Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019

ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ



 Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός στην ομιλία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου που ρυθμίζει θέματα αθλητισμού, δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:


«Συζητάμε σήμερα ένα νομοσχέδιο με ιδιαίτερη σημασία για τον αθλητισμό, καθώς μεταξύ άλλων περιλαμβάνει προβλέψεις για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της αθλητικής βίας και των χειραγωγούμενων αγώνων, για τον εκσυγχρονισμό και την εξυγίανση της οργάνωσης των αθλητικών ομοσπονδιών, ρυθμίσεις για την αξιοποίηση των Ολυμπιονικών μας, καθώς και για τη θεσμική διευκόλυνση της αξιοποίησης των ολυμπιακών και άλλων αθλητικών εγκαταστάσεων.

Θέλω να υπογραμμίσω το θετικό και εποικοδομητικό κλίμα που χαρακτήρισε τις συνεδριάσεις της αρμόδιας επιτροπής που επεξεργάστηκε αυτό το νομοσχέδιο. Είναι ακόμη μία απόδειξη ότι, πέρα από τις ιδεολογικές μας αφετηρίες και τις επιμέρους μας διαφορές, ζητήματα όπως ο αθλητισμός όχι μόνο μας επιτρέπουν, αλλά και υπαγορεύουν την αναζήτηση του κοινού τόπου και της συναίνεσης. Γιατί ο αθλητισμός, όπως και ο πολιτισμός είναι πεδία που πρέπει να μας ενώνουν.

Αυτός υπήρξε άλλωστε ο σταθερός γνώμονας της δράσης μου κατά τη θητεία μου στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού: Η υπηρέτηση των σημαντικότατων αυτών πεδίων της δημόσιας δράσης χωρίς παρωπίδες και αγκυλώσεις, η επίλυση των υπαρκτών προβλημάτων, και η διασφάλιση μιας ουσιαστικά καλύτερης προοπτικής για τον μαζικό, τον ερασιτεχνικό, τον επαγγελματικό αθλητισμό, τον πρωταθλητισμό και τον πολιτισμό μας.

Το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα κινείται σε πολλά σημεία του στην κατεύθυνση που είχαμε εκείνη την περίοδο ιχνηλατήσει κατά την προετοιμασία και την σύνταξη του τότε αθλητικού νόμου, ύστερα από την κωπιώδη εργασία της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής και με διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τους πολίτες – μια νομοθετική πρωτοβουλία η οποία ως γνωστόν ήταν έτοιμη και θα είχε εισαχθεί αν η χώρα, όπως ανέφερε και ο συνάδελφος εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μπουρνούς, αλλά και ο Υπουργός κ. Αυγενάκης, δεν οδηγούταν σε πρόωρες εκλογές στις αρχές του 2015.

Υπογραμμίζω λοιπόν πρώτα απ’ όλα τις διατάξεις για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της αθλητικής βίας. Η δυνατότητα αξιοποίησης ήδη δημοσιευμένου οπτικοακουστικού υλικού και η επέκταση των ορίων εφαρμογής των ποινικών διατάξεων, σε συνδυασμό με την πλήρη ονομαστικοποίηση των εισιτηρίων θα αποτελέσει ένα ισχυρό θεσμικό όπλο για την οριστική εξάλειψη αυτής της πληγής στην ελληνική κοινωνία.

Και βεβαίως, πρέπει να τεθεί όριο αριθμού θητειών για τα όργανα διοίκησης των ομοσπονδιών, πρόβλεψη που υπήρχε και στο αθλητικό νομοσχέδιο που είχαμε προετοιμάσει τότε, και νομοθέτησε το 2019 και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακούσαμε αυτές τις μέρες παράγοντες να λένε πως οι ομοσπονδίες είναι το σπίτι τους και μόνο σηκωτοί – περίπου αυτό είπαν – θα βγουν από εκεί. Ακούσαμε πολλούς να ζητάνε να αυτορρυθμιστούν, την ώρα που εδώ και δεκαετίες δεν έχουν κάνει τίποτα γι’ αυτό, όταν γνωρίζουμε ότι οι ίδιοι άνθρωποι διοικούν τις ομοσπονδίες για τριάντα και σαράντα χρόνια. Αυτή η υποκρισία και η ιδιοκτησιακή νοοτροπία πρέπει επιτέλους να σταματήσει. Γιατί όλοι αυτοί διαχειρίζονται και χρήματα του ελληνικού λαού με επιχορηγήσεις όλα αυτά τα χρόνια εκατομμυρίων ευρώ. Και σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν φερθεί όπως αρμόζει στους αθλητές των ομοσπονδιών και των σωματείων και δεν σέβονται τον αθλητή όπως όφειλαν. Και θυμίζω εδώ τις σχετικές αναφορές που έγιναν στην αρμόδια επιτροπή από ολυμπιονίκες και αθλητές αλλά και τις δηλώσεις που ο Υπουργός, πριν λίγο στην ομιλία του διάβασε εδώ στην Ολομέλεια. Και ενώ η πολιτεία δίνει τόσα χρήματα για τους αθλητές, όλοι γνωρίζουν ότι οι οικογένειες γονατίζουν οικονομικά για να στηρίξουν τα παιδία τους στον αθλητισμό.

