Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019

Η σεζόν κλείνει ικανοποιητικά για τη Ναβαλίνα κ σε Αργολίδα

Η σεζόν κλείνει ικανοποιητικά για τη Ναβαλίνα σε Αργολίδα και Λακωνία
Αρκετά ικανοποιημένοι είναι οι παραγωγοί Ναβαλίνας σε Λακωνία και Αργολίδα, καθώς φέτος η τιμή του παραγόμενου προϊόντος διατηρήθηκε σε καλά επίπεδα, λίγο πριν από τη λήξη της συγκομιδής. Τα βλέμ
ματα τώρα στρέφονται προς τα Μέρλιν, που εμφανίζονται δριμύτατα στην αρχή του δικού τους μαζέματος.

«Φτάσαμε στο τέλος της συγκομιδής της Ναβαλίνας και από εδώ και πέρα αρχίζει στα Μέρλιν» αναφέρει στη «ΥΧ» ο γεωπόνος τον ΑΣΕ Αμυκλών, Φάνης Λάζαρης, εξηγώντας ότι η παραγωγή φέτος και για τις δύο ποικιλίες είναι μειωμένη κατά 20% τουλάχιστον.

«Η τιμή στις Ναβαλίνες κινήθηκε από 20 έως 22 λεπτά στον παραγωγό, ενώ τα Μέρλιν ξεκινούν από 15 λεπτά στον παραγωγό. Όσο για τις εξαγωγές, φέτος πάνε καλά, με τη μεγαλύτερη ποσότητα να έχει ήδη εξαχθεί. Ελπίζουμε ότι ο καιρός θα βοηθήσει τα Μέρλιν, για τα οποία δεν υπάρχει πρόβλεψη εάν η τιμή τους θα ανέβει περισσότερο».

Εξαγωγές
Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος οι εξαγωγές πορτοκαλιών από τη Λακωνία δείχνουν να κινούνται σε επίπεδα αντίστοιχα με το 2017, καθώς μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου οι αναγγελίες για εξαγωγές είχαν φτάσει τους 3.296 τόνους. Ενθαρρυντικό, εάν αναλογιστούμε ότι κατά την περσινή κακή χρονιά, μεγάλες ποσότητες είχαν οδηγηθεί στη χυμοποίηση.

«Σίγουρα είναι μια διαφορετική χρονιά από την περσινή, που τα φορτηγά έκαναν ουρά έξω από τα χυμοποιεία, καθώς υπήρχε υπερπροσφορά», σημειώνει ο Παναγιώτης Φαρλέτας, έμπορος από τη Λακωνία. Σχετικά με τις φετινές τιμές, υπογραμμίζει ότι η «η Ναβαλίνα ξεκίνησε με 28 έως 30 λεπτά στον παραγωγό και κατέληξαν στα 20-25 λεπτά». Όσον αφορά τα Μέρλιν, εκτιμά ότι «θα πάνε 23 – 24 μεικτά».

Για μια καλή χρονιά κάνει λόγο και ο παραγωγός, Πέτρος Μεταβελής: «Είμαστε προς το τέλος, αν και υπάρχουν ακόμη ποσότητες, μια και ήταν μια όψιμη χρονιά. Η μέση τιμή για τις Ναβαλίνες ήταν στα 27 λεπτά, αν και υπήρξε περίοδος που έφτασαν και τα 30 λεπτά όσα ήταν άριστης ποιότητας». Σε ό,τι αφορά τα Μέρλιν, ο κ. Μεταβελής σημειώνει πως η πρόβλεψη είναι ότι οι τιμές θα κυμανθούν από 20 έως 25 λεπτά. Ο ίδιος επιβεβαιώνει ότι οι ποσότητες είναι μειωμένες κατά 20%-30%.

Αργολίδα

Ικανοποιημένοι εμφανίζονται και οι παραγωγοί της Αργολίδας. Οι τιμές στις Ναβαλίνες διαμορφώθηκαν στα 28 λεπτά, και όπως δήλωσε στην «ΥΧ» ο Χάρης Μακρής, από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ήρας, ακόμη και σήμερα πωλούν με 26 λεπτά. «Αυτές τις μέρες έγιναν οι πρώτες κινήσεις με τα Μέρλιν, τα οποία πωλούνται στα 23 λεπτά», σημειώνει ο κ. Μακρής. Αντίθετα, ο Γιώργος Ντόκος, από τον ΚΑΣΟΑ ΔΑΝΑΟΣ, υποστηρίζει ότι οι τιμές –αυτή την περίοδο– πιέζονται προς τα κάτω και υπάρχουν ήδη πωλήσεις με 22 και 24 λεπτά. Επισημαίνει, δε, ότι η παραγωγή της Ναβαλίνας είναι μειωμένη κατά 30%.

Από την Ερμιόνη, η παραγωγός Λιάνα Οικονόμου, αφού μας επεσήμανε ότι το πρόβλημα με την αφαλάτωση του νερού έχει οδηγήσει σε συρρίκνωση της καλλιέργειας, υπογράμμισε ότι «τα μικρά πορτοκάλια πάνε στα 22 λεπτά, ενώ για τα πορτοκάλια με άριστη ποιότητα η τιμή έχει φτάσει έως και τα 30 λεπτά».

Όσον αφορά την εξαγωγική δραστηριότητα, σύμφωνα με στοιχεία του Incofruit-Hellas, μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου είχαν γίνει αναγγελίες για 21.935 τόνους, επιβεβαιώνοντας ότι η Αργολίδα είναι ο κυρίαρχος νομός στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και βασικός μοχλός της εξαγωγικής κίνησης.


Λοιπά εσπεριδοειδή

Σχετικά με την πορεία του μανταρινιού και του λεμονιού στον Νομό Λακωνίας, μια εικόνα της τιμής δίνει στην «ΥΧ» ο παραγωγός Πέτρος Μεταβελής. Σύμφωνα με τον ίδιο, «η τιμή του μανταρινιού κυμάνθηκε από 30 έως 40 λεπτά, ενώ η τιμή για το λεμόνι κινήθηκε από τα 40 έως τα 45 λεπτά». Σημειώνεται ότι οι εν λόγω τιμές αφορούν το προϊόν που είναι στο δέντρο και όχι αυτό που παραδίνεται.

Πηγή:ypaithros.gr