Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2020

ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΟΜ.Σ.Ιεροψαλτών Ελλάδος

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, κείμενο

Αξιότιμοι κύριοι συνάδελφοι,
εν Χριστώ αδελφοί Ιεροψάλτες,
Σας εύχομαι ολόψυχα ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ.
ΕΥΤΥΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΚΑΡΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ 2020!
Στο κατώφλι της τρίτης δεκαετίας του 21ου αιώνα αλλά και
της πέμπτης δεκαετίας ενεργού δράσης και προσφοράς της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος (ΟΜΣΙΕ Ομοσπονδία Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος), η ιστορική και αξιότιμη κοινότητά μας, η Ιεροψαλτική Κοινότητα, ως διαχρονικός θεματοφύλακας και σημαντικός διαχειριστής της εθνικής μας μουσικής παραδόσεως, οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να πρωτοστατήσει σε όσα, εξόχως σημαντικά, θα συντελεστούν, τόσο στην πατρίδα μας όσο και διεθνώς, κατά την προσεχή περίοδο. Με το κείμενό μου αυτό θέλω να καταθέσω τις προσωπικές μου απόψεις.
Μετά την μεγάλη εθνική επιτυχία της διεθνούς αναγνώρισης της Ψαλτικής Τέχνης - Βυζαντινής Μουσικής και της Εγγραφής της στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, προχωρούμε με στέρεα βήματα στην ανάδειξη και επίλυση όλων των χρονιζόντων προβλημάτων, τα οποία επί ένα και πλέον αιώνα παραμένουν άλυτα υπό τον γενικό τίτλο "ΙΕΡΟΨΑΛΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ".
Φιλούμε με ευλάβεια και εμπιστοσύνη το χέρι κάθε μαχόμενου κληρικού της Εκκλησίας μας, από τους Προκαθημένους έως τους πιο άσημους Εφημέριους, οι οποίοι, θεματοφύλακες επί αιώνες του Ελληνορθόδοξου ιδεώδους, στέκουν όρθιοι στις εσχατιές της χώρας μας και όπου αλλού επί γης ο Οικουμενικός Ελληνισμός έχει στήσει με τους αγώνες και τον ιδρώτα του ένα ευλογημένο Ελληνορθόδοξο ιερό θυσιαστήριο.
Τους αγαπούμε και τους τιμούμε γιατί στο πρόσωπό τους δεν βλέπουμε απλά τους συνεργάτες ή εργοδότες μας αλλά τους πνευματικούς μας πατέρες και καθοδηγητές.
Όμως, ως πιστά τέκνα που λογίζουν την Εκκλησία ως Μητέρα και Τροφό, προσμένουμε να απλώσει στοργικά το χέρι της και να αγκαλιάσει την ψαλτική κοινότητα και την ιερή Ψαλτική τέχνη. Να σκύψει πάνω στα τεράστια προβλήματά του κλάδου μας και να θεσπίσει τα ακόλουθα:
1. ΜΙΚΤΗ ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΟΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ.
Να συστήσει Μικτή Ειδική Συνοδική Επιτροπή, από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία θα αναμορφώσει τον Κανονισμό Ιεροψαλτών, πολλά από τα άρθρα του οποίου είναι παρωχημένα ή λάθος διατυπωμένα. Να προσθέσει τα άρθρα που εξαίρεσε, όπως το μισθολόγιο, την αρχή πληρωμής, την εκπαίδευση κ.α.
2. ΘΕΣΜΙΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ.
Το Ιεροψαλτικό Λειτούργημα θα πρέπει να θεσμοθετηθεί, με τη σύμφωνη γνώμη και τη συνεργασία εκκλησίας και πολιτείας, ως αυτοτελές επάγγελμα -λειτούργημα και, προκειμένου να καθίσταται θελκτικό προς τους νέους, να προβλεφθούν εξαιρέσεις στην άσκησή του όπως και στους κληρικούς.
3. ΘΕΣΠΙΣΗ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟΥ
ΚΑΙ ΕΝΙΑΙΑΣ ΑΡΧΗΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ.
Η κατάφωρη αδικία που δημιουργείται από την ανισότητα και την έλλειψη θεσμικού πλαισίου καθώς και από τον τρόπο καταβολής των αποδοχών των Ιεροψαλτών τραυματίζουν το κύρος και την κοινωνική αποδοχή του Ιεροψαλτικού Λειτουργήματος. Όλοι οι Ιεροψάλτες πρέπει να πληρώνονται από ενιαία αρχή πληρωμών της εκκλησίας, οπωσδήποτε στο πλαίσιο όσων πρόκειται να διαμορφωθούν ανάμεσα στο κράτος και στην εκκλησία.
3Α. ΔΩΡΑ και ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ.
