Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020

Ο Δήμος Άργους αποζημιώνει ιδιοκτήτη αυτοκινήτου

Αποτέλεσμα εικόνας για Ο Δήμος Άργους αποζημιώνει ιδιοκτήτη αυτοκινήτου
Έπειτα από γνωμοδότηση δικηγόρου, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Άργους – Μυκηνών αποφάσισε ομόφωνα την αποζημίωση των υλικών ζημιών σε αυτοκίνητο το οποίο τράκαρε με αδέσποτο σκύλο.
Το ποσό της αποζημίωσης είναι σύμφωνα με την αίτηση του ιδιοκτήτη του ΙΧ (με τα παραστατικά επισκευής από το συνεργείο) 3.633 ευρώ.
Το περιστατικό συνέβη τον περασμένο Οκτώβριο, νυχτερι
νή ώρα, στο 8ο χιλιόμετρο του δρόμου Άργους – Στέρνας.
Όπως μαρτυρά και η έκθεση της Τροχαίας, ενώ το αυτοκίνητο κινείτο στη δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας, με κατεύθυνση προς το Άργος και με κανονική ταχύτητα, ένας αδέσποτος μεγαλόσωμος σκύλος επιχείρησε με ταχύτητα να διασχίσει κάθετα το οδόστρωμα. Ο οδηγός προσπάθησε να αποφύγει το σκύλο πατώντας φρένο ενώ το σκυλί έπεσε με μεγάλη δύναμη στο εμπρόσθιο τμήμα του οχήματος. Αποτέλεσμα ήταν να προκληθούν μεγάλες υλικές ζημιές.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία:
«Οι δήμοι υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Η αρμοδιότητα αυτή μπορεί να ασκείται και από συνδέσμους Δήμων, καθώς και από φιλοζωικές ενώσεις και σωματεία, αφού προηγηθεί σχετική έγγραφη συμφωνία με τον αρμόδιο Δήμο, ο οποίος έχει τη συνολική εποπτεία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς εντός των διοικητικών του ορίων».
Η παραπάνω διάταξη θεμελιώνει υποχρέωση των Ο.Τ.Α. να διασφαλίζουν την αποφυγή οποιουδήποτε κινδύνου για τη δημόσια υγεία, τη σωματική ακεραιότητα και την περιουσία των πολιτών εντός των ορίων της διοικητικής αρμοδιότητας. Στην περίπτωση κατά την οποία προκληθεί τέτοιου είδους κίνδυνος, γεννάται υποχρέωση του Δήμου για αποζημίωση.
Γ.Νικολόπουλος