Του Γιάννη Γκιόλα
Ακούγεται λίγο παλιομοδίτικη αυτή η λαϊκή παροιμία. Θα ήταν ίσως πιο εύη
χο και κομψό να χρησιμοποιήσω ως τίτλο την διεθνούς εμβέλειας φράση «η κρίση γεννά ευκαιρίες», που ακούγεται πολύ εσχάτως.
Όπου κρίση η γνωστή πανδημία από τον κορωνοϊό. Ευκαιρίες όμως όχι για τους ασθενείς, τους ευάλωτους, τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους και τα λαϊκά στρώματα.
Οι ευκαιρίες αρμόζουν στους μεγαλοεπιχειρηματίες, τους μεγαλέμπορους, τους επιχειρηματίες ιδιωτικών νοσηλευτικών μονάδων, τα μεγάλα SuperMarket και πάει λέγοντας.
Ο αντίλογος της άλλης πλευράς: Μα αυτοί είναι που επενδύουν, ασκούν το «επιχειρείν» και ρισκάρουν τα χρήματά τους
Όταν όμως το ρίσκο που παίρνουν δεν τους βγαίνει, εκεί έρχονται αρωγοί οι Υπουργοί της Κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη να τους ενισχύσουνστο ακόρεστο κυνήγι της κερδοφορίας.
Με το πρόσχημα λοιπόν της λεγόμενης κρίσης, έρχονται τα λεγόμενα μέτρα προστασίας της εργασίας, που με Π.Ν.Π. θεσμοθετεί ο Υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης και με το εμπνευσμένο σύστημα της εκ περιτροπής εργασίας, ουσιαστικά εισάγει την fasttrackδιαδικασία μαζικών απολύσεων επί ένα εξάμηνο και για ποσοστό 50% έως και 100% του προσωπικού, ακόμη κι αν η επιχείρηση λειτουργεί με κερδοφορία.
Νάτην λοιπόν η ευκαιρία. Ποιος καλοπροαίρετος εργοδότης δεν θα κάνει χρήση αυτής της διάταξης απολύοντας τους υψηλόμισθους μισθωτούς και προσλαμβάνοντας, όταν και αν θελήσεινέους εργαζόμενους με τον κατώτερο μισθό ή μεροκάματο;
Αυτά θα μου πείτε ότι τα γνωρίζετε, όπως και γαλαντόμα αύξηση της αποζημίωσης κλινών ΜΕΘ ιδιωτικών νοσηλευτηρίων από 800 σε 1600 ευρώ.!
Όπως, επίσης, γνωρίζετε ότι ο αρμόδιος Υπουργός Ανάπτυξης φροντίζοντας μόνο για την ανάπτυξη των επιχειρηματιών του κλάδου, δεν σκέφτηκε να θέσει υπό διατίμηση το βασικό και αναγκαίο υλικό της εποχής, μάσκες και αντισηπτικά μέσα. Τι είναι, τοστ και καφέδες πωλούμενα στα καράβια και τους σταθμούς; Εδώ λειτουργεί άτεγκτος ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης, για ποιον κοινωνικό παρεμβατισμό μιλάμε;
Εκείνο όμως, που δεν έχει γίνει ακόμη αντιληπτό από πολλούς, είναι άλλη μια μεγάλη προσφορά, ευκαιρία ήθελα να πω, που ο ομνύων, κατά τα άλλα, στην ελεύθερη αγορά και το εμπόριο , ο ίδιος ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδης προσέφερε στους μεγαλεμπόρους των αγροτικών προϊόντων και τους ιδιοκτήτες των μεγάλων Υπεραγορών, απαγορεύοντας στους αγρότες μικροπαραγωγούς να διαθέτουν τα ευπαθή προϊόντα τους από κοντινούς νομούς, προς τις μεγαλουπόλεις. (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα κ.α.)
Κι εδώ ως πρόφαση χρησιμοποιήθηκε ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού Covid 19, χωρίς εν τούτοις να υπάρξουν ασφαλείς αναλύσεις και μετρήσεις, έστω και αν οι λαϊκές αγορές με τους ντόπιους αγρότες εξακολουθούν να λειτουργούν, με τις απαραίτητες εγγυήσεις ασφαλείας (μισός αριθμός παραγωγών, ικανές αποστάσεις μεταξύ των πάγκων, χρήση μάσκας και γαντιών από τους παραγωγούς). Ας καταστραφούν λοιπόν, οι ευάλωτοι παραγωγοί των λαϊκών αγορών, που έχουν κάνει τόσα καλλιεργητικά έξοδα συν την εργασία που κατέβαλαν οι ίδιοι και οι εργάτες γης.
Αποτέλεσμα: Το πορτοκάλι ήδη από 50-60 λεπτά το κιλό που πωλείτο από τους «λαϊκατζήδες», έφτασε σχεδόν σε διπλάσια τιμή, από τους εμπόρους των λαϊκών και τα Supermarket. Αντίστοιχα, στο ανεξέλεγκτο κυνήγι του κέρδους, ανάλογες αυξήσεις έγιναν και σε άλλα αγροτικά προϊόντα που αποτελούν βασικά διατροφικά είδη (πατάτες, λαχανικά , κηπευτικά κ.α.) αναγκάζοντας τον καταναλωτή να τα αγοράσει και αυτά σε σχεδόν διπλάσια τιμή.
Ηθικό δίδαγμα: Τσοπάνηδες.. Μην ταϊζετε τους λύκους. Τα «πρόβατα» ξύπνησαν..!