Τετάρτη 8 Μαΐου 2019

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2019, Κλεισθένης (γράφει ο Κώστας Καραμπής)

Αποτέλεσμα εικόνας για Κώστας Καραμπής)
Γράφει ο Κώστας Καραμπής,
υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Ναυπλιέων
με το συνδυασμό “Ναυπλία Πρωτεύουσα” του Τάσου Σαλεσιώτη

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές 2019, έρχονται να αλλάξουν κυρίως την εκλογική διαδικασία;

1. Φέρνουν αλλαγές στην εκλογή των οργάνων-τα οποία πλέον, προκύ
πτουν με τη μέθοδο της απλής αναλογικής και από την ποσόστωση της τάξεως του 40%.

2. Μια σημαντικήαλλαγή, η οποία θα πρέπεινα αποσαφηνιστεί και αξίζει να υπογραμμιστεί, ώστε να περιοριστούν φαινόμεναπιθανής εκμετάλλευσης, είναι: Οι εκλογές στους δήμους, περιλαμβάνουνπλέον, δυο κάλπες. Η μια αφορά τον δήμαρχο και τους υποψήφιους δημοτικούςσυμβούλους. Η άλλη αφορά το συμβούλιο της κοινότητας. Ο ψηφοφόρος πλέον, έχει το δικαίωμα να επιλέξειτο αρεστό ψηφοδέλτιο το οποίο αφορά το δημοτικό συμβούλιο και να επιλέξει διαφορετικό ψηφοδέλτιο, άλλου συνδυασμού, στο συμβούλιο της κοινότητας. ΔΕΝ υπάρχει δηλαδή, καμία δέσμευση στον ψηφοφόρο, η οποία να του επιβάλει, να ακολουθήσει πιστά και αποκλειστικά, ένα και μόνο ένα,πολιτικό σχήμα.

Ο Κλεισθένης αποτελεί ίσως μια καινοτομία, ωστόσο, θα μπορούσε σίγουρα να λειτουργήσει στην Ελβετία – στην Ελλάδα, λόγω της προσωπικής μου εμπειρίας, κρατώ σχετικές επιφυλάξεις σε ότι αφορά την αποτελεσματικότητα του στην κοινωνία και στην εύρυθμη λειτουργία των ΟΤΑ.
Τις πιθανότητες του τρόπου λειτουργίας του Κλεισθένη, τολμώ να τις μεταφράσω σε αριθμούς: προβλέπω 95% ακυβερνησία 5% μοντέρνα πολιτική.
Όπως και να έχει, οι αλλαγές θα είναι σημαντικές, ενώ αυτές, θα έρθουν άμεσα.

Ως Ναυπλία πρωτεύουσα, και αφού αναλύσαμε τη κείμενη νομοθεσία:
Αποφασίστηκε, η μη συμμετοχή μας στα τοπικά συμβούλια-όπως αποδεικνύεται, καλώς πράξαμε-οι εντάσεις μεταξύ των υποψηφίων, είναι οριακές στους τόπους.
Εγώ προσωπικά, δεν μένω εκεί, παίρνω δημόσια θέση, και προτείνω τη στήριξη κάθε ανεξάρτητου τοπικού συνδυασμού, αν αυτός υπάρχει.
Επικαλούμενος την εμπειρία μου στην αυτοδιοίκηση, ερμηνεύω τη τάση των κεντρικών συνδυασμών, να εντάξουν τοπικά συμβούλια στους κόλπους τους.
Σε περίπτωση ήττας, θα καλεστούν τα τοπικά συμβούλια να αναλάβουν δράση, ως μέσο πίεσης του ΔΣ.

Εμείς, ως Ναυπλία πρωτεύουσα, έχουμε τις απαντήσεις.
Μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε κάθε περιβάλλον το οποίο θα έχει προκύψει, ακόμα και αν αυτό, είναι τοξικό.


