Αποκλειστικό
H ΕΛ.ΑΣ θεωρεί «άκρως σοβαρή» την έρευνα για την αντιεξουσιαστική «Ταξιαρχία»
Ερευνώνται διασυνδέσεις υπόπτων που είχαν προχωρήσει σε έξι εμπρηστικές επιθέσεις σε γραφεία της «Χρυσης Αυγής» – Η δικογραφία για 15 αντιεξουσιαστες, το παρασκήνιο, η έρευνα για την ΟΛΑ και οι νέοι στόχοι της ΕΛ.ΑΣ
Πρόκειται για μια εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση με ερευνώμενες προεκτάσεις για το εγχώριο ανταρτικο πόλης».
Σε αυτή την επισήμανση προχώρησαν -το βράδυ της Τρίτης – στελέ
χη της λεωφόρου Κατεχάκη ύστερα από τη σύλληψη δύο αντιεξουσιαστών ηλικίας 36 και 35 ετών που κατηγορούνται για την συμμετοχή σε ομάδα που προχώρησε την τριετία 2017-2019 σε έξι εμπρηστικές επιθέσεις σε γραφεία της «Χρυσής Αυγής».
Την ανάληψη ευθύνης αυτών των επιθέσεων την υπέγραφαν με το όνομα «Ταξιαρχία» όπου προσέθεταν τα ονόματα θυμάτων του ακροδεξιού μορφώματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», τους τελευταίους μήνες η ΕΛ. ΑΣ είχε στρέψει το ενδιαφέρον της στη δράση της εν λόγω οργάνωσης, που υπολογίζεται ότι αριθμεί περίπου 15 άτομα, για ορισμένα από τα οποία εξετάζεται αν είχαν σχέση και με άλλες ένοπλες οργανώσεις. Κι ανάμεσα σε αυτές την ΟΛΑ (Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών) που έχει αρχίσει την δράση της από τις αρχές του 2013 με την επίθεση στα γραφεία της ΝΔ και έχει προχωρήσει από τότε σε οκτώ ένοπλες επιθέσεις.
Μάλιστα η συγκεκριμένη έρευνα είχε θεωρηθεί τις τελευταίες εβδομάδες -σύμφωνα με στελέχη της ΕΛΑΣ- σημαντικότερη κι από εκείνη της εξάρθρωσης, πριν από δύο μήνες, της οργάνωσης «Επαναστατική Αυτοάμυνα» που είχε προχωρήσει σε επιθέσεις στα γραφεία του ΠαΣοΚ, σε δυνάμεις των ΜΑΤ, στις πρεσβείες Γαλλίας και Μεξικού.
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ έχουν διαπιστώσει ότι η συγκεκριμένη ομάδα αναρχικών αποτελούσε έναν αυτόνομο «πυρήνα» στα Εξάρχεια που είχε μείνει αλώβητος απο τις έρευνες των αρμοδίων αστυνομικών υπηρεσιών. Ορισμένα μόνο από τα μέλη της εν λόγω ομάδας είχαν προαχθεί ύστερα από ορισμένες επιχειρήσεις της αστυνομίας.
Ενας εκ των αναφερομένων στην υπόθεση συμμετέχει στην οργάνωση διαδικτυακού τόπου αντιεξουσιαστών ενώ ορισμένα άλλα άτομα διατηρούσαν επαφές με πολλούς συλληφθέντες ενόπλους ή συμμετείχαν σε ομάδες συμπαράστασης τους.
Ακόμη έχει ελεγχθεί η σχέση τους με κατειλημμένους χώρους από αντιεξουσιαστές. Επιπλέον τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ είχαν εστιάσει το ενδιαφερον τους σε ορισμένα κείμενα ανάληψης ευθύνης για τις επιθέσεις στα γραφεία της «Χρυσής Αυγής» από την εν λόγω οργάνωση , που παρέπεμπε σε κείμενα με ιστορικές αναφορές κι άλλων ενόπλων ομάδων.
