Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2019

κοπές Ναβαλίνας στην Αργολίδα

Αποτέλεσμα εικόνας για Άνοιξε την αυλαία η Αργολίδα
Επιλεκτικά σε λίγα κτήματα πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες μέρες οι πρώτες κοπές Ναβαλίνας στην Αργολίδα, καθώς η φετινή χρονιά είναι πιο όψιμη κατά περίπου δύο εβδομάδες, ενώ στο τέλος του μήνα εκτιμούν οι γεωπόνοι ότι οι καρποί θα έχουν φτάσει σε ικανό σημείο ωρίμανσης και τότε αναμένεται να ξεκινήσει η γενικευμένη συγκομιδή.
Η παραγωγή σε όλες τις κύριες περιοχές της καλλιέργειας είναι μειωμένη, με τα ποσοστά της πτώσης να κυμαίνονται από 20% μέχρι και 50%. Ωστόσο, από την Αργολίδα και την Ηλεία, μέχρι τη
ν Αιτωλοακαρνανία και την Άρτα, κοινός τόπος είναι ότι η φετινή χρονιά θα δώσει μεγαλύτερο ποσοστό καλών εμπορικών μεγεθών στο σύνολο της παραγωγής.

Μαζικές κοπές από Νοέμβρη

«Σήμερα κόβονται οι πρώτες ποσότητες που θα περάσουν από αποπρασινισμό και θα πάρουν τον δρόμο των αγορών του εξωτερικού, κυρίως στην Κεντρική Ευρώπη και στις χώρες της Βαλκανικής. Η εικόνα είναι άριστη και τα νούμερα πολύ καλά, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις μας για τη φετινή παραγωγή», μας είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αργολίδας ΡΕΑ.
Από την πλευρά του, ο γεωπόνος Στέφανος Μαρινάκης από το Άργος, παρατηρεί ότι προς το παρόν οι πρώτες κοπές περιορίζονται σε λίγα στρέμματα που έχουν φτάσει τα 12 brix και κατευθύνονται κυρίως στην εσωτερική αγορά. «Ελάχιστοι έμποροι ξεκίνησαν εξαγωγές αποπρασινισμένων. Για μαζικές κοπές θα μιλάμε από την 1η Νοεμβρίου και μετά, όπως υπολογίζουμε», είπε, μιλώντας στην «ΥΧ». Οι τιμές, σύμφωνα με τον ίδιο, διαμορφώνονται σε 30 λεπτά καθαρά στον παραγωγό για εξαγωγές και σε 25 λεπτά καθαρά για την εσωτερική αγορά.
«Η παραγωγή στην Αργολίδα είναι μειωμένη κατά 20%-30%, αλλά έχουμε καθαρούς καρπούς και καλά μεγέθη. Έχουμε κάθε λόγο να περιμένουμε μια καλή πορεία και εμπορικά, έστω και με το δεδομένο ότι χάνουμε ένα μέρος της πρωιμότητας, λόγω του ότι η χρονιά πήγε την ωρίμανση πιο πίσω και η συγκομιδή θα δουλευτεί πιο αργά», ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΑΣΟΑ Δαναός, Γιώργος Ντόκος.
Μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης, της τάξης του 40%-50%, αλλά καλή παραγωγή ποιοτικά, αναμένουν οι καλλιεργητές στην Ηλεία, αφενός επειδή είναι χρονιά που έπεται μιας σεζόν με φορτωμένα δέντρα, αφετέρου γιατί οι βροχές του Απριλίου και του Μαΐου επηρέασαν αρνητικά την ανθοφορία και την καρπόδεση.
Ανάλογη είναι η εικόνα και στο Μεσολόγγι, όπου η συγκομιδή δεν αναμένεται να ξεκινήσει νωρίτερα από το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.
ypaithros.gr