Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019

Σε ΑΕΙ από το... παράθυρο

Το κίνητρο που θεσμοθέτησε η πολιτεία ώστε να στραφούν τα παιδιά στον αθλητισμό εκμεταλλεύονται κάποιοι «αετονύχηδες» για να προσφέρουν την πολυπόθητη εισαγωγή σε πανεπιστήμιο. ΑΠΕ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:




Τι απαιτείται για την είσοδο σε κάποια ΑΕΙ; Ατελείωτες ώρες διάβ
ασμα, οι γονείς να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πάει το παιδί σε φροντιστήρια κ.λπ., είναι ίσως η βασική απάντηση. Μπορεί όμως να μην ισχύει τίποτα από αυτά. Αρκεί το παιδί να γραφτεί σε κάποιο αθλητικό σωματείο «με ειδική αθλητική αναγνώριση» μη διαδεδομένου αθλήματος, να έχει έναν γνωστό παράγοντα ή τα χρήματα για ένα ταξίδι στο εξωτερικό και η πολυπόθητη εισαγωγή σε ένα πανεπιστήμιο είναι εφικτή. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις χωρίς να... ιδρώσει και η φανέλα. Οι πρόσφατες ανακλήσεις «εγγραφών - μοριοδοτήσεων» αθλητών που δεν είχαν δικαίωμα για εισαγωγή σε ΑΕΙ ίσως να αποτελούν ένα... μικρό κομματάκι από το παγόβουνο.
«Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα μία ημέρα ξύπνησα τα ξημερώματα γιατί ο προπονητής έβαλε στην μπανιέρα έναν συναθλητή μου με καυτό νερό και οινόπνευμα προκειμένου να χάσει κιλά γιατί στις 06.00 ήταν η ζύγιση. Εγώ του κρατούσα το κεφάλι για να μην κοιμηθεί και πνιγεί», μας έλεγε πριν από λίγες εβδομάδες ανήλικη αθλήτρια που πήρε μέρος σε αγώνες Παγκοσμίου Πρωταθλήματος. Εκείνο που δεν μας είπε είναι ότι στη συγκεκριμένη κατηγορία σωματικού βάρους συμμετείχαν αθλητές μόνο από οκτώ χώρες και ο συγκεκριμένος αθλητής χωρίς να αγωνιστεί είχε, ήδη, εξασφαλίσει την εισαγωγή του στα ΤΕΦΑΑ.
Αθλητές που έχουν πετύχει διακρίσεις (σύμφωνα με το αρ. 34 παρ. 10γ του Ν.2725/99-ΦΕΚ 121 Α΄) «διεκδικούν εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπ/ση είτε υποβάλλουν, είτε δεν υποβάλλουν μηχανογραφικό δελτίο χωρίς ποσοτικό περιορισμό». Από την 1η-6η θέση Ολυμπιακών Αγώνων ή Παγκοσμίων Πρωταθλημάτων (από τις ηλικιακές κατηγορίες εφήβων - νεανίδων έως ανδρών - γυναικών) μπορούν να εισαχθούν σε τμήμα ή σε εισαγωγική κατεύθυνση των πανεπιστημίων και των ΑΣΠΑΙΤΕ, ΑΣΤΕ και ΤΕΦΑΑ και από την 7η-8η θέση στα ΤΕΦΑΑ. Επίσης δικαίωμα για μία θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δίνουν και οι επιτυχίες από Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα και σχολικούς αγώνες.
Κάθε χρόνο, κατά μέσον όρο, 1.000 μαθητές τυγχάνουν αυτών των προνομίων. Αξίζει να τονίσουμε ότι οι αθλητές - σπουδαστές δεν παίρνουν τη θέση κάποιου άλλου μαθητή διότι οι εισαγωγές γίνονται καθ’ υπέρβαση. Το κίνητρο που θεσμοθέτησε η πολιτεία ώστε να στραφούν τα παιδιά σε μια κοινωνική επωφελή δραστηριότητα όπως ο αθλητισμός, εκμεταλλεύονται όμως κάποιοι «αετονύχηδες» που παίζουν με την υγεία των παιδιών και την... τσέπη των γονιών για να τους προσφέρουν την πολυπόθητη εισαγωγή σε πανεπιστήμιο, η οποία σε πολλές περιπτώσεις δεν οδηγεί σε αποφοίτηση.
«Το σύστημα της μοριοδότησης των αθλητών - μαθητών χρειάζεται αξιολόγηση και πιθανή αναμόρφωση γιατί κάποιες φορές παρατηρούνται στρεβλώσεις. Πιστεύω για παράδειγμα ότι θα έπρεπε, σε αντιπαραβολή με μία μεμονωμένη επιτυχία, να αποτελεί κριτήριο και να επιβραβεύεται η διάρκεια της αγωνιστικής παρουσίας για έναν αθλητή - μαθητή», δήλωσε στην «Κ» ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς.
Ανάμεσα στους εισαχθέντες στα πανεπιστήμια είναι αθλητές με διάρκεια και επιδόσεις αλλά, όπως φαίνεται από τους αριθμούς, υπάρχουν και «περαστικοί», διαφορετικά με 1.000 εισαχθέντες κάθε χρόνο από αθλητικές επιτυχίες, η Ελλάδα έπρεπε να πρωταγωνιστεί σε παγκόσμιο επίπεδο σε όλα τα αθλήματα. Πρόσφατα, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακάλεσε έξι αποφάσεις εγγραφής αθλητών με αγωνιστικές διακρίσεις σε ατομικά ή ομαδικά αθλήματα στον ειδικό πίνακα που τηρείται στη ΓΓΑ. Οι  «εγγραφές» είχαν εγκριθεί κατόπιν απόφασης του πρώην ΓΓΑ Ιούλιου Συνοδινού χωρίς τα σωματεία των επιτυχόντων να διαθέτουν «ειδική αθλητική αναγνώριση». Οι ανακλήσεις αφορούσαν σε ρυθμική γυμναστική, στίβο και τένις. Επίσης, ακύρωσε τα πανελλήνια πρωταθλήματα γυναικών και νέων ανδρών στο κρίκετ και ανακλήθηκε η εγγραφή 15 αθλητών και αθλητριών από τον πίνακα των διακριθέντων. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν εναλλαγές παικτών με στόχο τη «χειραγώγηση» των αναμετρήσεων.
Εκεί όμως που γίνεται το μεγάλο... πάρτι είναι στα, αναγνωρισμένα από τη ΓΓΑ, μη ολυμπιακά αθλήματα. Οσο λιγότερο δημοφιλές είναι το άθλημα, τόσο περισσότερες «ευκολίες» υπάρχουν για μία θέση σε πανεπιστήμιο και, μάλιστα, χωρίς να... ιδρώσει ο ενδιαφερόμενος. Ιδιαίτερα σε μαχητικά αθλήματα που διαθέτουν πολλές κατηγορίες σωματικού βάρους, κάποιες με μικρή συμμετοχή, είναι σχετικά εύκολο να στείλουν αθλητή σε οκτάδα Παγκοσμίου Πρωταθλήματος ακόμα και εάν χρειαστεί να τον «βράσει» ο προπονητής του για να χάσει τα επιπλέον κιλΆ...
Έντυπη