιο φέρει τον τίτλο "Ρυθμίσεις αρμοδιότητας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα" και εισήχθη για συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Πρόκειται για το άρθρο 19 του εν λόγω νομοσχεδίου, που αφορά ανάκτηση ενισχύσεων που είχαν δοθεί υπό μορφή δανείων σε συνεταιρισμούς, σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, προκειμένου οι τότε κυβερνήσεις να ασκήσουν κοινωνική πολιτική.
Για βάρη και αμαρτίες παρελθόντων ετών μιλά ο ίδιος, που σήμερα καλούνται να σηκώσουν οι νέοι αγρότες , γι’ αυτό και η άρνηση τους να ασχοληθούν με τα κοινά και τους Συνεταιρισμούς.
"Η απόσταξη κρίσης"
Αναφορικά με το θέμα της «Απόσταξη Κρίσης» για το αδιάθετο κρασί και τη συνάντηση που είχαν χθες με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η Ομάδα Αμπελοκαλλιεργητών – Ελαιοκαλλιεργητών εισέπραξε τη δέσμευση του Μάκη Βορίδη ότι θα απορροφηθούν οι 30.000 τόνοι αδιάθετου κρασιού από τις δεξαμενές Συνεταιρισμών και Ιδιωτών , εξαιρούνται οι έμποροι που έχουν φέρει κρασί από τη Βουλγαρία ή άλλες χώρες, με το ύψος της αποζημίωσης να φθάνει στα 15 εκατομμύρια. Η “απόσταξη κρίσης” θα ξεκινήσει από την Κρήτη, που έχει αδιάθετους 10.000 τόνους κρασιού.
Επιπλέον 2 εκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με τον ίδιο θα δοθούν στον «πράσινο τρυγητό» δηλαδή 250 – 300 ευρώ ανά στρέμμα. Πρόκειται για μηχανισμό που εφαρμόζεται στη Γαλλία από το 1800 και σημαίνει ότι αν και εφόσον χρειαστεί, οι αμπελουργοί που θα επιλέξουν να κόψουν τα σταφύλια τους όταν θα είναι ακόμα στο στάδιο της αγουρίδας και θα τα ρίξουν κάτω, θα τα δηλώσουν και θα αποζημιωθούν. Είναι δηλαδή κάτι σαν τον μηχανισμό της χωματερής, αλλά για να εφαρμοστεί θα πρέπει φυσικά πρώτα να εξεταστεί αν και κατά πόσο υπάρχει η ανάγκη.
Σημειώνεται ότι κάθε κράτος μέλος κατά το δοκούν μπορεί να αποφασίσει να επικαλείται τον νόμο αυτό. Αλλά θα πρέπει ο “πράσινος τρύγος” να εφαρμόζεται όταν το σταφύλι είναι ακόμα στο στάδιο της αγουρίδας, πριν αποκτήσει ζάχαρα.
Πηγή: Αγγέλα Δουλγεράκη, neakriti.gr