Βιογραφικό

Η παρουσία μου στην αυτοδιοίκηση ίσως έχει το φτωχότερο βιογραφικό όλων των υποψηφίων-άνευ λοιπόν περγαμηνών.
Κατοικώ μόνιμα στο Ανυφί, ενώ δραστηριοποιούμαι στον τομέα των μεταφορών ως αυτοκινητιστής, είμαι και αγρότης.
Υπήρξα μέλος της ΑΝΤΙΤΑΙΠΕΔ επιτροπής του δήμου Ναυπλιέων-από την οποία και αποχώρησα .
Υπήρξα μέλος του αγροκτηνοτροφικού συλλόγου Αργολίδας με παρουσία στα μπλόκα κ.α.

Η εμπειρία μου στα της αυτοδιοίκησης:

Περίοδος 2011-2014: υπήρξα πρόεδρος της ΤΚ Ανυφίου εκλεγμένος με τον συνδυασμό “Ναυπλία πρωτεύουσα” του Τάσου Σαλεσιώτη.
Περίοδος 2014-έως σήμερα: είμαι μέλος του ΤΣ Ανυφίου, εκλεγμένος με τον συνδυασμό “Ναύπλιο, νέα ελπίδα” του Χρήστου Γραμματικόπουλου.
Σημείωση: ο Χρήστος Γραμματικόπουλος μέσα από τη συνεργασία μας αποδείχτηκε ανώτερος τόσο των προσδοκιών μου, όσο και των περιστάσεων. Έδειξε ατσάλινη θέληση στις προκλήσεις, στεκόμενος σταθερός στις αξίες του, προασπίζοντας τόσο τον συνδυασμό “Ναύπλιο νέα ελπίδα”, όσο τους πολίτες και τα δικαιώματα τους-όλα αυτά χωρίς εκπτώσεις, χωρίς ευκαιριακά χτυπήματα κατά της αρχής.
Ότι έγινε, έγινε με λόγο, αιτία, με επιστημονική & νομοθετική στοιχειοθέτηση των δράσεων-έγινε, χωρίς ίχνος στείρας πολιτικής.
Ο Χρήστος, θα λείψει από την αυτοδιοίκηση.

Στις αλλότριες εποχές που διανύουμε, θεωρώ χρέος όλων να ασχοληθούν με την αυτοδιοίκηση.
Είναι υποχρέωση, ώστε να φύγουμε από το τέλμα το οποίο διανύουμε.
Η ύπαιθρος ρημάζει, το αγροτικό προϊόν είναι στη χειρότερη στιγμή του, μιας και το συνεταιριστικό κίνημα έχει αλλοτριωθεί-ως απόρροια της κατάστασης, ο νέος προτιμά τη φυγή από το να ασχοληθεί εκτός των άλλων και με τα κοινά-άρα, με την άνθηση του τόπου.
Αναφέρω όλα τα παραπάνω, διότι είναι πράγματα, τα οποία θα έπρεπε να απασχολούν ένα δήμο αγροτικό, τουριστικό με σημαντική δραστηριότητα αλιείας.

Τακτική

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, εννοώντας το δεδομένο να υπάρχει το αναφαίρετο δικαίωμα της ελεύθερης βούλησης-τότε, επιτρέπεται εκτός της κοινής γραμμής του όποιου συνδυασμού, στον κάθε υποψήφιο, να αναπτύξει τη δική του προσωπικότητα, άρα να έχει επιπλέον απόψεις, τις οποίες, ελεύθερα εκφράζει.
Με γνώμονα αυτά, ο καθείς έχει το δικαίωμα να χαράξει μια επιπλέον πορεία-το ονομάζω προσωπική ευθύνη.

Ο αγώνας λοιπόν αυτός, έχει δύο σκέλη: α. το συλλογικό κομμάτι το οποίο παραπάνω εν τάχει ανέλυσα – το κεντρικό πλαίσιο θα ειπωθεί από τον επικεφαλής, Τάσο Σαλεσιώτη. β. ο προσωπικός σχεδιασμός του κάθε υποψηφίου, ίσως έχει προκύψει ιδεατά, επί τη ευκαιρία ή επί του πρακτέου-πράγματα τα οποία, παρακάτω θα απαντηθούν.

Προσωπικές επιδιώξεις.

