Η αξιοποίηση επιχορηγούμενων προγραμμάτων με μεθοδολογία και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό.
Οι συνθήκες λειτουργίας των Δήμων έχουν μετεξελιχθεί και εκσυγχρονισθεί με τις θεσμικές αλλαγές που έχουν γίνει τα τελευταία έτη, δεν παύουν όμως να συνδέονται με τα πολλαπλά προβλήματα που έχει δημιουργήσει η οικονομική ύφεση στην Ελλάδα.
Ένας σύγχρονος Δήμος προκειμένου να λειτουργήσει προς όφελος των πολιτών του, θα πρέπει να αφουγκράζεται τις συνθήκες που επικρατούν και να βρίσκει τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία και επιχορη
γούμενα προγράμματα για την ανακούφιση αφενός των προβλημάτων και τη δημιουργία αφετέρου μακροπρόθεσμων αποτελεσματικών έργων που θα βασίζονται στην ανταποδοτικότητα, τις συνέργειες, τον άριστο χρονοπρογραμματισμό και τη χρηστή διαχείριση.
Η προγραμματική του ΕΣΠΑ που διανύουμε μέχρι σήμερα περιελάμβανε σημαντικό αριθμό επιχορηγούμενων προγραμμάτων προς αξιοποίηση από τους Δήμους, προσφέροντας σε αυτούς τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν ευκαιρίες και να υλοποιήσουν έργα που παράγουν αποτελέσματα για τον τόπο τους, για τους πολίτες, για ειδικές κοινωνικές ομάδες ακόμη και για την εμπορική κίνηση!
Λόγω της επαγγελματικής μου ιδιότητας και την ενεργή συμμετοχή στα επιχειρηματικά θέματα του νομού από τη Θέση του Ά Αντιπροέδρου του Επιμελητηρίου Αργολίδας, είχα και διατηρώ τη δυνατότητα να παρακολουθώ σε καθημερινή βάση τα πολύπλοκα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες, αλλά και την εύρεση - αξιοποίηση κατάλληλων λύσεων που πρέπει να αξιοποιούνται επαρκώς από τους τοπικούς φορείς.
Θα ήθελα να σταθώ στο τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο εμπορικός κόσμος του Άργους βλέποντας την εμπορική κίνηση να μειώνεται δραματικά και τα καταστήματα στο κέντρο της πόλης να βάζουν λουκέτα το ένα πίσω από το άλλο, δημιουργώντας αποκαρδιωτική εικόνα για την μεγαλύτερη πληθυσμιακή πόλη του νομού. Πολύ περισσότερο όταν έχει ολοκληρωθεί έργο ανάπλασης του κέντρου της πόλης που σκοπό είχε την εκτίναξη της εμπορικής κίνησης.
Η άνοδος της εμπορικής κίνησης δεν ήρθε και δόθηκε μια δεύτερη ευκαιρία για την διόρθωση του προβλήματος αυτού. Η δράση του ΕΠΑΝΕΚ για τα Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου.
Με τη δράση αυτή ο Δήμος Άργους Μυκηνών (δικαιούχος του έργου) σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Άργους (συνδικαιούχο του έργου) θα μπορούσαν με αγαστή συνεργασία να επιτύχουν συμπληρωματικά έργα υποδομής και ανάδειξης μιας περιοχής στο Άργος που θα δημιουργούνταν ένα διακριτό ανοιχτό εμπορικό κέντρο που θα επέφερε μια ομοιομορφία και στην εξωτερική όψη των εμπορικών καταστημάτων και στους κοινόχρηστους χώρους.
Ταυτόχρονα προέβλεπε τη ομοιόμορφη ανάπλαση των χώρων αυτών την διακοσμητική παρέμβαση την ομοιόμορφη σήμανση, τη δημιουργία χώρου στάθμευσης κοντά στο κέντρο και την αγορά μικρού λεωφορείου για τη μεταφορά προς το κέντρο και από τους χώρους στάθμευσης.
Ταυτόχρονα περιελάμβανε ψηφιοποίηση και δημοσιότητα του έργου ενώ ο Δήμος Άργους θα μπορούσε να δώσει λύσεις σε θέματα πλακοστρώσεων, φωτισμού, απορριμμάτων, φύτευσης πρασίνου και άλλων συναφών έργων.
Για το λόγο αυτό πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις του Δήμου με τον Εμπορικό Σύλλογο Άργους και το Επιμελητήριο Αργολίδας. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το πρόγραμμα στη περίπτωση που οι Εμπορικοί Σύλλογοι αδυνατούσαν να συμμετέχουν ως συνδικαιούχοι τότε ως υποκατάστατης αναλάμβανε το οικείο Επιμελητήριο. Ο Εμπορικός Σύλλογος Άργους ζήτησε από το Επιμελητήριο Αργολίδας να συνδράμει στη θέση του ως συνδικαιούχος λόγω αδυναμίας και ξεκίνησε μια προσπάθεια για προσδιορισμό περιοχής και τη συλλογή αιτήσεων δηλώσεων συμμετοχής εμπόρων και ιδιοκτητών εμπορικών καταστημάτων στο κέντρο του Άργους.
Στο πλαίσιο αυτό κλήθηκαν προς ενημέρωση οι έμποροι της προσδιορισμένης περιοχής από τον Εμπορικό Σύλλογο και ξεκίνησε η συλλογή αιτήσεων συμμετοχής, οι οποίες ανήλθαν στις 76 και οι οποίες τέθηκαν στη διάθεση του Δήμου Άργους Μυκηνών που ήταν ο δικαιούχος που θα υπέβαλε τη σχετική αίτηση χρηματοδότησης.
Παρόλο που υπήρξε ή έντονη αυτή δραστηριότητα και η αποδοχή των επαγγελματιών για την υποβολή σχετικής πρότασης και ενώ είχε παραταθεί και η προθεσμία υποβολής προτάσεων, τελικά δεν υποβλήθηκε σχετική αίτηση χρηματοδότησης από το Δήμο Άργους Μυκηνών.
Θα πρέπει βέβαια να επισημάνουμε ότι η υποβολή αίτησης συμμετοχής δεν εξασφάλιζε απαραίτητα την έγκριση του έργου.
Σημειώνεται επίσης ότι αντίστοιχη συνεργασία πραγματοποιήθηκε από το Δήμο Ναυπλιέων και τον Εμπορικό Σύλλογο Ναυπλίου, όπου τελικά υποβλήθηκε πρόταση.
Προκαλεί ακόμη εύλογη απορία πώς γίνεται να μένουν ανεκμετάλλευτα προγράμματα τα οποία μάλιστα στοχεύουν στην εξομάλυνση προβλημάτων που είναι έντονα για τη πόλη μας.
• Ακόμη και αν οι πιθανότητες έγκρισής ήταν περιορισμένες, έχουμε την πολυτέλεια να μην προσπαθούμε;
• Υπάρχει τελικά προγραμματισμός και οργάνωση για την αξιοποίηση των ευκαιριών;
• Υπάρχει βούληση να πραγματοποιούνται έργα με ουσία και προοπτικές για τις δομές και το μέλλον του Δήμου μας, πέραν των έργων προβολής και δημοσιότητας;
Εμείς έχουμε τη βούληση να αδράξουμε τις ευκαιρίες και διαθέτουμε την επιχειρησιακή ετοιμότητα να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες με έργα προς όφελος όλων των πολιτών, με την ενεργή συμμετοχή τους.
ΑΛΗΘΕΙΑ, ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ;