Κάποτε λέγαμε ότι, όχι τόσο η Εθνική του ’87, αλλά ο Αρης του Ιωαννίδη, του Γκάλη, του Γιαννάκη και του Σούμποτιτς έβαλε το μπάσκετ στα ελλ
ηνικά σπίτια. Και η αλήθεια είναι, διότι αμυδρά έχω αυτές τις αναμνήσεις, πως κάθε Πέμπτη είχε εξελιχθεί σε κάθε σπίτι η βραδιά του «αυτοκράτορα» με τα τρία Final 4, με τις μεγάλες νίκες αλλά και τις ατυχίες / αποτυχίες στο τέλος.
Πιθανότατα σε 20-30 χρόνια να λέμε ότι ο Στέφανος Τσιτσιπάς έκανε το τένις το… εθνικό μας σπορ. Ξεπερνώ ότι κατόρθωσε να πάρει ένα πολύ μεγάλο τίτλο παρουσία του… πρωθυπουργούλι μας στο Λονδίνο (χεχε). Ο Tsitsifast κατόρθωσε να βάλει το τένις… στα καφενεία, όπου βραδιάτικα μεταξύ πόκας και ούζου ή μπύρας έβλεπαν το ματς με τον (εξαιρετικό παίκτη, έχει μπροστά του δέκα χρόνια μεγάλης καριέρας) Ντόμινικ Τιμ. Πολύ σπουδαίο.
Οπως σπουδαίος είναι ο Στέφανος. Και, επειδή πέρασε στα… ψιλά, μετά το καλοκαίρι όπου σε Παρίσι και Γουίμπλεντον δεν τα πήγε καλά, τι άλλαξε; Κίνηση ματ: έκλεισε τα social media και, ό,τι άφησε, τα ανέθεσε σε εταιρεία. Τυχαίο, όχι.
Παραλίγο να βγάλει και το 8,5άρι, για να περάσω στα στοιχηματικά, ο Τσιτσιπάς με το setcast, αρκετοί πάντως πήρατε το… 2-1 και χάρηκα όταν το είδα σε μνήματα σας. Δεν βγήκε το fun bet, βγήκε όμως το combo του 3.45 της νίκης του σε συνδυασμό με το over 22,5 games.
Πληρωμή κι από το σνούκερ σε ένα από τα καλύτερα ματς που έχω δει εδώ και μήνες. Διότι, όταν δεν αφήνεις ατιμώρητα τα λάθη του αντιπάλου και, για να το πω… αργείτικα, τον πας κόσα μέχρι τέλους (του frame) ματσάρα είναι.
Ο Ρόνι Ο’Σάλιβαν έκανε λίγα παραπάνω και ηττήθηκε με 9-7 από τον κάτοχο του παγκόσμιου τίτλου, Τζαντ Τραμπ, ο οποίος είναι πραγματικά ένας πολύ σπουδαίος παίκτης. Και στο σνούκερ, όπως και στον αθλητισμό, δεν μετρά μόνο μια μεγάλη επιτυχία αλλά η διάρκεια και πώς θα τη διαχειριστείς. 9-7 λοιπόν, πλερουά το 2.40 στο over 15,5 frames.
Στη μικρή φωτό οι χθεσινοί φιναλίστ του βορειοϊρλανδικού Open πριν καμιά 25αριά χρόνια και, στη μεγάλη, χθες. Ανάλογο… στόρι με του Αντετοκούνμπο ο Τραμπ, που όταν ήταν μικρός ήθελε να γίνει world champion και, στα 30 του, ήδη τα κατάφερε.
Στοιχηματικά πάντως, το σνούκερ κρύβει ευκαιρίες, χρόνια τώρα το έχω εντοπίσει. Οχι συνέχεια, όχι διαρκώς (έχει άλλωστε απανωτά τουρνουά, όπως το τένις) αλλά συμβαίνει…
Δύο ματς… την ίδια μέρα
Επί δικαίω αναρωτιέται ο Γιούργκεν Κλοπ αν τον… δουλεύουν, αφού ο προημιτελικός του Λιγκ Καπ με αντίπαλο την Αστον Βίλα, στο Μπέρμιγχαμ, ορίστηκε για τις 17 Δεκεμβρίου, ημέρα που η Λίβερπουλ θα αντιμετωπίσει στον ημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων μια εκ των Μοντερέι ή Αλ Σαντ… στην Ντόχα του Κατάρ!
Λογικά κάτι θα αλλάξει ως τότε. Ειδάλλως η πρωταθλήτρια Ευρώπης θα μπει στη μικρή λίστα ομάδων, μα και παικτών, που έχουν δώσει αγώνες… την ίδια ημέρα ή, ακόμη, και την επόμενη.
Ενας εξ αυτών ήταν ο «βιονικός» Σόρεν Λέρμπι που κατόρθωσε να αγωνιστεί σε δύο επίσημα παιχνίδια μέσα σε έξι ώρες, το μεσημέρι στην Ιρλανδία με την Εθνική, το βράδυ με τη Μπάγερν στη Γερμανία! Το 1985 έγινε και τον μέσο που είχε αριστερό πόδι με… χειρουργική ακρίβεια στις πάσες ήθελαν και οι δύο: στο Μόναχο όπου από το 1983 κάλυπτε τη θέση του μεγάλου Πάουλ Μπράιτνερ, και στο Δουβλίνο για το ματς ενάντια στην Ιρλανδία για τα προκριματικά του Μουντιάλ. Ελέω έλλειψης φωτισμού το ματς διεξαγόταν μεσημέρι αλλά ο Σεπ Πιόντεκ δεν χαρίστηκε στον Λέρμπι, τον κάλεσε και του γνωστοποίησε ότι θα ξεκινούσε. Και ο Ούντο Λάτεκ όμως τον ήθελε για το ματς Κυπέλλου με την Μπόχουμ που ξεκινούσε στις 20:00 ώρα τοπική.
Ο Λέρμπι όχι μόνο δεν δυσανασχέτησε, αλλά το είδε σαν πρόκληση! Ως το 59’ η Δανία προηγούνταν με 2-1 στο Δουβλίνο, ο Λέρμπι βγήκε αλλαγή, χαιρέτησε δια χειραψίας τον Πιόντεκ, έτρεξε για τα αποδυτήρια, έξω από το γήπεδο τον περίμενε ο Ούλι Χένες, αναχώρησαν συνοδεία περιπολικών για το αεροδρόμιο και, με ιδιωτικό τζετ ναυλωμένο από την Μπάγερν, ταξίδεψαν στο Ντόρτμουντ και, από εκεί οδικώς για το γειτονικό Μπόχουμ. Επεσαν σε… μποτιλιάρισμα και ο Λέρμπι έκανε τα τελευταία τρία χιλιόμετρα πριν το γήπεδο τρέχοντας και μπήκε αλλαγή στο ημίχρονο για την Μπάγερν! Το ματς μάλιστα έληξε 1-1 και κρίθηκε στην παράταση, με τον 27χρονο Λέρμπι να συμπληρώνει 134 αγωνιστικά λεπτά, σε δύο διαφορετικές χώρες μέσα σε έξι ώρες, έχοντας επίσης στο ενεργητικό του μία πτήση 736 μιλίων και… τρία χιλιόμετρα βάδην!
Τούτο, με αφορμή το αποψινό ματς στο Δουβλίνο ανάμεσα σε Ιρλανδούς και Δανούς…
Στοιχηματικά…
Ιρλανδία – Δανία (και Γιβραλτάρ – Ελβετία) για τον 4ο όμιλο, 15 βαθμούς έχουν οι Δανοί, 14 οι Ελβετοί και 12 οι Ιρλανδοί, με την Ελβετία βεβαίως να έχει την… καβάτζα του Nations League. Ας θεωρήσουμε δεδομένο όμως ότι θα νικήσει σήμερα τους… ψαράδες, άρα πάει στους 17. Οι Ιρλανδοί με νίκη (1-1 είχαν έρθει στην Κοπεγχάγη) θα πάρουν τη 2η θέση, αφήνοντας εκτός της Δανία που πάει για δύο αποτελέσματα απόψε. Τρομερό ότι, σε επίσημα ματς, η Ιρλανδία δεν έχει νικήσει τη Δανία από τα προκριματικά του Euro 1980! 2-0 τον Μάη του ’79 με γκολ των τζέρι Ντάλι και Ντον Γκίβενς, έκτοτε 3-6-0 για τους Δανούς ανεξαρτήτως έδρας. Στις τιμές φαβοριτίζεται η Δανία καίτοι στο Δουβλίνο οι Ιρλανδοί είναι ανταγωνιστικοί. Επιλογή το combo της μη δανέζικης ήττας με τουλάχιστον δύο γκολ στο ματς.
Ελλάδα – Φινλανδία στο ΟΑΚΑ, τελειώνει και το πανηγύρι των προκριματικών που ξεκίνησε πολύ άσχημα για την Εθνική μας αλλά, χάρη στην έλευση του Τζον Φαν’τ Σχιπ, το πράγμα έστρωσε. Σκεφτείτε ότι αν τους νικήσουμε απόψε, θα κλείσουμε με 14 β. έναντι 18 των Φιλανδών που για πρώτη φορά στην ιστορία τους θα είναι παρόντες σε τελική φάση μεγάλου τουρνουά. Μετράνε οι βαθμοί για το ranking, κέφι υπάρχει, όρεξη υπάρχει, βαθμολογικό κίνητρο… όχι. Νομίζω ότι θα το πάρουμε και αυτό, για να ανέβει η απόδοση κράτησα ένα πιθανό multiscore.