Εν αρχή να αναφέρω, δεν έχω έρθει σε καμία συμφωνία θέσης σε περίπτωση εκλογής μου, δηλαδή για αντιδήμαρχος κλπ ούτε σε κάποιο βόλεμα, ακόμα και στη περίπτωση μη εκλογής μου.
Αποχωρώ και δεν διεκδικώ εκ νέου τίτλο στη ΤΚ Ανυφίου, διότι όλες οι μάχες κερδήθηκαν μεν, όμως έφτασε η ώρα αυτές να εδραιωθούν και να διεκδικηθούν επιπλέον πράγματα για το σύνολο των δημοτών-σε κεντρικό επίπεδο δήμου, από τα κέντρα των αποφάσεων:την κυβέρνηση και την περιφέρεια, από την ίδια την Ευρώπη.

Σχεδιασμός:

Ο σχεδιασμός μου έχει ως γνώμονα τον άνθρωπο, τη χρηστή διοίκηση, τη βιώσιμη λειτουργία του δήμου η οποία θα μας προφυλάξει από περιπτώσεις εποπτείας, διοικητικής και όχι αιρετής διοίκησης-δηλαδή από τα μνημόνια.

Επιγραμματικά αναφέρω:

1. Τα Αγροτικά προϊόντα.Η προστασία τιμής τους κλπ σχετικά, θα μας απασχολήσουν ως αρχή. Κακώς που έως σήμερα, δεν έχει γίνει κάτι σχετικό.
2. Θεματοποίηση του μαραθωνίου. Σημαίνει ότι, στον χάρτη θα πρέπει να μπουν ανά χρόνο, ο δρόμος των αρχαιοτήτων, τα αρχαία, τα ψαροχώρια-η θάλασσα. Με σκοπό, τη γνωριμία των τόπων από τους επισκέπτες, τη συμμετοχή των κατοίκων στη γιορτή, άρα την αποκέντρωση.
3. Αλλαγή στον ορισμό των αντιδημάρχων. Θα πρέπει να υπάρξουν αντιδήμαρχοι αγροτικής ανάπτυξης & αλιείας, και τουρισμού.
4. Ο δήμος Ναυπλιέων, είναι ανάγκη νατομεοποιηθεί σε: παλιό Ναύπλιο, νέο Ναύπλιο, κοινότητες.
5. Αιχμή του δόρατος θα πρέπει να είναι η κοινωνική πολιτική: η προστασία της δημόσιας περιουσίας, η προστασία του νερού ως κοινωνικό αγαθό, οι κοινωνικές δομές στα νήπια, στη τρίτη ηλικία και στα αμεα-θα πρέπει ως σύνολο να μας απασχολήσουν, και να μεριμνήσουμε τα σχετικά.
6. Επίτευξη διαδημοτικής συνεργασίας. Είναι ανάγκη να αναπτυχθεί συνεργατικά όλη η περιοχή, και όχι μέρος αυτής. Η διαδημοτική συνεργασία θα φέρει παραπάνω οικονομικούς και όχι μόνο πόρους στους τόπους-ενώ θα αποτελέσει, καινοτόμο εργαλείο ανάπτυξης.
7. Παροχή ίσων ευκαιριών στους επαγγελματίες του τόπου. Καταπολέμηση της απομόνωσης, προώθηση της διαφάνειας, της ίσης συμμετοχής ανάλογα της δυναμικής και της τεχνογνωσίας του επαγγελματία στα μικρά ή τα μεγάλα έργα.
8. Εξυγίανση της ΔΕΥΑΝ-η οποία θα πρέπει να ακολουθήσει και να εφαρμόσει σύγχρονες μεθόδους.Που σημαίνει: Λειτουργία ως ΔΕΥΑ, άρα συνεργασία με τις όμορες και όχι μόνο ΔΕΥΑ-με σκοπό την ανταλλαγή τεχνολογικών απόψεων & γνώσεων, με σκοπό τη καινοτομία. Απαιτείται η υιοθέτηση πρακτικών προστασίας του νερού κατά της ιδιωτικοποίησης (συνεργασία λχ με τη κίνηση 136). Που σημαίνει: προστασία της εργασίας των υπαλλήλων των ΔΕΥΑ, καθώς και του καταναλωτικού κοινού.
9. Οι σύλλογοι που δραστηριοποιούνται στο δήμο, θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα παραμείνουν ή όχι, εν ενεργεία. Που σημαίνει, απαιτούνται συνεχείς δράσεις προς όφελος αυτών ή αυτού που εκπροσωπούν-όσοι επιμένουν να παρουσιάζουν έργο, μια φορά το χρόνο με τη μορφή πανηγυριού, δεν θα έχουν λόγο λειτουργίας. Ο πολιτισμός και η συλλογικότητα, θα πρέπει να πάρουν, το κομμάτι που τους ανήκει.
10. Για τα σημαντικά θέματα που αφορούν το σύνολο του δήμου ή και γενικότερα, θα πρέπει ο κάθε πολίτης να γνωμοδοτήσει σχετικά. Σημαίνει: α. προώθηση των συνελεύσεων των κατοίκων στα θέματα της κοινότητας και του δήμου, β. προώθηση δημοψηφίσματος στα σοβαρά δημοτικά θέματα ή και στα εθνικής σημασίας, τα οποία μας αφορούν.
11. Προστασία της εργασίας του δημοτικού υπαλλήλου. Αυτοσκοπός όλων, θα είναι η εξυπηρέτηση του πολίτη, χωρίς μεσάζοντες. Η μόνη παρέμβαση του αιρετού θα πρέπει να γίνεται μόνο, αν ο υπάλληλος αμελεί τα καθήκοντα του ή αν ο πολίτης εκφράσει αιτιολογημένο παράπονο.
12. Πλήρης διαφάνεια, πλήρης ενημέρωση σε θέματα που αφορούν τον πολίτη, τον άνεργο, τον αμεα, τον πολίτη της τρίτης ηλικίας-για θέματα που αφορούν εργασία, παροχές, γενικές εξελίξεις.
13. Μέριμνα για τα αδέσποτα. Πάνω σε αυτό το θέμα πιστεύω στην προώθηση της υιοθεσίας-ενώ, μπορούν να δοθούν και κίνητρα υιοθεσίας. Πάνω σε αυτό το πλαίσιο, επιθυμώ να εργαστώ.
14. Απορρίμματα & ανακύκλωση. Είναι ένα σοβαρό θέμα, το οποίο θα πρέπει επιτέλους να επιλυθεί. Η επίλυση είναι εύκολη, αλλά απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη των πολιτών.
15. Λιμάνι. Το λιμάνι είναι η ζωογόνος δύναμη του τόπου. Πιο πολύ αφορά τη περιφέρεια η ανάπτυξη του, πάρα τόσο το ίδιο το Ναύπλιο.

Η τακτική που ακολουθώ, είναι η κοινωνική.

Απολογιστικά η περίοδος 2011-2019:

1. Στον κίνδυνο αρπαγής από την πολιτεία, μέρους του προαυλίου στο 1ο Αγγελοπούλειο δημοτικό σχολείο Ανυφίου, και αφού εξάντλησα όλα τα περιθώρια: επίσκεψη στην εισαγγελία, στη πρωτοβάθμια εκπαίδευση, στις ΤΥ του δήμου και της περιφέρειας, στη δημοτική αρχή, στα μέλη του Αγγελοπούλειου ιδρύματος κ.α. Αφού όλα ήτο ατελέσφορα, οι κάτοικοι αφού καλέστηκαν σε συνέλευση, συμφώνησαν και μάζεψαν υπογραφές για τη προστασία του. Αποτέλεσμα, το σχολείο παρέμεινε, έγινε 6ταξιο, προωθήθηκε και μπήκε στο ΕΣΠΑ.

2. Το βαλτωμένο από την δημοτική αρχή του δήμου Ναυπλιέων (δήλωναν αναρμόδιοι) και κατασκευασμένο από επί δήμου Μιδέας δίκτυο ύδρευσης με νερό Λέρνης–προχώρησε, μετά από αναφορές δικές μου, την παρέμβαση των επιθεωρητών περιβάλλοντος, της εισαγγελίας εφετών, τη κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων. Αποτέλεσμα της συνεχόμενης πίεσης, είναι η υδροδότηση του Ανυφίου με νερό Λέρνης, καθώς και των άλλων δικαιούχων-όφελος στον τόπο, σε όμορους τόπους & διαδημοτικό όφελος.

