Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019

Σκλάβος Από την Αργολίδα και πάλι

Αποτέλεσμα εικόνας για Σκλάβος Από την Αργολίδα και πάλι
Είναι εδώ και κάποια χρόνια που μιλάμε και γράφουμε για τα ελληνικά κρασιά. Αναγνωρίζουμε με χαρά την εξέλιξή τους, θαυμάζουμε την ποιότητά τους, περήφανοι δείχνουμε ο ένας στον άλλον το χρώμα στο ποτ
ήρι και τα βραβεία που κέρδισαν σε κάποιον διεθνή διαγωνισμό, χαιρόμαστε με τις εξαγωγές που κατακτούν τον κόσμο όλο. Ξέρουμε πια, κι αυτό είναι γεγονός που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει, ότι οινοποιοί και αμπελουργοί κατάφεραν ένα μικρό θαύμα και βοήθησαν το ελληνικό κρασί να ξαναγεννηθεί. Στην πράξη όμως τι σημαίνει αυτό; 
Σημαίνει ότι σε λίγα χρόνια, κι αν όλα συνεχίζουν να πηγαίνουν καλά, το κρασί θα βρει μια θέση δίπλα στη φέτα ή το λάδι. Θα γίνει εξαγώγιμο προϊόν (ήδη είναι) και θα ταξιδέψει παντού τις γηγενείς μας ποικιλίες, που τόσο το αξίζουν. Σημαίνει όμως και κάτι ακόμα: πως μαζί με τα αμπέλια, στην Ελλάδα μεγαλώνει και η κουλτούρα του κρασιού. Κι είναι αυτή η κουλτούρα που ενώνει την παρέα, απλώνει συζητήσεις που θα κρατήσουν ως το πρωί και μας μαθαίνει ακόμα κάτι καινούργιο για αυτό τον τόπο. Είναι μια κουλτούρα που γίνεται συνήθεια. Μια αγαπημένη συνήθεια
Εκφραστές αυτής της νέας τάσης είναι τα αθηναϊκά wine bars και resto. Καθόλου τυχαίο που άρχισαν κι αυτά να πολλαπλασιάζονται με την άνοδο του ελληνικού κρασιού. Αυτές οι μικρές, ζεστές οινόφιλες γωνιές βοηθούν με τη σειρά τους τη συζήτηση. Μας παρουσιάζουν τα οινοποιεία που αγνοούμε, μας μαθαίνουν κρασιά που δεν ξέρουμε, μας μιλούν για το κρασί με πάθος και γνώση. Συχνά, το ελληνικό κρασί μονοπωλεί το ενδιαφέρον, αλλά δεν είναι καθόλου λίγες οι φορές που στα τραπέζια τους έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε κάτι μακρινό κι ενδιαφέρον. Πάντα μαζί με νόστιμους μεζέδες και καλή συντροφιά. Κι αυτό δεν είναι καθόλου λίγο. 

Σπάνιες ελληνικές ποικιλίες
Αρχαία σταφύλια, σύγχρονες οινοποιήσεις, μεγάλες απολαύσεις
Λημνιώνα Καλλιεργείται παραδοσιακά στη Θεσσαλία, παράγει ερυθρούς και ροζέ οίνους με εκφραστική μύτη και αρώματα κόκκινων φρούτων και μπαχαρικών.
Μεσενικόλα Περιοχή Καρδίτσας, ένα στιβαρό κόκκινο κρασί με ήπιες τανίνες.
Κυδωνίτσα Με καταγωγή από τη Λακωνία, λευκός οίνος με  έντονα αρώματα κυδωνιού και υψηλή οξύτητα
Ροκανιάρης Αποκλειστικότητα της Αργολίδας, λευκό κρασί, μαλακό στο στόμα, με αρώματα εσπεριδοειδών.
Τινακτορώγος Από την περιοχή της αρχαίας Ολυμπίας, λευκός οίνος με αρώματα από ροδάκινα και εσπεριδοειδή που μαγεύουν.
Πλυτό Ποικιλία της Κρήτης, λευκός οίνος με λαμπερό χρώμα, φινετσάτα αρώματα και ωραία ζωντάνια.
Σκλάβος Από την Αργολίδα και πάλι, με ανοιχτόξανθο χρώμα και φρέσκα αρώματα από λεμονανθούς, αχλάδι και κίτρο.
Αυγουστιάτης Εμφανίζεται στη Ζάκυνθο και στη Δυτική Πελοπόννησο, ερυθρός οίνος με ζωηρό χρώμα, αρώματα από ώριμα φρούτα και μεσογειακά βότανα, στόμα μαλακό και στρογγυλό.
Θραψαθήρι Από την Κρήτη και το Λασίθι, λευκός οίνος με λαμπερά κίτρινα χρώματα, και έντονα αρώματα φρούτων.
Κακοτρύγης Κερκυραϊκή αρχαία ποικιλία, δίνει λευκούς οίνους με λαμπερά χρώματα, και μαγευτικά αρώματα.

