Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019

Το Καστράκι Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος Ασίνης και Αγίας Παρασκευής


Μετά από την εκδήλωση που πραγματοποίησε το σωματείο μας πριν από ενάμιση χρόνο για την συμβολή των ANZAC στην Ελλάδα, άρχισε η έρευνα για να βρούμε όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία, που να έχουν σχέση με την συμβολή της Ασίνης στη μάχη της 27ης Απριλίου 1941.
Στο σημείο που έχει φτάσει η έρευνα μπορούν να προ

κύψουν ικανά συμπεράσματα για την εξέλιξη των γεγονότων, στην τελευταία μάχη που έγινε στο τότε Νομό Αργολιδοκορινθίας, που μαζί με την μάχη της Καλαμάτας, οριοθέτησαν την έναρξη της Γερμανικής κατοχής στη χερσαία Ελλάδα. Θα παρουσιαστούν συνεντεύξεις από 9 άτομα που έζησαν τις στιγμές της μάχης. Μέρος της 5η τεθωρακισμένης μεραρχίας των Γερμανών που είχε σκοπό να εμποδίσει την εκκένωση των Συμμαχικών στρατευμάτων από την περιοχή του Ναυπλίου και του Τολού, έφτασε στα Λευκάκια, μπήκε στην Ασίνη, όπου συνάντησε την σθεναρή αντίσταση από 130 στρατιώτες των Συμμαχικών Δυνάμεων, κάτω από τις εντολές δύο ηρωικών αξιωματικών.
Μετά από ολιγόωρη μάχη στον κεντρικό δρόμο της Ασίνης, αλλά με πολλές δεκάδες θυμάτων, συμφωνήθηκε με τον Ταγματάρχη Hosier των Συμμαχικών Δυνάμεων η παράδοση στους Γερμανούς, των εκατοντάδων που έμειναν πίσω.

Με τιμή,
το Δ. Σ.