Τα Lane Late, που συγκομίζονται αυτή την περίοδο, καλύπτοντας στην αγορά το κενό ανάμεσα στα Μέρλιν και στα Βαλέντσια που ακολουθούν, δημιουργούν βάσιμες ελπίδες για αναθέρμανση της εμπορικής δραστηριότητας στο πορτοκάλι. Η εμπορία των Μέρλιν άφησε… πικρή γεύση στους παραγωγούς των σημαντικότερων περιοχών της καλλιέργειας, οι οποίες επλήγησαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, με αποτέλεσμα μεγάλες απώλειες σε εμπορεύσιμες ποσότητες, αλλά και σε ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Στην Αργολίδα, αυτό το διάστημα, συγκομίζονται τα τελευταία Μέρλιν «με πολλά προβλήματα», όπως λέει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της ΚΑΣΟΑ Δαν
αός, Γιώργος Ντόκος. Εξαιτίας των ποιοτικών ελαττωμάτων που προκάλεσε ο πάγος, μεγάλες ποσότητες κατευθύνθηκαν στη χυμοποίηση έναντι 6-8 λεπτών το κιλό. Οι τιμές για τα εμπορεύσιμα διαμορφώθηκαν στα 17-20 λεπτά το κιλό, παρόλο που η χρονιά ξεκίνησε με αξιώσεις από τα 25 λεπτά.Στη χειρότερη στιγμή ήρθαν τα αιγυπτιακά
«Στην πορεία, λόγω της μεγάλης ποσότητας όσο εξελισσόταν η συγκομιδή και των προβλημάτων που προκάλεσε ο πάγος, άρχισαν προσφορές για ‘‘δεύτερα’’ πορτοκάλια και μπλόκαραν οι αγορές. Τη στιγμή που πήγαν τα συσκευαστήρια να αυξήσουν την τιμή, μπήκαν τα αιγυπτιακά στην ευρωπαϊκή αγορά, από την 1η Φλεβάρη, με 34 λεπτά παραδοτέα, στις λαχαναγορές της Ευρώπης. Μια τιμή την οποία εμείς δεν μπορούσαμε να πλησιάσουμε, κυρίως σε μια χρονιά με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά στο προϊόν. Έτσι, δεν μπορούσαμε να αντεπεξέλθουμε σε παραγγελίες, ούτε σε μακρινούς προορισμούς. Η Δ. Ευρώπη σταμάτησε να παίρνει, αφού είχαμε υποβαθμισμένη ποιότητα, χωρίς διάρκεια ζωής στο ράφι. Και ενώ απέμειναν λίγα πορτοκάλια, οι τιμές έμειναν καθηλωμένες και οι εξαγωγές περιορίζονται στις αγορές της Σερβίας, της Β. Μακεδονίας, της Αλβανίας, της Βουλγαρίας. Χάσαμε ακόμη και τη Ρουμανία, η οποία αγόρασε από Τουρκία και Αίγυπτο», εξηγεί ο κ. Ντόκος.
Παρόμοια εικόνα μεταφέρει από τη Λακωνία ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Εσπεριδοειδών ΑΣΕ Σκάλας Λακωνίας, Στέλιος Σαρρής. Η ποιότητα στα Μέρλιν, για τα οποία ολοκληρώνεται η συγκομιδή αυτές τις μέρες, επηρεάστηκε αρνητικά, με αποτέλεσμα ένα ποσοστό της τάξης του 60%-70% να απορροφηθεί από τη χυμοποίηση στα 7-8 λεπτά το κιλό. «Κάνουμε προσπάθειες διαλογής. Οι εμπορεύσιμες ποσότητες πληρώθηκαν μέχρι 20 λεπτά στον παραγωγό, με κατώφλι τα 10 λεπτά, και διακινήθηκαν κυρίως σε χώρες της Βαλκανικής με τιμή αναχώρησης συσκευασμένου προϊόντος στα 30-38 λεπτά το κιλό», σημειώνει.
Έως 30 λεπτά πιάνουν τα Lane Late
Στα 25-27 λεπτά στον παραγωγό διαμορφώνεται η τιμή για τα Lane Late στο Μεσολόγγι, μια ποικιλία που κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια στις νέες φυτεύσεις της περιοχής, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ερυσίχη Παραελωΐτιδος, Παναγιώτη Αλετρά.
Στη Λακωνία, η ποικιλία παρουσιάζει εξίσου ισχυρή ζήτηση «και σε καλές τιμές για τον παραγωγό, στα 25-30 λεπτά το κιλό, με την τιμή εμπορίας στα 50-55 λεπτά», ανέφερε ο Στέλιος Σαρρής. «Οι ποσότητες, μικρές ακόμη στο ξεκίνημα, δείχνουν ότι τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα απ’ ό,τι στα Μέρλιν. Η ζήτηση είναι ικανοποιητική και περιμένουμε ότι θα πάει ακόμα καλύτερα στην πορεία. Γενικά, η ποικιλία πάει καλά εξαγωγικά και λόγω των χαρακτηριστικών της, αλλά και επειδή έρχεται τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή που δεν έχει μεγάλες ποσότητες η αγορά, καθώς τα Μέρλιν τελειώνουν και τα Βαλέντσια δεν έχουν αρχίσει καλά-καλά, ενώ δεν έχουν μπει ακόμη μεγάλες ποσότητες από άλλες χώρες».
Από 18 λεπτά οι πρώτες κοπές των Βαλέντσια
Στα 18-19 λεπτά διαμορφώνονται οι τιμές για τις πρώτες κοπές των Βαλέντσια στη Λακωνία, αλλά και στην Αιτωλοακαρνανία, όπου ξεκίνησαν νωρίτερα από άλλες χρονιές, διακρίνοντας τη ζήτηση από την αγορά. «Είναι μια μέτρια εκκίνηση, αλλά είμαστε αισιόδοξοι για την πορεία της εμπορίας. Ευελπιστούμε ότι θα ανέβουν η ζήτηση και οι τιμές. Αυτό μαρτυρά το ενδιαφέρον που εκφράζεται από τους εμπόρους. Έχοντας σημαντικές απώλειες εξαιτίας του πάγου και της χαλαζόπτωσης, αυτά που θα μείνουν πάνω στα δέντρα έχουν πολύ καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά και πιστεύουμε ότι θα εξελιχθεί σε μια καλή χρονιά στις περιοχές που δέχτηκαν με μικρότερη ένταση τα καιρικά φαινόμενα», σημείωσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ευρώτα, Χρήστος Αναγνωστάκος.
Αυξημένη φέτος η παραγωγή σε Βραζιλία, ΗΠΑ και Ευρώπη
Σε 51,8 εκατ. τόνους υπολογίζεται η παγκόσμια παραγωγή πορτοκαλιών για τη σεζόν 2018-2019 από το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), τόσο για τα επιτραπέζια όσο και για τα χυμοποιήσιμα, αυξημένη κατά 4,2 εκατ. τόνους σε σύγκριση με πέρσι. Καταλυτική στο αποτέλεσμα αυτό θεωρείται η αυξημένη παραγωγή της Βραζιλίας και των ΗΠΑ που ευνοήθηκε από τις καιρικές συνθήκες. Οι παγκόσμιες εξαγωγές θα είναι αυξημένες κατά 4%, στους 5,1 εκατ. τόνους.
Η παραγωγή στην ΕΕ υπολογίζεται ότι θα είναι αυξημένη κατά 4% σε 6,5 εκατ. τόνους, κυρίως λόγω ισπανικής και πορτογαλικής παραγωγής που είχαν καλή καρποδεσία και ανθοφορία
|