Τρίτη 28 Απριλίου 2020

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΕΤΖΑΚΗΣ - Η επόμενη μέρα

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.
Η επόμενη μέρα
Τις τελευταίες ημέρες πληθαίνουν οι φωνές που ζητο

ύν το άνοιγμα των κλειστών Ιερών Ναών. Για προσέλευση των πιστών σε αυτό που λέμε ατομική προσευχή και συμμετοχή στην κοινή λατρεία του Θεού. Οι περισσότεροι χώροι θα ανοίξουν και θα δέχονται κοινό και ήδη υπάρχουν πολλοί χώροι που είναι ανοιχτοί. Μην τους αναφέρουμε είναι γνωστοί. Οφείλουμε όμως να τοποθετηθούμε τι σημαίνει μπαίνω στην Εκκλησία. Πώς; Άνευ όρων; Δεν νομίζω.
1. Σε καμία περίπτωση δεν θα είναι δεκτό να είναι γεμάτοι οι Ναοί με ανθρώπους που θα συμμετάσχουν στην κοινή λατρεία του Θεού. Αυτό είναι σίγουρο και το θέμα είναι ποιοί θα είναι μέσα και ποιοί έξω με τις κατάλληλες αποστάσεις.
2. Θα προσκυνούν οι πιστοί τις εικόνες όπως γινόταν μέχρι την εμφάνιση του ιού Covid-19 ή θα υποκλίνονται ενώπιον τους;
3. Θα παίρνουν το αντίδωρο από το χέρι του Ιερέως και θα το ασπάζονται ή θα το λαμβάνουν μόνοι τους;
4. Θα φορούν μάσκες και γάντια ή θα το θεωρήσουν ασέβεια απέναντι στον Θεό και θα έρχονται στον Ναό όπως έρχονταν πριν;
5. Θα κρατούν αποστάσεις μεταξύ τους ή θα είναι ο ένας κοντά στον άλλον για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις;
6. Ποιοί θα είναι υπεύθυνοι για την τήρηση των κανόνων στην νέα πραγματικότητα που θα έρθει; Οι επίτροποι, ο Νεωκόρος ή ο Κληρικός;
7. Οι θύρες του Ναού θα είναι ανοιχτές ή θα κλείνουν για την διατήρηση της θερμοκρασίας και τι θα γίνεται με τα κλιματιστικά;
Είναι πολλά αυτά που πρέπει να δούμε σοβαρά για να μην τραβήξει αλλού η κατάσταση.
Λέμε εμείς οι κληρικοί ότι οι Ναοί είναι νοσοκομεία ψυχών και σωμάτων. Οκ. Αν κάποιοι αρρωσταίνουν θεραπεύονται μόνο με την Θ. Κοινωνία και παραμένουν για νοσηλεία στους Ναούς ή χρειάζεται η παρέμβαση των ιατρών και των φαρμάκων; Δεν υποτιμώ την δύναμη της Εκκλησίας και της πίστεως των ανθρώπων. Ούτε απορρίπτω τις θαυματουργικές ενέργειες του Θεού. Φοβάμαι όμως τις ακρότητες, είτε προέρχονται από εμάς είτε από εκείνους που δεν έχουν καμία σχέση με την Εκκλησία. Αυτή η πανδημία ήρθε για να αλλάξει ριζικά την ζωή μας. Θα το δείτε. Ο Θεός να μας βοηθήσει και μη ξεχάσουμε ποτέ ότι ως πιστοί Χριστιανοί δεν ήμαστε άτρωτοι ή υπεράνω πάσης ασθενείας και υποψίας. Ας μείνουμε σταθεροί στην αγάπη και τον σεβασμό προς τον συνάνθρωπο και παράλληλα προς τον Θεό. Η αγανάκτηση δεν είναι καλός σύμβουλος για την Σωτηρίας μας. Αν όλα λειτουργήσουν ομαλά με συνέπεια, σύνεση και προσοχή δεν θα έχουμε κανένα λόγο να φοβόμαστε. Όλοι μαζί να κάνουμε αυτά που πρέπει και να δούμε ως θετική εξέλιξη την πτωτική πορεία του ιού λόγω θέρους. Ο εφησυχασμός όμως θα έχει αρνητικές συνέπειες. Με προσοχή θα πάμε καλύτερα.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΕΤΖΑΚΗΣ