Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2018

Το Λιμεναρχείο Ναυπλίου για την προσάραξη φορτηγού πλοίου

Αποτέλεσμα εικόνας για Το Λιμεναρχείο Ναυπλίου για την προσάραξη φορτηγού πλοίου

1.- Την 22-12-2018 περί ώρα 08:30 το Φ/Γ πλοίο ΄΄ SIBEL D΄΄ Σημαίας ΠΑΝΑΜΑ με IMO: 9065194 ιδιοκτησίας της εταιρείας ΄΄CHS GROUP OF CO LTD΄΄ κατά την διαδικασία απόπλου από το λιμένα Ναυπλίου παρέκλινε της πορείας του και προσάραξε σε αβαθή εντός του λιμένα.

2.- Εν λόγω φορτηγό πλοίο είχε προορισμό το λιμένα Βόλου με δεκατρείς (13) επιβαίνοντες ως πλήρωμα εκ των οποίων πέντε (05) Τούρκοι υπήκοοι, επτά (07) Γεωργιανοί υπήκοοι και ένας (01) υπήκοος Αζερμπαϊτζάν και είναι έμφορτο με υπόλοιπο φορτίου 2.200 (τ) λίπασμα.
3.- Άμεσα τέθηκε σε εφαρμογή το Τοπικό Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης και στο σημείο κατέφθασε το ΠΛΣ 184 Υπηρεσίας μας προς παροχή βοηθείας και συλλογή των απαιτούμενων πληροφοριών – στοιχείων.
4.- Στο πλαίσιο εφαρμογής ανωτέρω Σχεδίου η υπηρεσία μας υπό τον συντονισμό του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης και του Κέντρου Επιχειρήσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αναλήφθηκαν όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες και τοποθετήθηκε προληπτικά περιμετρικά του πλοίου πλωτό φράγμα. Επίσης απαγορεύτηκε ο απόπλους του πλοίου.
5.- Περί ώρα 04:10 της 23-12-2018 κατέπλευσε στο λιμένα Ναυπλίου το Ρ/Κ “ΠΛΑΤΥΤΕΡΑ“ Ν.Π. 12544 και άμεσα η υπεύθυνη εταιρεία ανέλαβε ενέργειες κατάλληλων μετρήσεων – αποτύπωσης της κατάστασης του πλοίου και κατάθεσης του προβλεπόμενου “SALVAGE PLAN“ (Σχέδιο Διάσωσης).
6.- Περί ώρα 09:30 της 24-12-2018 με την συνδρομή του Ρ/Κ “ΠΛΑΤΥΤΕΡΑ“ Ν.Π. 12544 εν θέματι πλοίο αποκολλήθηκε από το σημείο προσάραξης. Ρυμουλκούμενο από το ανωτέρω ρυμουλκό εξήλθε του λιμένος Ναυπλίου όπου και αγκυροβόλησε.
Άμεσα καταδυτικό συνεργείο προέβη σε επιθεώρηση των υφάλων του πλοίου από την οποία όπως μας αναφέρθηκε από τους υπευθύνους της εταιρείας ανάθεσης δεν (αρν) διαπιστώθηκε ύπαρξη ρήγματος ή άλλης βλάβης.
7.- Το πλοίο παραμένει αγκυροβολημένο με απαγόρευση απόπλου έως την υποβολή στην υπηρεσία μας πιστοποιητικού διατήρησης κλάσης από τον παρακολουθούντα το πλοίο αρμόδιο νηογνώμονα.
8.- Από την προσάραξη δε διαπιστώθηκε ρύπανση της θάλασσας ούτε υπήρξε τραυματισμός.
9.- Για τα παραπάνω ενημερώθηκε κ. Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ναυπλίου.
10.-Από την Υπηρεσία μας διενεργείται προανάκριση