By the Glass
Το κλασικό ραντεβού των οινόφιλων της πόλης
Είναι από το 2012 που η ατμοσφαιρική, σχεδόν «κρυφή» Στοά Ράλλη έγινε ταυτόσημη με το κρασί. Μια και  εδώ, σε ένα υπέροχο νεοκλασικό του 1922, στεγάζεται το δημοφιλές By the Glass. Το πρώτο καθαρόαιμο wine bistro της Αθήνας, από την πρώτη στιγμή που άνοιξε, έγινε το σημείο συνάντησης των οινόφιλων και μας έμαθε ότι πάνω από όλα το κρασί είναι παρέα, καθημερινή απόλαυση, χαρά... Η κάβα του μετράει πάνω από 500 ετικέτες, με το 90% να προσφέρεται και σε ποτήρι χάρη στο σύστημα Coravin, αλλά και στα δύο Dispensers των 30 θέσεων. Τα δύο αυτά καινοτόμα συστήματα δίνουν πρόσβαση σε κάθε ετικέτα, ακόμα και στις καλύτερες, ακόμα και στις πιο ακριβές. Και αυτό είναι ένα μεγάλο ατού, αν σκεφτείς ότι το By the Glass διαθέτει κάβα από παλαιότερες χρονιές, έξοχα fine wines, φιάλες magnum, μεγαλειώδεις σαμπάνιες και σπάνιες ετικέτες. Ναι. Όσοι αγαπούν τον κρασί, εδώ βρίσκουν τον Παράδεισό τους! 
Το μεγαλύτερο κομμάτι της κάβας προέρχεται από τον ελληνικό αμπελώνα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα βρεις και αρκετά τα διαμάντια του διεθνή, αφού στο By the Glass η απόλαυση του κρασιού δεν γνωρίζει σύνορα. Αν χρειαστείς βοήθεια, θα σου τη δώσουν απλόχερα η ίδια η Φωτεινή Παντζιά (ιδιοκτήτρια και ψυχή του By the Glass), η sommelier Βασιλική Γιάνναρου ή κάποιος από την υπόλοιπη ομάδα. Εμπιστεύσου τους. Όλοι τους έχουν γνώσεις υψηλού επιπέδου πάνω στο αντικείμενο. Δίπλα στο κρασί στέκεται επάξια η κουζίνα με επικεφαλής τον σεφ Αντώνη Πεχλιβανάκη. Πάντα με έμφαση στην πρώτη ύλη, προτείνει  πιάτα μεσογειακής κουζίνας που ήδη έχουν αφήσει εποχή. Όπως τα μπιφτεκάκια στο γκριλ με τις τηγανητές πατάτες, τα πιτάκια ολικής και το ντιπ γιαουρτιού, το ριζότο μανιταριών με λάδι τρούφας ή οι γαρίδες κανταΐφι με τη σπιτική, γλυκόξινη σάλτσα. Υπέροχα και τα πλατό τυριών και αλλαντικών που σερβίρονται με σπιτική μαρμελάδα, αποξηραμένα φρούτα και homemade κριτσίνια, ιδανικός συνομιλητής για κάθε κρασί.
Ο λόγος που όλοι, ορκισμένοι οινόφιλοι και απλοί θαυμαστές του κρασιού, λατρεύουν να πηγαίνουν ξανά και ξανά στο By the Glass είναι όμως ένας: το ότι κατάφερε να βάλει το κρασί στο κέντρο του τραπεζιού και να το καθιερώσει σαν αγαπημένη καθημερινή συνήθεια, μια από τις πιο όμορφες, μικρές απολαύσεις της ζωής. Διατηρώντας ταυτόχρονα το υψηλό επίπεδο, ακόμα και στην πιο μικρή λεπτομέρεια, από τα ποτήρια μέχρι τη σωστή θερμοκρασία στο σερβίρισμα. Από τον Μάιο, που ο καιρός ανοίγει, είναι πράγματι μια μοναδική εμπειρία να κάτσεις στα τραπεζάκια της πλατείας Ραλλούς Μάνου ακριβώς απέναντι. Χαζεύοντας την υπέροχη Ρώσικη Εκκλησία, πίνοντας κρασιά κάτω από τον αττικό ουρανό, μέσα στο πράσινο, ακούγοντας τις πάντα ωραίες μουσικές. Αυτό που η Φωτεινή Παντζιά συνηθίζει να περιγράφει ως εξής: «Τα μαγαζιά της καρδιάς μας δεν είναι απλά ένα ωραίο πιάτο και ένα κρασί. Πάνω απ’ όλα είναι φιλοξενία».