Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019

Ερώτηση του Ανδρέα Πουλά για το πρόγραμμα εμβολιασμού

Τον συστηματικό έλεγχο της εφαρμογής του προγράμματος εμβολιασμού του πληθυσμού της Χώρας, την εμβολιαστική κάλυψη των προσφύγων και των ομάδων του πληθυσμού που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση και δεν έχουν πρόσβαση στις δομές της υγείας, καθώς και τη θέσπιση του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους μαθητές του δημοτικού σχολείου ζητά με ερώτησή που κατέθεσε στη Βουλή προς τον Υπουργό Υγείας, ο βουλευτής και Υπεύθυνος του Τομέα Υγείας του Κινήματος Αλλαγής, κ. Ανδρέας Πουλάς.
Ειδικότερα στο κείμενο της ερώτησης ο κ. Πουλάς αναφέρει τα εξής:

«Ανησυχητικές είναι οι εκτιμήσεις των παιδιάτρων της Χώρας μας ότι το 10% των παιδιών στην Ελλάδα είναι ανεμβολίαστα. Κύρια αιτία είναι η διαρκώς αυξανόμενη επιρροή του αντιεμβολιαστικού κινήματος διεθνώς, που όπως καταγγέλλει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποτελεί μία από τις δέκα μεγαλύτερες προκλήσεις για την παγκόσμια υγεία το 2019. Αποτέλεσμα είναι η επανεμφάνιση ασθενειών που θεωρούνται από δεκαετίες εξαφανισμένες στις ανεπτυγμένες κοινωνίες του δυτικού κόσμου. Σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης το πρόβλημα του αντιεμβολιαστικού κινήματος έχει λάβει τόσο μεγάλες διαστάσεις, ώστε ο μη εμβολιασμός των παιδιών που πάνε σχολείο επιφέρει σοβαρές κυρώσεις (πχ. Ιταλία και Γερμανία).  Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση για την κατάσταση της υγείας στην Ε.Ε. η Κομισιόν εφιστά την προσοχή στον εμβολιασμό, που αποτελεί μείζονα απειλή για τη δημόσια υγεία σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας για το 2017 350.000 Ελληνόπουλα ήταν ανεμβολίαστα κατά της ιλαράς, αριθμός που προκλήθηκε κυρίως από την άρνηση των γονέων να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ το 2017 καταγράφηκαν 968 κρούσματα ιλαράς και το 2018 έφθασαν στην χώρα μας τα 2.291 ενώ τις δύο αυτές χρονιές σημειώθηκαν τέσσερις θάνατοι από την συγκεκριμένη ασθένεια.
Μέχρι στιγμής στην Χώρα μας συστήνεται ο εμβολιασμός, χωρίς να έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα, παρόλο που τα περισσότερα σχολεία ζητούν τα βιβλιάρια των παιδιών.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1.Ποιός είναι ο σχεδιασμός του υπουργείου σας για τον συστηματικό έλεγχο της εφαρμογής του προγράμματος εμβολιασμού του πληθυσμού της Χώρας καθώς και για την εμβολιαστική κάλυψη των προσφύγων και των ομάδων του πληθυσμού που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση και δεν έχουν πρόσβαση στις δομές της υγείας;
2.Είναι στις προθέσεις του υπουργείου σας η θέσπιση του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους μαθητές του δημοτικού σχολείου, στο πλαίσιο της έμφασης στην πρόληψη που έχετε επανειλημμένως εξαγγείλει;»