Τρίτη 16 Ιουλίου 2019

"Xαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο νομός Αργολίδας"

Οι εκλογές της 7ης Ιουλίου έδειξαν οτι η κοινωνία έχει αν
άγκη από ένα νέο τρόπο αντιμετώπισης της πολιτικής.
Η αλλαγή των πολιτικών χώρων πλέον είναι δεδομένη και η μετακίνηση ψηφοφόρων από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ το 2015 και από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ στη ΝΔ το 2019 αποδεικνύει οτι το δίλημμα ΔΕΞΙΑ - ΑΡΙΣΤΕΡΑ είναι πλέον ξεπερασμένο. Οι ίδιοι πολίτες που το 2015 τοποθετούσαν τον εαυτό τους στην Αριστερά σήμερα τον τοποθετούν στην Δεξιά.

Τι άλλαξε όμως;
Τα παραδοσιακά κόμματα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, στον σχεδόν μισό αιώνα από την πτώση της Δικτατορίας και την αλληλοδιαδοχή τους στην εξουσία δεν επένδυσαν στην παραγωγή στελεχών με πολιτική άποψη και σκέψη παρά ακολούθησαν τον εύκολο δρόμο της παραγωγής κομματαρχών μέσα από τον στενό κομματικό σωλήνα, που αδυνατούν να ακολουθήσουν τις αλλαγές της κοινωνίας περιοριζόμενοι στο στενό κομματικό ακροατήριο που οπαδικά φωνάζει για ΑΡΙΣΤΕΡΑ και ΔΕΞΙΑ.
Απ' την άλλη πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ, το κατεξοχήν κόμμα της κρίσης αποτελεί έναν ιδεολογικό αχταρμά, χωρίς ιδεολογικές βάσεις, με ψηφοφόρους που δεν γνωρίζουν καν τους υποψηφίους της παράταξης τους στις βουλευτικές εκλογές και τι εκπροσωπούν αυτοί. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο νομός Αργολίδας όπου το 20% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δεν επέλεξε υποψήφιο παρά στήριξε το κόμμα.
Αυτή η εκλογική στρέβλωση αποδεικνύει οτι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ρίζες και στελέχη στην κοινωνία αλλά αποτελεί την σανίδα σωτηρίας των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ για μια νέα κεντροαριστερά.
Το πρόβλημα στην εξίσωση αυτή είναι ένα 42% των Ελλήνων που από τον Σεπτέμβριο του 2015 έχει αποστραφεί την πολιτική και απέχει από τις εκλογικές διαδικασίες. Κατα κύριο λόγο είναι νέοι που δεν στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν έχουν πάθει λοβοτομή ξεχνώντας τα νταούλια που χτυπούσε στης αγορές ο Τσίπρας, αλλά δεν αποδέχονται και την συνύπαρξη τους με με τον Βορίδη, τον Γεωργιάδη και τον Σαμαρά, γιατί επίσης δεν έχουν πάθει λοβοτομή ξεχνώντας τα τσεκούρια, τον αντισημιτισμό, τους προδότες και τα σκισμένα μνημόνια στο Ζάππειο.
Είναι η ώρα ένα σοβαρό ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ να βγει ΜΠΡΟΣΤΑ και να εκφράσει την σοβαρότητα και τη συνέπεια λόγων και έργων.
Η κρίση επειδή είναι κρίση της κοινωνίας, που στρεβλά διαμορφώθηκε μετά την πτώση της Δικτατορίας, έχει ακόμα να φάει πολλούς διάττοντες αστέρες που είτε έταξαν για να ανέλθουν στην εξουσία, είτε δεν έκαναν την αυτοκριτική τους και στηρίχθηκαν σε σαθρές λαϊκίστικες και ακραίες βάσεις.
Σε λίγο καιρό θα είμαστε #mazi.....

Petros Thomopoulos