Αναθεώρηση της απαράδεκτης περικοπής των ΔΩΡΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ-ΠΑΣΧΑ και ΑΔΕΙΑΣ. Καταβολή 14 μισθών ετησίως και επιπλέον ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΑΝΗΓΥΡΕΩΝ.
4. ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ.
Τα εισοδήματα από την ψαλτική πρέπει οπωσδήποτε να φορολογούνται όπως και οι αποδοχές κάθε μορφής που λαμβάνει οποιοσδήποτε Έλληνας πολίτης. Όμως θα πρέπει να αναδειχθούν οι ιδιαιτερότητες του Ιεροψαλτικού Λειτουργήματος και να υπολογιστεί η φορολογία κατά τρόπο που δεν θα απομακρύνει τους ψάλτες (δημιουργώντας τους την αίσθηση της αδικίας και της υπερφορολόγησης), δεδομένης μάλιστα της υψηλής εθνικής, πολιτιστικής αξίας του λειτουργηματος, σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση Αυλής Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Για να προαχθεί η θρησκευτική, πολιτιστική και εθνική αποστολή της Ψαλτικής, τα εισοδήματα από αυτή θα πρέπει να φορολογούνται αυτοτελώς στην πηγή και να μην προσμετρώνται στη συνολική φορολογητέα ύλη. ( Όπως συμβαίνει και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων...)
5. ΑΣΦΑΛΙΣΗ.
Κάθε διορισμός Ιεροψάλτης θα πρέπει να ασκεί τα καθήκοντά του "στο φως της ημέρας" όπως αξίζει σε κάθε πιστό Χριστιανό που αποστρέφεται το ψεύδος και δεν δέχεται να αδικεί τον συνάνθρωπό του. Πρέπει να υπάρξει άμεση συνεννόηση με την Πολιτεία και τα συναρμόδια Υπουργεία ώστε η ψαλτική να ασκείται "χωρίς φόβο και πάθος", χωρίς να αναγκάζεται ο ψάλτης να υπογράφει ψεύτικες βεβαιώσεις "δήθεν" εθελοντικής παροχής των υπηρεσιών του.
6. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΞΙΑΣ ΤΟΥ ΙΕΡΟΨΑΛΤΙΚΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ.
Ικανή και αναγκαία συνθήκη επιβίωσης της μουσικής κληρονομιάς μας είναι να πλησιάσουν οι νέοι την ψαλτική τέχνη και μετά την ολοκλήρωση αξιοπρεπών και ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΩΝ σπουδών να μπορούν να πιστοποιούνται ως Ιεροψάλτες και να διορίζονται σε κάποια κενή θέση κατόπιν προκήρυξης. Οι σπουδές ψαλτικής πρέπει να διαβαθμιστούν σύμφωνα με τα οριζόμενα στη συνθήκη της Μπολόνια και να ληφθεί μέριμνα δημιουργίας δομών που θα προάγουν τη σπουδή της σε διεθνές επίπεδο.
7. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ.
Ο ψάλτης πρέπει να αναγνωριστεί καθολικά, ύστερα από εξομάλυνση των ακαδημαϊκών δικαιωμάτων του ως "εθνο-μουσικός", με δικαιώματα και εκτός της επί τω αναλογίω δράσης του. Να μπορεί να πιστοποιείται, κατόπιν εξειδίκευσης (μετεκπαίδευσης ή δια βίου μάθησης) ως λαογράφος, ως μουσικοπαιδαγωγός καθώς και ως πολιτιστικός διαχειριστής.
8. ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ.
Η Εκκλησία και το Υπουργείο Τουρισμού οφείλουν να αναγνωρίσουν την Ψαλτική ως βασικό πυλώνα βιώσιμης ανάπτυξης, στο πλαίσιο του θρησκευτικού-προσκυνηματικού τουρισμού, απονέμοντας αποκλειστικά δικαιώματα στα μέλη της ψαλτικής κοινότητας που το επιθυμούν, κατόπιν λήψης σχετικής επάρκειας.
9. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ.
Η εκκλησία και η πολιτεία οφείλουν να αναγνωρίσουν στην κοινότητα των Ιεροψαλτών, οι οποία εκπροσωπείται νομίμως από 60 Συλλόγους ανά την Επικράτεια που σχηματίζουν την ΟΜΣΙΕ, το δικαίωμα απονομής επαγγελματικού δικαιώματος στα μέλη της, όπως κάνουν όλες οι αναγνωρισμένες συντεχνίες.
10. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ.
Η Εκκλησία, τα συναρμόδια Υπουργεία και η Ιεροψαλτική Κοινότητα πρέπει να συντάξουν "Επαγγελματικό Περίγραμμα", ένα κοινά αποδεκτό νομικό πλαίσιο, πλήρες και εμπεριστατωμένο, σύμφωνα με το οποίο Ιεροψάλτης μπορεί να ονομάζεται μόνο όποιος έχει αποκτήσει νόμιμα αυτό το δικαίωμα και είναι ικανός να το εκτελεί με πιστότητα.
Γένοιτο...
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΠΟΛΙΤΗΣ (Politis Constantinos)