Και τα λέω αυτά με το όνομά τους γιατί κατά τη θητεία μου στο Υπουργείο επέλεξα ως όφειλα να σταθώ απέναντι σε τέτοια συμφέροντα – και γνωρίζετε καλά σε τι αναφέρομαι – χωρίς να υπολογίσω ούτε στιγμή το πολιτικό κόστος.

Όπως επίσης είχα στείλει στο αρμόδιο ελεγκτικό συμβούλιο του Υπουργείου και σε αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών έγγραφα για ελέγχους στις ομοσπονδίες, για τα αποτελέσματα των οποίων πιστεύω πως πρέπει κύριε Υπουργέ επιτέλους να πληροφορηθεί η Βουλή και οι πολίτες, και κάποια στιγμή να ανασύρετε αυτά τα έγγραφα και να δείτε τι ακριβώς έχει γίνει με τους ελέγχους γιατί εδώ μιλάμε για εκατομμύρια ευρώ που έχουν διαχειριστεί οι ομοσπονδίες, και να δούμε αν τα διαχειρίστηκαν σωστά. Πρέπει λοιπόν αυτοί οι έλεγχοι να έχουν γίνει στα πέντε χρόνια από τότε και να μας ενημερώσετε για τα αποτελέσματα.

Και θα πρέπει επιτέλους να δούμε την απευθείας επιχορήγηση των σωματείων, χωρίς μεσολαβητές, αφού βεβαίως ξεκαθαριστεί ποια απ’ αυτά είναι όντως ενεργά και δεν είναι σωματεία-σφραγίδες.

Οφείλουμε λοιπόν όλοι να στηρίξουμε τον υγιή αθλητισμό. Να αναπνεύσουν οι αθλητές μας και να μην πνίγονται από κάποιους στις διοικήσεις των ομοσπονδιών όπου βρίσκονται τριάντα-σαράντα χρόνια οι ίδιοι.

Θέλω τέλος να αναφερθώ στις προβλέψεις που διευκολύνουν την αξιοποίηση των αθλητικών εγκαταστάσεων. Πρόκειται για ένα τεράστιο πρόβλημα και ζητούμενο δεκαετιών. Αρκεί να επισημάνω ότι όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου στο Υπουργείο, δεκάδες αθλητικές εγκαταστάσεις, μεταξύ των οποίων και το ΟΑΚΑ ήταν αυθαίρετες, γεγονός που ουσιαστικά οριοθετούσε εξαιρετικά αρνητικά κάθε προσπάθεια αξιοποίησης. Και ξεκινήσαμε τις διαδικασίες για τη νομιμοποίηση αυτών των αυθαίρετων αθλητικών εγκαταστάσεων και τις οποίες συνέχισε βεβαίως και ο κ. Κοντονής και ο κ. Βασιλειάδης. Χαίρομαι λοιπόν γιατί ξαναπιάνουμε σήμερα το νήμα για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση αυτών των πολύτιμων αθλητικών υποδομών.

Και να αναφέρω εδώ τη συμφωνία που υπογράψαμε με τον τότε Περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρό με την οποία συμφώνησε μετά από συνάντηση που είχαμε και η κ Ρένα Δούρου ώστε να γίνει με ήδη διαθέσιμους πόρους της Περιφέρειας η απολύτως αναγκαία συντήρηση του ΟΑΚΑ. Δεν γνωρίζω πόσο προχώρησε αυτή η συμφωνία, πάντως πρέπει να τη δείτε, υπήρχαν αυτοί οι πόροι και πιστεύω ότι αυτή η παρέμβαση, συντήρηση στο ΟΑΚΑ πρέπει να γίνει.

Κλείνω όπως ακριβώς ξεκίνησα. Ο αθλητισμός και ο πολιτισμός πρέπει να μας ενώνουν. Το χρωστάμε στις Ελληνίδες και τους Έλληνες, στα παιδιά και τους νέους ανθρώπους που αθλούνται, στους πρωταθλητές και Ολυμπιονίκες μας που μας κάνουν υπερήφανους. Με πνεύμα συναίνεσης, αλλά και σοβαρότητας απέναντι στα προβλήματα και τις προκλήσεις, μπορούμε και οφείλουμε να προχωρήσουμε μπροστά»