Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2018

Υγρότοπος Νέας Κίου (Nea Kios wetland)

Δεν διατίθεται αυτόματο εναλλακτικό κείμενο.

Υγρότοπος Νέας Κίου (Nea Kios wetland)

Η εικόνα ίσως περιέχει: πουλί, υπαίθριες δραστηριότητες, φύση και νερόΗ εικόνα ίσως περιέχει: ωκεανός, πουλί, υπαίθριες δραστηριότητες, νερό και κείμενο









ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΝΑ ΠΡΟΤΑΤΕΥΣΟΥΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ .
ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΒΙΩΣΙΜΗ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΤΟΥ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ - ΝΕΑΣ ΚΙΟΥ (Nea Kios Wetland)
Η σημασία της προστασίας και βιώσιμης διαχείρισης των υγροτόπων

Οι υγρότοποι είναι περιοχές όπου συγκεντρώνεται νερό είτε μονίμως είτε ευκαιριακά, όπως έλη, αλυκές, εκβολές και όχθες ποταμών, λιμνοθάλασσες κα. Στο παρελθόν παρά τη σημασία τους για τις τοπικές κοινωνίες οι υγρότοποι αντιμετωπίστηκαν ως πρόβλημα (λόγω κουνουπιών και άλλων εντόμων, προκαταλήψεων, κινδύνων κα). Κάποια εποχή ξεκίνησαν μεγάλα έργα αποξήρανσής τους για να επεκταθούν η καλλιεργήσιμη γη και οι τουριστικές, βιομηχανικές ή αστικές δραστηριότητες. Δεν είναι λίγοι οι υγρότοποι που χρησιμοποιήθηκαν ως χώροι απόρριψης σκουπιδιών και μπάζων.
Σήμερα, όμως, ως αποτέλεσμα συστηματικής επιστημονικής έρευνας, αλλαγής αξιών και αναγνώρισης της σημασίας των οικοσυστημάτων για το περιβάλλον αλλά και για την οικονομία και την κοινωνία, οι υγρότοποι θεωρούνται πολύ μεγάλης οικολογικής και οικονομικής αξίας και προστατεύονται από Διεθνείς Συμβάσεις, ευρωπαϊκές Οδηγίες και εθνικές νομοθεσίες. Επιδιώκεται πλέον όχι μόνο η προστασία αλλά αν είναι δυνατόν και η αποκατάσταση «χαμένων» υγροτόπων, όπως είναι για παράδειγμα η λίμνη Κάρλα, που αποξηράνθηκε και τώρα γίνεται προσπάθεια να ξαναδημιουργηθεί. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται τα τελευταία χρόνια ακόμα και για τους μικρούς υγρότοπους: μια μικρή αλυκή, ένα ρέμα με λίγο νερό, ένα «νερόλακκο» σε ένα μικρό νησί κα.
Γιατί είναι σημαντικοί οι υγρότοποι;
Οι υγρότοποι είναι σημαντικοί όχι μόνο για το περιβάλλον αλλά και για τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες γιατί:
- Συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό ειδών, όχι μόνο αυτά που είναι ευρύτερα γνωστά, όπως τα φλαμίνγκο, οι πελεκάνοι, οι ερωδιοί, οι πελαργοί, οι πάπιες, αλλά και είδη που είναι σημαντικά για όλη την τροφική αλυσίδα. Οι υγρότοποι θεωρούνται σήμερα «τράπεζες γενετικού υλικού» επειδή εκεί απαντάται μεγάλο ποσοστό του φυσικού πλούτου. Πολλά ζώα (μεταξύ άλλων πολλά είδη πουλιών) αναζητούν την τροφή τους σε υγρότοπους, μένουν εκεί μόνιμα ή ευκαιριακά, ξεκουράζονται κατά το μεταναστευτικό τους ταξίδι, αναπαράγονται. Η καταστροφή ή υποβάθμιση ενός υγρότοπου σημαίνει και τη μείωση της βιοποικιλότητας γενικότερα.
- Συμβάλλουν στον καθαρισμό των νερών από ρύπους (λειτουργούν ως φίλτρα), στην προστασία από την υφαλμύρωση (είσοδος νερού της θάλασσας στον υδροφόρο ορίζοντα) και στον εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα. Η αποξήρανση της Κάρλας είχε, για παράδειγμα, επιπτώσεις συνολικά στα υπόγεια νερά της περιοχής.
- Προστατεύουν από τις πλημμύρες και από τις επιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων.
- Δεσμεύουν στα φυτά και στα ιζήματα διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα (αέριο που συμβάλλει στην αλλαγή του κλίματος).
- Ρυθμίζουν τη θερμοκρασία, ιδιαίτερα παράκτιων περιοχών, διατηρώντας τις διακυμάνσεις (ημερήσιες, εποχικές, ετήσιες) της θερμοκρασίας σε πιο ήπιο επίπεδο. Η αποξήρανση ενός υγρότοπου μπορεί να κάνει πιο ψυχρούς τους χειμώνες και πιο θερμά τα καλοκαίρια.