Σε ένα από αυτά τα κείμενα σημειωνόταν «μελετώντας την ιστορία διαπιστώνουμε ότι η λαϊκή δικαιοσύνη επήλθε μόνο όταν τμήματα του λαού εξοπλίστηκαν και κινήθηκαν απειλητικά ακολουθώντας τα ποτισμένα με αίμα ίχνη των βασανιστών τους. Μόνο όταν ομάδες λαϊκής αυτοάμυνας και μέτωπα αντίστασης συγκροτήθηκαν για να αντικρούσουν με αξιοπρέπεια τη λευκή τρομοκρατία, τη βία και την τρομοκρατία του καπιταλιστικού καθεστώτος. Γιατί ο λαός θυμάται τη δίκη της Χαλκίδας στις 11/11/1975 όχι μόνο για την αθωωτική της ετυμηγορία αλλά και λόγο της μεροληπτικής συμπεριφοράς των δικαστών. Θυμάται τους δικαστές να αναφέρουν ότι «οι αστυνομικοί Μάλλιος, Μπάμπαλης, Καραπαναγιώτης και Κραββαρίτης ήταν ικανότατοι και εκτελούσαν υποδειγματικά τα καθήκοντά τους»».
Η ΕΛ.ΑΣ έφθασε στη σύλληψη του 35χρονου και του 38χρονου αναζητώντας στοιχεία για δύο οχήματα που είχαν χρησιμοποιήσει σε εμπρηστική επίθεση, την 1η Νοεμβρίου, στα γραφεία της «Χρυσής Αυγής» επί της οδού Θεόδωρου Δηλιγιάννη 50, στην Αθήνα. Τα οχήματα είχαν ενοικιασθεί από εταιρείες σε Ναύπλιο και Νέα Φιλαδέλφεια κι οι δράστες είχαν χρησιμοποιήσει τα πραγματικά ονόματά τους. Σε εκείνη την επίθεση είχε διαπιστωθεί παρουσία αστυνομικών της Αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας που είχε παρουσιασθεί ως συμπτωματική στα πλαίσια «περιπολιών» στο κέντρο της Αθήνας. Οι αστυνομικοί είχαν επιχειρήσει να καταδιώξουν τους δράστες, χωρίς επιτυχία. Τώρα όμως διαπιστώνεται ότι η ομάδα αστυνομικών ήταν στα ίχνη των συγκεκριμένων δραστών, κι η «συμπλοκή» κοντά στον σταθμό Λαρίσης κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν. Παραμένει ωστόσο ζητούμενο αν οι αστυνομικοί επεδίωξαν να μην συλλάβουν τους δράστες εκείνης της επίθεσης για να εντοπίσουν και τυχόν άγνωστους συνεργούς τους ή το εν λόγω περιστατικό είχε κι άλλες διαστάσεις…
Ενα από τα ζητούμενα των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ είναι κι η διαλεύκανση της δολοφονίας δύο μελών της «Χρυσης Αυγής», την 1η Νοεμβρίου 2013 , την ευθύνη της οποίας ανέλαβε η οργάνωση «Μαχόμενες Λαϊκές Επαναστατικές Δυνάμεις», που αποδείχθηκε μίας χρήσης. Για την επίθεση αυτή ερευνήθηκε το ενδεχόμενο στην εκτελεστική ομάδα να συμμετείχε νεαρός ποινικός που δολοφονήθηκε λίγους μήνες αργότερα στον Κορυδαλλό. Ακόμη εξετάσθηκε ιδιαίτερα σοβαρά η περίπτωση να ήταν έργο ομάδας ποινικών κι αναρχικών που συσχετίσθηκε με τους επονομαζόμενους «ληστές του Διστόμου» που έδρασε την περίοδο 2011-2016 και φέρεται να είχαν επαφή και με την οργάνωση ΟΛΑ. Ομως καμία από αυτές τις εκδοχές δεν επιβεβαιώθηκε.
Σημειώνεται ότι σε κατ’ οίκον έρευνες βρέθηκαν το τελευταίο τριήμερο πλήθος ψηφιακών πειστηρίων (ηλεκτρονικοί υπολογιστές, εξωτερικοί σκληροί δίσκοι, κάρτες μνήμης, φορητές μονάδες αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων τύπου usb, κινητά τηλέφωνα, κάρτες sim που ήδη εξετάζονται από τα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