3. Επαναλειτουργία του Αγγελοπούλειου ιδρύματος.

4. Στο άκουσμα για το κλείσιμο της τράπεζας Πειραιώς-η μόνη!Κοινότητα, η οποία ασχολήθηκε κατά του κλεισίματος, ήταν η ΤΚ Ανυφίου μετά από παρέμβαση της αντιπολίτευσης και μόνο! Θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπήρξε επίσημη τοποθέτηση του βουλευτή κ Γκιόλα

5. Σταμάτησε, η καταστροφική κοπή δέντρων εσπεριδοειδών-με αφορμή τη καταπολέμηση της τριστέτσα. Η οποία ασθένεια, πάρα τη κινδυνολογία, δεν έκανε τα άλματα τα οποία μας απειλούσαν. Αποτέλεσμα, η πολιτεία μπορεί να μην έχει ασχοληθεί σοβαρά- ο καλλιεργητής όμως, αφού ενημερώθηκε, ψάχνει και εφαρμόζει άλλα ανθεκτικά υποκείμενα-εκκρεμεί μια αναφορά, την οποία έχει αναλάβει εν ενεργεία ευρωβουλευτής, να καταθέσει.

6. Σταμάτησα το εμπόριο θανάτου. Ως πρόεδρος είπα όχι στη πώληση ταφικών μνημάτων-πράγμα το οποίο με έβαλε στο στόχαστρο της εκκλησίας.

7. Κλπ κλπ
Ο προσωπικός σχεδιασμός ο οποίος έχει προκύψει, δεν είναι ιδεατός ή επί τη ευκαιρία, είναι επί του πρακτέου.

Για να πετύχουν όλα αυτά όμως, η εμπειρία έχει δείξει, ότι ο πολίτης έχει απαιτήσεις, όταν χρειαστεί είναι πάντα συμμέτοχος στη γνωμοδότηση, στις εξελίξεις και στις όποιες διεκδικήσεις.


Αγαπητοί δημότες, ο δήμος Ναυπλιέων βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο.

Η παρούσα δημοτική αρχή θεωρώ είναι αναποτελεσματική σε νευραλγικούς τομείς-στην ανάπτυξη του τόπου, και στη διεκδίκηση πραγμάτων.

Ο δήμος Ναυπλιέων θα πρέπει να αλλάξει σελίδα-για να γίνει αυτό, χρειάζεται ο πολίτης να αποφασίσει σχετικά, αν επιθυμεί δηλαδή την ουσιαστική αλλαγή. Μια αλλαγή όχι απλά της δημοτικής αρχής αλλά αν θέλει να αλλάξει μια παγιωμένη πολιτική 10ετιων.

Η Ναυπλία πρωτεύουσα, με επικεφαλής τον Τάσο Σαλεσιώτη, τον τέως νομάρχη ο οποίος έβαλε τη ξεχασμένη Αργολίδα αλλά και τις απομονωμένες περιοχές της εκ νέου στον ανταγωνισμό, μέσω του δρόμου των αρχαιοτήτων & την ανάπτυξη του λιμένα Ναυπλίου.

Που είχε στα 4 χρόνια θητείας του, αλλάξει τα κτιριακά σχολικά δεδομένα, αναφέρω 2 από τα 22: ειδικό σχολείο Άργους, ΕΠΑΛ Άριας.

Ο οποίος ήταν δίπλα στον παραγωγό αγροτικών προϊόντων και με σημαντικό κομμάτι στην επέκταση του Αναβάλου.

Με πρακτέα κυρίως αυτά και άλλα πολλά, προτάσσουμε την θέληση, τη μαχητικότητα, την εμπειρία και ζητώ από τους πολίτες τη στήριξη όχι μόνο του προσώπου μου, όλου του συνδυασμού, προκειμένου να πάμε μπροστά.


Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος δήμου Ναυπλιέων
Κων/νος Π. Καραμπής