- Μετατρέπουν την ηλιακή ακτινοβολία, το διοξείδιο του άνθρακα και διάφορα στοιχεία σε οργανική ύλη και θρεπτικά υλικά που στηρίζουν τις τροφικές αλυσίδες. Δικαίως οι υγρότοποι θεωρούνται από τα πιο παραγωγικά σε βιομάζα οικοσυστήματα.
- Υποστηρίζουν την αλιεία, τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Μερικοί υγρότοποι, όπως οι λιμνοθάλασσες Μεσολογγίου -Αιτωλικού, είναι (ήταν) πλούσιοι σε ιχθυοπανίδα. Σε υγροτοπικούς βοσκότοπους έβοσκαν παλιότερα βουβάλια (σε ορισμένες περιοχές στον Αξιό, Γαλλικό, Πρέσπες, Νέστο, Βιστωνίδα κα βόσκουν ακόμα).
- Προσφέρονται για επιστημονική έρευνα, οικο-τουρισμό, ξεναγήσεις, επισκέψεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα, παρατηρήσεις πουλιών- φυσικά κάτω από προϋποθέσεις λόγω της ευαισθησίας τους ως οικοσυστήματα.
Ποια είναι η κατάστασή τους στην Ελλάδα;
Η Ελλάδα έχει μια από τις πιο πλούσιες σε βιοποικιλότητα χώρες δεδομένου ότι παρουσιάζει μεγάλη (α) ποικιλότητα ειδών, μεγάλο αριθμό διαφορετικών φυτών και ζώων, (β) γενετική ποικιλότητα, γενετικό πλούτο για κάθε είδος (γ) ποικιλότητα οικοσυστημάτων, με σημαντικό συνδυασμό φυτών και ζώων καθώς και τοπίων και γεωτόπων.
Η ελληνική πανίδα αποτελείται από 30.000-50.000 είδη, που συνθέτουν έναν τεράστιο πλούτο. Από τα ζώα αυτά περίπου 2000 είναι ενδημικά, βρίσκονται δηλαδή μόνο σε ελάχιστες ή μία μόνο περιοχή. Αρκετά έχουν μείνει με πολύ μικρούς πληθυσμούς ή κινδυνεύουν με εξαφάνιση.
Από τα 6000 περίπου διαφορετικά είδη φυτών και υποειδών φυτών που απαντώνται στη χώρα μας, το 13% είναι ενδημικά, ενώ πάνω από 260 θεωρούνται ως σπάνια και απειλούμενα.
Σήμερα, όμως, πολλοί υγρότοποι είναι σε κακή κατάσταση (λίμνη Κορώνεια) ή απειλούνται σοβαρά από λύματα, απόβλητα, υπεράντληση, αποξηράνσεις, μπαζώματα, υπολείμματα φυτοφαρμάκων και χημικών λιπασμάτων, καταπατήσεις.
Ποιοι είναι οι πιο σημαντικοί υγρότοποι στη χώρα μας;
Οι 11 μεγαλύτεροι, διεθνούς σημασίας και προστατευόμενοι από την συνθήκη Ramsar υγρότοποι της Ελλάδας είναι:
- Δέλτα Έβρου
- Λίμνη Μητρικού και σύμπλεγμα λιμνών
- Λίμνη Βιστωνίδα-Πόρτο Λάγος
- Δέλτα Νέστου
- Τεχνητή λίμνη Κερκίνης
- Λίμνες Κορώνεια και Βόλβη
- Δέλτα ποταμών Αξιού, Λουδία, Αλιάκμονα, Αλυκή Κίτρους
- Λίμνη Μικρή Πρέσπα (επίσης και Εθνικός Δρυμός)
- Αμβρακικός κόλπος
- Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου, Αιτωλικού
- Λιμνοθάλασσα Κοτύχι και δάσος Στροφυλιάς
Εκτός, όμως, από τους γνωστούς και μεγάλους, υπάρχει πλήθος άλλων υγροτόπων, όπως λίμνες, έλη, ποτάμια, όχθες ποταμών, αλυκές. Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες απογραφές, οι υγρότοποι στην Ελλάδα, μικροί ή μεγάλοι, φτάνουν τους 400 και καλύπτουν μια έκταση περίπου 2.000.000 στρεμμάτων. Όμως, η σημερινή έκταση των υγροτόπων έχει συρρικνωθεί κατά 2/3 σε σχέση με αυτή που κάλυπταν στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.
Τι μπορούμε να κάνουμε για την προστασία και βιώσιμη διαχείρισή τους;
Η Σύμβαση Ramsar αφορά κυρίως τους διεθνούς σημασίας 11 υγροτόπους. Απαραίτητη είναι όμως η προστασία και βιώσιμη διαχείριση όλων των υγροτόπων, ασχέτως έκτασης. Η ευρωπαϊκή Οδηγία 92/43 για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας χλωρίδας και πανίδας έρχεται να διαδραματίσει αυτό το ρόλο και είναι σημαντική γιατί σχεδιάστηκε για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι οικότοποι και τα είδη της Ευρώπης, περισσότερο μέσα από μια προσέγγιση διαχείρισης και λιγότερο μέσα από μια σειρά απαγορεύσεων. Ουσιαστικά καθορίζει ένα πλαίσιο για την προώθηση δραστηριοτήτων, που επιτυγχάνουν ταυτοχρόνως την προστασία των οικοσυστημάτων μακροχρόνια, όσο και την ευημερία των τοπικών κοινωνιών, μέσα βέβαια από επιλογές.
Απο την αναρτηση του << Δικτυου Μεσογειος SOS >>
Η εικόνα ίσως περιέχει: πουλί, υπαίθριες δραστηριότητες, νερό και φύση